Misverstanden over burn out

Er bestaan nogal wat misverstanden over een burn-out

Met de volgende zes dingen die mensen zeggen of schrijven over een burn-out, ben ik het oneens*. Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van burn-out. Persoonlijk vind ik een burn-out super onaangenaam. Van boeken met titels als ‘Gefeliciteerd met je burn-out’ , gaan mijn haren overeind staan.

1 Een burn-out is het beste wat je kan overkómen

Een burn-out is zéker niet iets waarmee ik blij ben. Zelfs niet nu ik beter eraan toe ben dan zes jaar geleden toen het allemaal begon. Natuurlijk leer ik hoe ik zo goed mogelijk voor mezelf kan zorgen, maar dat had ik eveneens geleerd als ik niet onderuit was gegaan. Sterker nog, in de omstandigheden waarin ik zes jaar geleden verkeerde, zorgde ik zo goed mogelijk voor mezelf. Dit brengt me direct op het tweede misverstand over burn-out, naar mijn mening dan he.

2. De burn-out komt door je persoonlijkheid

“Je bent gewoon té perfectionistisch.” “Je doet te veel voor anderen.” “Joh, je bent een control-freak.” Dit is zomaar een greep uit de dingen die mensen zeggen of schrijven over mensen met een burn-out. Omstandigheden doen nauwelijks ertoe volgens hen, of alleen de wijze waarop jij omgaat met die omstandigheden.

Dit is tevens wat mijn toenmalige bedrijfsarts destijds tegen me zei. Hij richtte zich onmiddellijk op mijn persoonlijkheid, die dwangmatig zou zijn. Daardoor kon ik mijn werk niet meer aan. Want het werk is waar je burn-out ontstaat, aldus valt na te lezen in de vele artikelen over burn-out (1). Hiermee komen we op het – mijns inziens – derde misverstand rond een burn-out.

3. Een burn-out ontstaat op je werk

In mijn geval was mijn werksituatie niet de oorzaak van mijn burn-out. De burn-out had zijn ontstaan in mijn privé-situatie. Die was er een van kostwinner zijn in een relatie met een narcist en in een gezin met drie pittige kinderen waarvan twee met AD(H)D, zonder de mogelijkheid tot het inroepen van hulp van familie**.

Een vierde misverstand naar mijn mening, is dat een burn-out te maken heeft met je psychische gesteldheid, zoals een depressie.

4. Burn-out is psychisch

In mijn vorige blog schreef ik over drie elementen van een burn-out; Je bent op emotioneel, fysiek en cognitief vlak volledig uit balans. Emoties en psychische klachten zijn echter niet hetzelfde (2 en 3). Een burn-out kan wel leiden tot psychische klachten of ermee samengaan. In dat geval ontstaat er dus een stapeling van verschillende aandoeningen.

Misverstand nummer vijf betreft een uitspraak die me écht irriteert als ik die lees of hoor.

5. Neem gewoon wat rust en je burn-out is over

Vanzelfsprekend helpt rust bij het herstellen van een burn-out. Punt is, als je een druk gezin hebt, alleenstaande ouder bent én pittige kinderen hebt, is het nemen van rust lastig***.

Daarbij geldt dat bij een burn-out je hele systeem ontregeld is en je veelal weinig slaapt, wat het tot rust komen belemmert. Het is een lang proces en zeker wanneer je omstandigheden de rust nog niet voldoende toelaten, duurt het herstel van een burn-out lang. Áls het al over gaat.

6. Een burn-out gaat voorbij

Het zou zomaar kunnen, dat je nooit helemaal herstelt van een burn-out (4). Ik ben het nog niet. Wel weet ik dat ik slecht eraan toe was. Enige tijd geleden, heb een meetlat ontwikkeld om na te gaan hoever ik sta in mijn herstel. Dat hielp me in te zien dat het de goede kant op gaat met me. In hoeverre verdere verbetering gaat optreden, weet ik niet.

Gisteren bracht ik huilend door, mijn boodschappen kennen vele hiaten omdat ik vergeet dingen te bestellen, mijn lichaam is nog steeds uit balans. Máár: het is minder erg dan toen.

Noten

* Deze blogtekst schreef ik ongeveer een maand geleden, toen het bergafwaarts leek te gaan. Inmiddels gaat het weer wat vooruit en heb ik ook fijne momenten. Toen ik deze blogtekst opnieuw las, wilde ik dingen veranderen, zeg maar verzachten, milder verwoorden. Ik heb het expres niet gedaan, want dit is juist hoe ik een burn-out ervaar.

** Gelukkig ontvang ik inmiddels hulp vanuit de WMO. Twee keer per week ontvang ik hulp in de huishouding. Tevens helpen mijn kinderen met koken, fijn voor mij én voor hen want hoe leuk is het als je al kunt koken vóórdat je op jezelf gaat wonen?

*** Ik schets in deze blog omstandigheden die op mijn van toepassing waren. Je kunt ook denken aan andere omstandigheden die niet werk-gerelateerd zijn zoals bijvoorbeeld mantelzorg of het plotseling wegvallen van een dierbare.

Bronnen

1 We moeten de nieuwe definitie van burn-out wél serieus nemen (intermediair.nl)

2 Emotionele en psychische klachten

3 Ggz Delfland

4 RTL Nieuws.nl

Aanbevolen boek

Ik dacht dat ik wist wat burn-out was tot ik er een kreeg

Een boek dat je niet vertelt dat je blij moet zijn met je burn-out. Want een burn-out is niet leuk. Echt niet. Lees maar verder in dit no nonsense boek van journalist Marijn Sillis. Geen mooie praatjes, gewoon zijn verhaal. Klik hier voor een inkijkexemplaar.

Ik dacht dat ik wist wat een burn out was totdat ik er een kreeg
5 1 vote
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Easton
Easton
1 jaar geleden

very insightful. thank you for the motivation to write this!