Autorijden met ADHD?

In mijn auto staat nooit de radio aan. Tegen me praten terwijl ik rijd, kun je beter niet doen. Ik heb namelijk ADHD en chauffeur in stilte. Vaak de verkeerde richting uit, maar wel veilig, dat is mijn rijstijl. Tegenwoordig moet je voordat je je rijbewijs haalt, een gezondheidsverklaring invullen, lees ik zojuist in een nieuwsbericht uit 2018. ADHD kan namelijk invloed hebben op het verkrijgen van je rijbewijs.

ADHD melden bij aanvraag rijbewijs

Als je je rijbewijs gaat aanvragen, moet je je wat ze noemen ‘medische beperkingen’ vermelden. In de lange lijst staat ook ADHD. Het Centraal Bureau Rijvaardigheid gaat vervolgens onderzoeken of je voldoende rijvaardig bent om een rijbewijs te krijgen. Het is mogelijk dat het CBR je een tijdelijk rijbewijs geeft dat om de zoveel tijd gecheckt dient te worden.

Onderzoek naar rijgeschiktheid met ADHD

Als het CBR je voldoende rijgeschikt acht, kun je gewoon gaan rijden. Mocht je net als ik pas weten dat je ADHD hebt nadat je je rijbewijs hebt gehaald, kun je besluiten of je dit alsnog wil melden. Je mag natuurlijk geen gevaar op de weg zijn. Dit is een gewetensvraag. Rij ik veilig? Ik vind van wel. Okay, het is saai met mij in de auto want ik zeg weinig of stop midden in een zin met praten. Tevens duurt een rit met mij achter het stuur vrij lang, want ik cross het hele land door wanneer ik weer eens verkeerd ben gereden. Als we dan eindelijk op bestemming zijn, test ik nogmaals je geduld wanneer ik voor de derde keer naar mijn bolide terugloop om te controleren of mijn auto echt afgesloten is. Veiligheid staat voorop tenslotte ;-).

Lees meer in bijgaand nieuwsbericht: Rtlnieuws.nl Diabetes-epilepsie-en-adhd-dit-moet-je-melden-bij-het-aanvragen-van-je rijbewijs

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments