Eenzaamheid bij burn-out

Ik heb een burn-out en ben eenzaam

Ik heb geen vrienden. Dat is mijn eigen keuze geweest. Over de afgelopen jaren heb ik me van iedereen ontvriend en niet enkel op Facebook ;-). Door mijn burn-out heb ik al mijn energie nodig voor mezelf en voor de opvoeding van mijn kinderen. Dat heeft een prijs en die prijs is eenzaamheid.

Ik sta hierin niet alleen 😉

Een paar weken geleden stuitte ik op een YouTube filmpje van een vrouw die – net als ik – geen vrienden heeft, eveneens zelfverkozen. Onderaan de blog vind je een link naar dit filmpje (1). Ben je een man? Dan heb ik voor jou een YouTube van een man die geen vrienden heeft, hij verhaalt heel open erover, ook over waar hij tegenaan loopt hierbij (2). Voor deze blog gaan we terug naar de vrouw, want het principe is ten slotte hetzelfde.

Ik heb geen vrienden

De vrouw wandelt in de natuur. Ze oogt súper vrolijk, dat kan dus gewoon tijdens perioden van eenzaamheid en daarop kom ik dadelijk terug. Op ongeveer vijf en een halve minuut vertelt de vrolijk ogende vrouw hoe ze ertoe gekomen is om geen vrienden te hebben.

Ze heeft slechts behoefte aan 20 procent sociale interactie op een dag. Bij meer sociale interactie raakt ze overprikkeld en uit balans. Dit heeft een keerzijde. Wanneer ze die 20 procent niet bereikt, voelt ze zich eenzaam. Met deze uitleg verwoordt ze precies wat ik zelf ervaar.

De natuur helpt me

Hoe gaat de vrolijk ogende vrouw met haar eenzaamheid om en waarom blijft ze toch liever alleen? In het YouTube filmpje vertelt ze hierover. Ze geniet bijvoorbeeld van de natuur en van de dieren die ze daar tegenkomt. Ik herken dit.

Sinds ik ben teruggekeerd uit een paradijs, voel ik me eenzamer dan voorheen. Om dit te keren, breng ik veel tijd door in de natuur. Dat bevalt me best goed. Ik doe wel dingen die wellicht vreemd eruit zien voor een buitenstaander, maar dat boeit me niet. Zo ben ik gaan praten tegen buurtkatten, sta ik stil om te luisteren naar eenden en meerkoeten en drink ik elke dag koffie in mijn tuin, weer of geen weer. Alhoewel, bij regen trek ik de grens. Met mijn jas aan en hoed op, zit ik aan de zonnige kant van mijn tuin, koekeloerend naar de planten, bloemen en de vele vogels die er blijken te zijn.

Even verder op in de YouTube, onthult de vriendloze vrouw nóg iets wat ze doet en wat haar helpt tegen eenzaamheid.

Creatief zijn helpt eveneens

De dame in kwestie blijkt te tekenen, dit verkondigt ze op 18 en een halve minuut. Elke dag spendeert ze daaraan tijd en dat heeft een vergelijkbare uitwerking op haar als de natuur. Ze licht toe dat creatief zijn een uitstekende remedie is tegen eenzaamheid.

Dit begrijp ik wederom. Ik uit mijn creativiteit via het maken van muziek en het schrijven van mijn blogs. Waarom helpen deze dingen? Dr. Julie, mijn favoriete psycholoog op YouTube, legt dit uit (3).

Het gaat om connectie

Het gaat erom dat je connectie hebt. Dit kan met anderen zijn, maar dus tevens met jezelf. Daarom is het relevant om wel wát contact te hebben met anderen, ook al heb je geen zin erin. Dit is waarschijnlijk die 20 procent waarop de vriendloze vrouw uit de YouTube doelt.

Wat dr. Julie daarnaast uitlegt, is dat in geval van eenzaamheid, de kans bestaat dat je gaat doemdenken en dan kan depressie om de hoek komen kijken. Om dit patroon te doorbreken, kun je een activiteit kiezen waarin je helemaal kunt opgaan en waarvan je opgewekt raakt. Wat voorts van belang is daarbij is het volgende.

En om het geven van volle aandacht

Doe de activiteit bewust. Als je je volledige aandacht geeft aan een persoon of een activiteit, kunnen je gedachten niet meer met je op de loop. Dat heeft een positieve invloed op je stemming. Luister eens naar een zonnig liedje zoals deze en neem hem het waar mogelijk letterlijk. Trek je jas aan, zet je hoed op, laat je zorgen op de drempel. Zet jezelf in gang en wandel naar the sunny side of the street.

Aanbevolen boek: Burn-out, het begin van verandering

Schrijfster Mieke Lannoey had zelf een burn-out. Ze schrijft over haar ervaringen in de hoop dat het jou kan helpen. Ze gaat hierbij verder dan het geijkte: “Een burn-out komt door je werk.” Dit maakt het een verfrissend boek. Klik hier voor een inkijkexemplaar.

Burn-out, het begin van verandering

Bronnen

1. YouTube: vrouw zonder vrienden

2. YouTube: man zonder vrienden

3. Dr. Julie: tips tegen eenzaamheid

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments