Status belangrijke drijfveer voor narcist

In september 2021 verdedigde ontwikkelingspsycholoog Stathis Grapsas zijn promotieonderzoek over wat de drijfveren zijn van een narcist. Hij heeft hiertoe een model ontwikkeld dat luistert naar de naam SPIN-model wat staat voor Status Pursuit in Narcissism.

Via het model beschrijft de onderzoeker hoe narcisten sociale situaties benaderen en wat ze doen om hun gewenste status te bereiken. Over het algemeen doen ze dat op twee manieren: zichzelf ophemelen of de ander naar beneden halen.

De narcist stelt eigenbelang boven groepsbelang

Narcisten letten hierbij vooral op wat goed is voor hen en dit gaat ten koste van het belang van de groep. Ik vind het zo herkenbaar. Jarenlang leefde ik – zonder het te weten – samen met een narcist. Ik schrijf erover omdat ik heb gemerkt dat vooral mensen met een groot empathisch vermogen narcisten aantrekken.

Ik heb dit zelf ook ervaren in mijn relatie met een narcist

Wat me vooral opviel bij de man met wie ik 16 jaar samenleefde, is dat hij erg bezig was met wat andere mensen van hem vinden. Als iemand hem niet vriendelijk genoeg benaderde, dan kreeg ik de schuld. Dit vond ik altijd bijzonder vreemd plus het maakte me nerveus. Echter, nú begrijp ik het. Het ging niet om mij, maar om HEM!

Lees meer in bijgaande link: Gedrag narcisten wordt gedreven door nastreven sociale status | Tilburg University

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments