Depressief & toch gelukkig

Kun je depressief zijn en toch gelukkig zijn?

Deze vraag kwam laatst bij me op toen ik op weg was naar mijn favoriete activiteit van de week: dansles. En zoals ik vaker heb bij gedachten waarvan ik denk: “Wow, wat een originele gedachte heb ik nu”, blijkt er al iemand te zijn die zijn ervaringen heeft gedeeld over hoe je depressief en toch gelukkig kunt zijn (1). Maar niet getreurd, ik ga samen met jou op zoek naar geluk.

Overigens is het niet mijn doel om optimistisch te gaan doen terwijl het wellicht gitzwart is in jouw hoofd. Wel wil ik delen wat mij een beter gevoel geeft, soms zelfs een geluksgevoel, ondanks mijn – momenteel milde – depressie. Om die reden, spreek ik het uit tegen jou, niets moet, het zijn suggesties die je mogelijk eens kunt uitproberen.

1. Onderneem activiteiten die je opbeuren

Ik heb NOOIT zin om naar dansles te gaan. Met grote moeite sleep ik mezelf vanaf mijn bank naar boven om me op te frissen. Dit alles in maximaal een kwartier want ik heb geen zin plus ik ben aan de late kant. Dan stap ik de deur uit. Als ik naar de tram wandel, voel ik me actiever worden. Tijdens het reizen luister ik naar een meditatie wat mijn stemming in positieve zin beïnvloedt. Misschien denk je: “Jij hebt makkelijk praten, want als je écht depressief was, zou je niet van de bank kunnen afkomen. Sterker nog, je zou in je bed blijven liggen.” Dat deed ik aan het begin van deze week inderdaad.

2. Praat depressieve gevoelens van je af

In het midden van de dag kroop ik mijn bed in. Een plan bedenkend waarnaar ik zou kunnen toegaan om al het negatieve en zware te ontvluchten. Als ik in deze staat van zijn ben beland, benader ik een hulplijn. Niet een bekende van me, maar een echte hulplijn met voor mij onbekende mensen. Afhankelijk van mijn toestand neem ik contact op met de luistertelefoon of met 113 zelfmoordpreventie. Eveneens afhankelijk van hoe slecht ik me voel, bel of chat ik met deze instanties.

Elke keer als ik mijn sombere gevoelens heb geuit, voel ik me erna beter en kan ik me weer richten op wat me te doen staat. Wat ik daarnaast doe om mijn stemming te verbeteren, is het zoeken van informatie.

3. Zoek informatie om je stemming te verbeteren

Recentelijk heb ik een psycholoog gevonden op YouTube die hele inzichtelijke en korte (!) filmpjes post over depressie en angststoornis (2). Ze heet dr. Julie en ik geniet van haar positieve opgeruimde uitstraling. In de bronnen heb ik een ietwat langer filmpje van haar toegevoegd omdat ik denk dat deze geweldige informatie geeft. Op YouTube bekijk ik hoofdzakelijk haar shorts, want als ik me lethargisch voel, heb ik geen zin om langer dan 30 seconden naar iemand te luisteren.

In een sombere stemming vind ik het lastig om dingetjes op te ruimen die ik heb gebruikt, maar ook bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan. In de kern heb ik moeite met opstarten en met overgangen van de ene naar een andere activiteit. Hoe ik dit aanpak, is als volgt.

4. Las pauzes in

Ik ga even liggen, drink een kop thee of kijk naar vrolijke YouTube filmpjes. Hierdoor duurt het afronden van acties weliswaar langer, maar het helpt mij om met nieuwe energie ertegen aan te kunnen. Dit brengt me op een volgend aandachtspunt met betrekking tot mijn stemming.

Als taken me niet lukken of als ik vind dat ik te weinig ‘lever’, wordt mijn somberheid gevoed. Wat ik dan doe, zijn eigenlijk drie dingen, nee, het zijn er zelfs vier. Ik behandel ze achtereenvolgens (nummer 5, 6, 7 en 8 uit deze blog). Allereerst kijk ik terug op wat ik heb gedaan.

5. Blik terug op je activiteiten van de dag

Vaak start ik mijn dag met een bewegingsactiviteit, zoals mijn rug-oefeningen, pilates of een mini-wandeling van vijf minuten. Daarna maak ik een goede koffie voor mezelf en die drink ik op in mijn tuin als het weer dat toelaat. Ik ben vriendelijk voor mezelf dus ik tel deze activiteit gewoon mee bij mijn activiteiten van de dag. Als mijn hulp is geweest of de boodschappen zijn bezorgd, heb ik wederom enkele activiteiten erbij. Als mijn kinderen aandacht vragen, is dat een activiteit.

Wanneer ik ook een administratieve taak uitvoer, heb ik zomaar een activiteit om aan mijn terugblik toe te voegen. Als ik op deze manier mijn dag doorneem, stemt me dat positief. Zeker als ik dit combineer met het volgende.

6. Complimenteer en bemoedig jezelf

Ben ik opgestaan, gedoucht en al, bemoedig ik mezelf. Als mijn oefeningen klaar zijn, geef ik mezelf een compliment. Vragen mijn kinderen ingewikkelde dingen of is er gedoe, spreek ik mezelf positief toe, want ik heb hun de begeleiding gegeven die ik nodig acht voor de opvoeding. Heb ik gekookt? Of iets in de tuin gedaan al is het maar een plantje water geven? “Super dat ik dat voor elkaar heb gekregen.” Desondanks heb ik niet afgekregen wat ik me had voorgenomen. Daarom doe ik nóg iets.

7. Ont-moet (jezelf)

Ik ontdoe mezelf van het moeten. Mijn planning dient voornamelijk ertoe richting te geven aan mijn dagelijkse activiteiten en goed te zorgen voor mezelf en mijn kinderen. Wat ik niet red, schuif ik door naar een andere dag. Als het de andere dag evenmin gaat, verschuif ik het verder de tijd in, soms is dat maanden verder. Want veel taken moeten niet direct of ze moeten in het geheel niet.

Dit besef maakt dat ik mezelf kan ont-moeten, wat inhoudt dat ik minder moet én meer mezelf ontmoet. Een fijn gevoel geeft me dat. Dit brengt me op mijn laatste punt.

8. Benoem wat je dankbaar maakt

Als ik een paar dingen aan mezelf vertel die me dankbaar maken, komen er steeds meer positieve beelden bij me op. Ik pas het toe terwijl jij erbij bent. Het kan wat zijig klinken, dus je bent gewaarschuwd. Okay, daar gaan we.

Ik ben dankbaar voor mijn kinderen en voor de zon die mijn huis en tuin verlicht. Ik ben dankbaar voor de overzeese gentleman met wie ik straks een videodate heb. Ik ben tevens dankbaar voor het feit dat ik weet welke activiteiten me blij maken. Ik kan nog doorgaan, maar nu komen vooral zaken naar voren die met voedsel te maken hebben zoals de koffie die ik elke ochtend drink, appeltaart en mijn nieuwste verslaving: yoghurt met muesli en honing.

Boven alles ben ik dankbaar dat het beter met me gaat dan eerst. Tot slot ben ik dankbaar jij deze blog leest en hem deelt met al je vrienden 😉 .

Bronnen

1 Depressief en gelukkig podcast

2 Dr. Julie Smith

Aanbevolen boek: Redenen om te blijven leven

Matt Haig schrijft over hoe hij op zijn 24-ste belandde in een depressie. Hij vond een manier om toch gelukkig te zijn, net als ik. Een ontroerend en grappig boek waarin je tevens handvatten opdoet om met je depressie om te gaan. Klik hier voor een inkijkexemplaar.

Redenen om te blijven leven
4.5 2 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments