Preventieve behandeling tegen depressie blijkt effectief

Het stormt vandaag. Ik dacht laat ik eens googelen wat het effect is van storm op depressie. En ik vind dit nog ook :-). Het gaat alleen niet om een echte storm, maar het gaat om een methode tegen depressie. Deze methode heet STORM, is onderzocht én blijkt een effectieve behandeling voor de preventie van depressie.

STORM betekent Strong Teens and Resilient Minds

De methode STORM is een netwerkmethode gericht op jongeren. Het is een samenwerking tussen onder andere het voortgezet onderwijs, het mbo, de GGD, gemeenten, de jeugd-ggz en 113 Zelfmoordpreventie. Een hele rits aan instanties dus. Maar het blijkt te werken en daar gaat het om.

De onderzoekster, die in haar tienerjaren zelf kampte met depressieve gevoelens, licht de kracht van STORM als volgt toe.

Samen verantwoordelijk bij preventie van depressie

Er is een intensieve samenwerking tussen de deelnemende organisaties. De GGD screent jaarlijks alle tweedeklassers bij de deelnemende scholen op depressieve klachten en suïcidaliteit. Jongeren met acute suïcidaliteit worden doorverwezen voor behandeling. De jongeren met depressieve klachten krijgen het preventieprogramma ‘Op Volle Kracht’ aangeboden. Dit is een kortdurende groepstraining met technieken vanuit de cognitieve gedragstherapie. De GGZ leidt de trainers op.

Depressieve klachten nemen af door STORM

Het onderzoek toont duidelijk aan dat STORM werkt. Tot een jaar na het volgen van de training namen depressieve klachten namen af. Goed nieuws op deze stormachtige dag.

Bron

https://www.nji.nl/nieuws/storm-is-effectief-bij-depressieve-klachten

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments