ADHD en omgaan met verandering

Ik heb ADHD en kan moeilijk omgaan met verandering

Met de zee nog steeds tegenover me, voel ik me onrustig worden. Dit begon al bij het opstaan. Ik ga namelijk bijna afscheid nemen van dit uitzicht en van mijn overzeese gentleman. En door mijn ADHD heb heb ik extra moeite met verandering. Dit heeft met het werkgeheugen te maken, lees ik hier (1).

Om mezelf te helpen bij de op handen zijnde verandering, ga ik wat dingen verzinnen om ermee om te gaan. Help je me erbij? Het eerste wat bij me opkomt, is dat ik me kan voorbereiden op de verandering.

1. Bereid je voor op de verandering

Twee dagen geleden had ik eveneens last van onrust in mijn hoofd en lijf. Daarom heb ik reeds enkele voorbereidingen getroffen om de reis terug naar de dagelijkse beslommeringen te vergemakkelijken. Ik schreef simpelweg op wat ik wilde meenemen en pakte in wat ik niet meer nodig had. Dit gaf me overzicht. Het heeft me de afgelopen dagen geholpen. Wat me daarnaast hielp, was bedenken wat ik graag nog deed de laatste dagen van mijn verblijf in dit paradijs.

2. Geniet van het hier en nu

Ik wilde tijd doorbrengen aan zee en genieten van de dieren die ik hier aantref. En dat is me gelukt! Gisteren heb ik voor de VIERDE keer gezwommen met een SCHILDPAD. Daarvan heb ik helaas geen foto zoals je waarschijnlijk zult begrijpen. Wel heb ik foto’s van de dieren die ik dagelijks aanschouw vanaf mijn schrijflocatie. De geiten op de tweede foto zijn schapen, want ze hebben hun staart naar beneden ;-). Een ander ding dat me heeft geholpen, is niet te veel activiteiten ondernemen.

3. Hou het zo rustig mogelijk

In het kader van het zo rustig mogelijk houden teneinde met verandering om te gaan, ga ik deze blog niet afschrijven vandaag. Het maken van een begin is goed genoeg. De overige punten die voor deze dag op mijn to-do-list staan, kort ik in*. Hierdoor kan ik me beter ontspannen en geniet ik meer van het hier en nu uit punt 2. Wat ik tevens heb gedaan vanmorgen, is het volgende.

4. Laat je emoties toe

Ik voelde me gestrest bij het opstaan. Toen ik toe was aan mijn heerlijke ontbijt met mijn geweldige uitzicht, voelde ik tranen komen. Ik besefte dat ik verdrietig was over het naderende afscheid van deze mooie plek en van mijn overzeese gentleman. Die tranen heb ik laten stromen. Naarmate ze wegvloeiden, verdween de bijbehorende brok in mijn keel. De lucht was geklaard en ik kon weer ertegen aan. Voordat ik deze blog ga stoppen voor nu, werk ik één vijfde ding uit dat ik ga doen.

5. Bedenk wat je wil veranderen ten goede

Ik ga na wat ik wil veranderen als ik terug ben in mijn vertrouwde omgeving bij mijn kinderen. Mijn gedachte hierachter is dat als je je voorneemt wat je wil veranderen ten goede, heb je iets om naar uit te kijken. Dat vermindert de onrust die de verandering met zich meebrengt. Laat ik dit eens gaan toepassen.

Bij thuiskomst wil ik een verandering aanbrengen voor mijn eigen bestwil. De verandering is dat ik de weekenden – wanneer mijn kinderen bij hun vader zijn – NIET ga volproppen met activiteiten buitenshuis. Eigenlijk deed ik slechts één activiteit, dansen, maar ik vond het zo leuk dat ik het ietwat overdreef; Drie avonden was ik ermee bezig. Het dansen buitenshuis ga ik beperken en deels vervangen door muziek maken binnenshuis en een korte sociale activiteit. Die kort sociale activiteit kan ook buitenshuis zijn, want hij is ten slotte kort**. Wat verder helpt bij het omgaan met verandering, sluit enigszins aan bij de eerdergenoemde punten 2 en 3.

6. ADHD en verandering: Neem je tijd

De tijd nemen lijkt op het genieten van het hier en nu (punt 2) en het zo rustig mogelijk houden (punt 3), toch is het anders. Het gaat me hier erom dat het wennen aan veranderingen tijd kost. Ik ben inmiddels vier dagen thuis en ben immer niet gewend aan de verandering. De eerste twee dagen moest ik eraan wennen dat ik niet bij mijn overzeese gentleman was. De derde en vierde dag was het wennen vooral aan het weerzien van mijn kinderen en alle drukte die dit met zich meebrengt.

Het besef dat ik moet wennen, maakt het voor mij behapbaar. Dan nóg een ding dat mij helpt bij het omgaan met verandering.

7. Neem jezelf niet kwalijk dat dingen misgaan

Bij verandering ben ik altijd overprikkeld. Als gevolg van mijn overprikkeling, stoot ik me tegen dingen en laat ik dingen vallen. Zojuist heb ik voor de tweede keer op rij mijn koffie gemorst. Eerder zette ik yoghurt in de voorraadkast in plaats van de koelkast. Steeds vergeet ik spullen mee naar boven of beneden te nemen, waardoor ik vele extra meters maak. Daarbij ben ik erg moe, wat me brengt op het aandachtspunt bij verandering waarmee ik deze blog afrond.

8. Wees lief voor jezelf

Gisteren was een pittige dag met mijn pittige dochters. Gelukkig had ik appeltaart. Met de nadruk op hád. Naast het eten van appeltaart, heeft het me bijzonder geholpen om tussendoor te luieren, dus liggen en niets doen, ook niet slapen. Aangezien mijn kinderen weer bij hun vader zijn voor het weekend, wil ik dansen. Dit keer ga ik één keer. Of één keertje twee 😉

Aanbevolen boek: Meisjes met ADHD

Vaak wordt ADHD bij meisjes over het hoofd gezien. Dit is omdat ADHD bij meisjes net even anders tot uiting komt dan bij jongens. In het boek meisjes met ADHD laten Nadeau, Littman en Quinn  zien hoe complex ADHD is bij meisjes en vrouwen. Daarnaast krijg je tips en adviezen over hoe ermee om te gaan, ook als ouder of professional. Klik hier voor een inkijkexemplaar.

Aanbevolen boek: Meisjes met ADHD

Bron

1. https://psytraining.nl/waarom-zijn-veranderingen-voor-mensen-met-concentratieproblemen-of-adhd-zo-lastig/

Noten

* Bij terugkomst thuis, ben ik passiever vergeleken met mijn normale zelf. Als ik dat merk, spreek ik mezelf toe: “Doe liever te weinig dan te veel en bij twijfel: verschuif de activiteit naar een andere dag, week of maand”.

** Bij een korte sociale activiteit denk ik bijvoorbeeld aan een bezoekje aan mijn vader of een drankje ergens met één van mijn dochters. Vandaag kwam mijn middelste spontaan langs en hebben we gekeuveld over ditjes en datjes. Heel ontspannen wennen we opnieuw aan elkaar.

5 1 vote
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments