Kom uit je depressie, bescherm jezelf

Bescherm jezelf tegen minachting

Onlangs schreef ik over mijn oplaaiende depressie. Ik dacht dat ik de bodem van deze hernieuwde depressie had bereikt, echter dat was niet zo. Ik bereikte de bodem pas toen ik ernstig gekleineerd werd door iemand die me zeer dierbaar is.

Zittend op die bodem van mijn recente depressie, ontving ik onderstaande YouTube van iemand anders die me heel dierbaar is. De persoon in de YouTube is een – helaas – overleden schrijver, dichter en burgerrechtenactivist. Haar naam is Maya Angelou. Ze heeft verschillende onderscheidingen ontvangen vanwege de wijsheid die ze tijdens haar leven verspreidde. Die onderscheidingen blijken niet voor niets te zijn, want in het YouTube filmpje zegt ze eveneens bijzonder wijze dingen. Ze formuleert haar zinnen op een manier dat je niet erom heen kan. Zo zegt ze bijvoorbeeld het volgende.

Niemand heeft het recht je slecht te behandelen

De woorden van wijlen Maya Angelou raakten me diep. Eén quote en daarbinnen één woord kwam het beste bij me binnen. Ik schrijf de zin in het Engels op, want het prachtige woord waaraan ik me vasthoud als ik het moeilijk heb, vind ik beter tot uiting komen in het Engels. Onderaan deze blog staat de vertaling als je wil. Hier komt de Engelse quote:

“There is a place in you, that you must keep inviolate. You must keep it pristine, clean. So that nobody has the right to curse you, treat you badly, nobody, no mother, father, no wife, husband, nobody.” *

Het woord waarop ik doel, dat ik zo prachtig vind, is ‘pristine’. Er zijn verschillende vertalingen voor, eentje daarvan is ‘ongerept’. Andere betekenissen zijn zuiver en rein. Het wordt ook wel gebruikt in het verband met kleding, bijvoorbeeld een ‘smetteloos overhemd’. Smetteloos vind ik tevens een bruikbare vertaling. Ik zie dan zo’n wit, fris, gladgestreken overhemd voor me en op de een of andere manier geeft me dat positieve energie.

Kom voor jezelf op

Maya Angelou laat het niet bij het beschrijven van de plek die we binnenin ons hebben. Ze gaat een stap verder. Niet alleen dien je jezelf ervan bewust te zijn dat mensen soms – of sommige mensen vaak – een grens overschrijden. Je dient voor jezelf op te komen. Wijlen Maya zegt simpelweg: “Zeg nee, als het nee is.” En ze zegt, weer even in het Engels, want het Nederlands is wederom niet toereikend mijns inziens: “Back off.”

Meer is niet nodig om voor jezelf te weten én te communiceren aan degene die je grens over gaat: “Tot hier en niet verder, genoeg is genoeg.”

Kom uit je depressie. Bescherm jezelf

Het gaat niet eens zozeer om de woorden van Maya Angelou an sich, maar de kracht die ze me geven om ze overtuigend te kunnen uiten. Dit komt omdat Maya Angelou duidelijk maakt dat de kern van wie je bent onaangetast moet blijven. En daarin heb je zelf een verantwoordelijkheid te nemen.

Door de quote Van Maya Angelou heb ik, in het diepst van mijn depressie, voor eens en altijd besloten mezelf te beschermen tegen mensen die met minachting in die ongerepte plek van mij willen komen. Ophouden! Ik laat het niet toe, nooit meer.

Aanbevolen boek: Mindfulness en bevrijding van depressie

Drie hoogleraren psychologie en een hoogleraar geneeskunde werkten samen aan het boek ‘Mindfulness en bevrijding van depressie’. Dit boek legt de verborgen psychische mechanismen van depressie bloot. Het laat zien hoe je weerbaarder kunt worden bij de tegenslagen van het leven en helpt je de tot wanhoop leidende denkpatronen te doorbreken. Het bevat geleide meditaties die je tevens kunt downloaden. Klik hier voor een inkijkexemplaar.

Mindfulness en bevrijding van depressie

Noot

* De vertaling van de quote luidt als volgt: “Er is een plek in jou, die je onaantastbaar moet houden. Je moet het ongerept en schoonhouden. Zodat niemand het recht heeft om je te vervloeken, je slecht te behandelen, niemand, geen moeder, vader, geen vrouw, echtgenoot, niemand.”

Bron: zie onderstaande YouTube

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments