Vitaminen als medicijn tegen depressie?

Gebruik je liever geen synthetische medicijnen bij depressie? Of heb je deze geprobeerd maar blijken ze onvoldoende te werken of teveel bijwerkingen te hebben voor je? Dan zou de conclusie uit een onlangs uitgevoerde meta-analyse je kunnen verblijden. Het blijkt namelijk dat vitamine D de symptomen van depressie vermindert.

Een meta-analyse toont dit aan

De resultaten van wel liefst 41 onderzoeken zijn geanalyseerd en het mooie aan deze onderzoeken is dat het vitamine D supplement werd vergeleken met een placebo. Op deze manier is het zogenoemde placebo-effect uitgesloten*. Een ander kenmerk van de onderzoeken, is dat het allemaal gerandomiseerde onderzoeken betrof. Dit houdt in dat iedere deelnemer uit de populatie evenveel kans heeft om in het onderzoek te worden opgenomen**.

Ik ga weer aan de vitamine D

Vandaag zat in nog even in de zon. Met behulp van de zon maakt je lichaam vitamine D aan. De verwachting voor de rest van de week is helaas wat somberder. Nu de herfst in het land is aangekomen en de weersverwachting wat deprimeert, zet ik voor de zekerheid vitamine D op mijn boodschappenlijstje***. Want dat vitamine D me kan helpen bij mijn steeds terugkerende depressie, is wat mij betreft zonneklaar.

Bron

https://www.uef.fi/en/article/vitamin-d-supplementation-seems-to-alleviate-depressive-symptoms-in-adults

Noot

* Placebo-effect houdt in dat je je beter voelt door een behandeling die normaal gesproken niet zou werken, het komt puur door je overtuiging dat de behandeling werkt dat je effecten merkt (zie: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/het-wonder-van-placebo/).

** Bij een gerandomiseerde onderzoek is sprake van een aselecte verdeling van de proefpersonen over de onderzoeksgroepen. Hierdoor heeft iedere deelnemer een gelijke kans om in een onderzoeksgroep te komen (zie: https://www.fit.nl/gerandomiseerd-gecontroleerd-onderzoek).

*** Ondanks dat de maximale hoeveelheid aan vitamine D nagenoeg niet wordt overschreven, maak ik toch de opmerking dat je altijd moet opletten met de hoeveelheid aan supplementen die je inneemt (zie: https://www.rivm (2015)

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments