Depressie vaak gelinkt aan tekort aan serotonine

Depressie komt niet door tekort aan serotonine, zeggen wetenschappers in hun conclusie van een meta-analyse die deze zomer werd gepubliceerd (1). In onderstaande YouTube* gaat een dame in op dit onderzoek en geeft ze de nuances aan, want veel mensen met depressie denken nu misschien: “Oh, is de depressie dan mijn fout?” En dat is het niet. Er is alleen onvoldoende bewijs voor de aanname dat een tekort aan de neurotransmitter serotonine de oorzaak is van depressie.

Tekort aan serotonine niet oorzaak van depressie

Dit inzicht doet me terugblikken op drie eerdere blogs die ik schreef over depressie op basis van welke je zou kunnen denken dat depressie wordt veroorzaakt door een tekort aan serotonine, namelijk deze, deze en deze. Laten we ze even bekijken.

De eerste blog gaat over darmbacteriën en depressie. Nu ik die herlees, zie ik dat de blog in kern handelt over een ontsteking in de hersenen als mogelijk oorzaak van depressie en niet een tekort aan serotonine. De tweede blog gaat over het verband tussen ADHD en depressie. Bij herlezing constateer ik dat wanneer depressie samengaat met ADHD, dit veroorzaakt wordt door ADHD-gerelateerde klachten en dus niet door een tekort aan serotonine.

De derde blog belicht sint-Janskruid als medicijn tegen depressie. Deze blog combineer ik met de vraag die wellicht bij je rijst: “Als een chemische disbalans niet de oorzaak is van mijn depressie, waarom slik ik dan medicijnen tegen depressie?”

Medicijnen en depressie?

De dame in de YouTube video legt uit dat medicatie nog steeds kan helpen bij een depressie, ook al is een tekort aan serotonine niet de oorzaak voor een depressie. Dit blijkt eveneens uit onderzoek. Echter, er zijn ook andere mogelijkheden dan de synthetische medicijnen die veelal worden voorgeschreven bij depressie.

Als je vaker mijn blogs leest, weet je waarschijnlijk dat ik zelf geen medicijnen gebruik, noch voor mijn ADD, noch voor mijn depressie. In dit kader schreef ik de blog over sint-Janskruid, een natuurlijk middel. Want ik richt me liever op alternatieven zoals voeding en mijn manier van denken. Voldoende food for thought lijkt me 🙂

Noot

* De YouTube afbeelding is immens groot, ik krijg hem niet kleiner 😉

Bronnen

1. https://www.nature.com/articles/s41380-022-01661-0

2. Onderstaande YouTube

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments