ADHD en hoogsensitief?

Je kunt herkennen of je hoogsensitief bent

ADHD komt vaak niet alleen. Het zou zomaar vergezeld kunnen gaan met hoogsensitiviteit (1). Heb jij ADHD en ben je hoogsensitief? Dr. Julie, een psycholoog die ik volg op YouTube, heeft vijf kenmerken op een rij gezet waaraan je kunt herkennen of je hoogsensitief bent. Ik heb de proef op de som genomen voor je en heb per kenmerk bekeken in hoeverre dit van toepassing is bij me en waarom. Het eerste kenmerk van hoogsensitiviteit is dat je gevoelens van anderen oppikt.

1. Gevoelens en stemmingen van anderen raken je

Ik herken dit bij mezelf wanneer mijn kinderen bij me komen na het weekend. Dan vult ons huis zich als het ware met hun stemmingen en dat voel ik. Als het een fijne stemming is, dan is er niets aan de hand. Meestal echter zijn ze chagrijnig omdat de week weer begint. Ik probeer me hiertegen te wapenen en me af te schermen. Het lukt me deels. Een ander kenmerk van hoogsensitiviteit is, dat drukke locaties je overweldigen.

2. Je raakt overprikkeld door drukte

Een drukke omgeving kan jou al snel overprikkelen wanneer je hoogsensitief bent. Zeker wanneer mensen allerlei dingen aan je vragen of met je willen bespreken. Als je daarvan moe wordt of als je je wilt terugtrekken, dan bestaat de kans dat jij hoogsensitief bent. Dit kenmerk kan ik eveneens afvinken, want hoeveel ik ook van mijn dochters hou, het rustige middagje zonder hen dat ik momenteel beleef, doet me maar al te goed.

3. ADHD en hoogsensitief: Doe niet te veel tegelijk

Niet alleen een drukke omgeving kan jou overweldigen, maar ook een situatie waarin je meerdere dingen tegelijkertijd moet doen of waarin je door verschillende mensen gevraagd wordt dingen te doen. Dit gebeurt bij mij wanneer mijn kinderen tegelijkertijd met hun gedoetjes en vragen bij me komen of wanneer ze me herhaaldelijk storen wanneer ik met iets bezig ben. Zoals nu bijvoorbeeld. Mijn middelste dochter blijft doorgaan over iets wat voor haar van belang is, echter in mijn ogen niet van levensbelang 😉 Dat overprikkeld me enorm. Check, dit kenmerk is op mij van toepassing. Laten we eens kijken naar het vierde kenmerk.

4. Hoogsensitief: Je hebt een hekel aan verandering

Hey dat is toevallig, ik heb afgelopen week een blog geschreven over mijn moeite met verandering en hoe ik dat aanpak. Veranderingen, zelfs positieve, zijn niet mijn sterkste punt. Het heeft tijd nodig voor ik eraan gewend ben. Uit reacties van mensen uit mijn omgeving merk ik dat ze dit niet begrijpen en dat ze verwachten dat ik gewoon alles kan doen wat ik normaliter doe. Dit is helaas niet het geval :-(. Er is nog één kenmerk over, althans volgens dr. Julie. Het gaat over competitie, dat je daarvan niet houdt.

5. Competitie haalt je uit balans

Dit herken ik. Als ik iets doe omdat ik zin erin heb, gaat het prima. Wanneer ik het gevoel krijg dat ik moet presteren en concurreren met anderen, dan kan ik blokkeren. Wat mij hierbij helpt, is dingen doen die ik zó leuk vind dat mijn motivatie om het te doen de stress overstijgt. Schrijven is zo’n ding. Dansen is tevens zo’n ding.

Ik blijk alle boxen aangetikt te hebben wat betreft hoogsensitiviteit. Mij bekruipt een hoog gevoel.

Aanbevolen boek: Hoogsensitieve ouders

Ben je hoogsensitief én heb je kinderen? Dan is dit boek boordevol tips over hoe je de toename aan sociale stimulatie en interactie sinds je kinderen hebt kunt bolwerken. Klik hier voor een inkijkexemplaar.

Hoogsensitieve ouders

Bronnen

1 Impulsenwoordblind

2. YouTube zie onder

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments