ADHD? Hoe stop je je gedachtestroom?

Maak je hoofd ADHD-hoofd leeg

Ik wilde beginnen aan deze blog, maar de zon scheen zo uitnodigend, dat ik eerst ben gaan wandelen. Tijdens mijn wandeling luisterde ik naar Eckhart Tolle. Ik heb zijn YouTube onderaan geplaatst voor je (1). Het gaat erover hoe je je gedachtestroom kunt stoppen. De informatie lijkt me nuttig voor mensen met ADHD zoals jij en ik*. Lees maar mee en maak je hoofd vrij van warrige ADHD-gedachten. Hoe stop je jouw gedachtenstroom?

Gebruik je zintuigen

Tijdens het wandelen kijk ik om me heen naar de bomen en vogels. Ik luister naar de geluiden die ik hoor. Eckhart legt in zijn YouTube filmpje uit dat kijken en luisteren een goede manier is om je overmatige denken te stoppen. Dit kun je overigens ook gewoon doen in je huiskamer of waar dan ook**. Let wel, het gaat erom dat je kijkt en luistert zónder dat je interpreteert wat je ziet en hoort. Je hoeft dus niet bijvoorbeeld te weten naar welk soort vogel je kijkt en je hoeft geen gevoelens aan de zintuigelijke waarneming te koppelen zoals: “Ik voel me blij”.

Wat je eveneens kunt doen, is het focussen op je lichaam. Het eenvoudigst is om te beginnen met het voelen van je handen en je voeten. Zo kun je verder je richten op je lichaam zónder dat je een label eraan plakt zoals ‘Ik heb koude handen” . Tevens kun je letten op je ademhaling zoals vaak bij meditatie wordt toegepast. Als je je volledig concentreert op je ademhaling, dan ben je niet bezig met denken***.

Kom in het hier en nu

Samenvattend kun je zeggen dat wanneer je puur kijkt, luistert, voelt en ademt, zonder oordeel, je in het hier en nu komt. Het hier en nu is het enige wat er is. Als je in het hier en nu bent, ben je aanwezig en alert zonder dat je gedachten met je op de loop gaan. Eigenlijk heel simpel.

Bron

1. YouTube Eckhart Tolle

Noten

* Als je ADHD hebt, heb je vermoedelijk altijd gedachten in je hoofd. Zelfs al je je niet ervan bewust bent, dwaal je vermoedelijk onwillekeurig af naar situaties uit het verleden of naar mogelijke situaties die zich in de toekomst kunnen voordoen. Dit doen mensen zonder ADHD eveneens, echter ADHD’ers hebben dit in versterkte mate. Door al die gedachten in je hoofd, raak je snel afgeleid en heb je moeite met concentratie of ervaar je onrust. Gelukkig kan het anders.

** Dit is een perfecte manier om wachttijd te vullen trouwens. Ik heb het vandaag nog toegepast in de wachtkamer van de huisarts :-).

*** Een uitzondering is wanneer je een gerichte denkactiviteit uitvoert om bijvoorbeeld iets op te lossen. Dit is een denkactiviteit die je in het hier en nu uitvoert. Het piekeren over het verleden en de toekomst, dat is waarop gedoeld wordt bij het (overmatige) denken in deze blog.

Aanbevolen boek: De kracht van het NU

Overmatig denken, een van de kenmerken van ADHD, het is te stoppen. Door het leven in het nu. Dit boek van Eckhart Tolle is een beststeller. En dat is niet voor niets. Het bevat krachtige informatie over hoe je in het nu kunt leven en welke positieve gevolgen je in je leven kunt ervaren wanneer je dat doet. Klik hier voor een inkijkexemplaar.

De kracht van het nu
5 1 vote
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments