Hoe herstel je van een relatie met een narcist?
1. Omring jezelf met mensen die het allerbeste met je voor hebben

Na mijn positieve slaapervaringen waarover ik in mijn vorige blog verhaalde, kwam ik prompt niet in slaap. Wat precies de reden was, weet ik niet, maar ik vermoed dat het een combinatie is van het principe ‘drie stappen vooruit, twee achteruit’ en van het eten van fruit voorafgaand aan het slapen. Dat laatste doe ik nu dus ook niet meer. Maar goed, in de betreffende nacht kon ik de slaap dus niet vatten. Ik lag maar te draaien en te woelen. Naast mij lag een sexy man heel ontspannen te dromen. Ik droomde niet. Ik had allemaal gedachten in mijn hoofd en ik lag gespannen te wachten. Totdat ik eindelijk in slaap zou vallen. Dat de sexy man snurkgeluiden maakte, hielp niet. Hem in een andere slaaphouding manoeuvreren hielp evenmin. Tot overmaat van ramp ontkende hij ALLES. Ook dat hielp me niet.

Ik zag de klok drie uur aangeven. Ik voelde me erg teleurgesteld. Ik was juist zo goed op weg met mijn slaap en nu leek ik weer terug bij af. Toen gebeurde het. Ik hoorde iets naast mijn oor. Het zoemende geluid van een mug. Op hetzelfde moment hoorde ik scooters buiten de buurt onveilig brommen. Dus nu had ik naast snurkgeluiden ook nog eens last van zoem- en bromgeluiden. “Oh nee!”, zei ik veel te hard, waarmee ik – alsof dat nog niet genoeg was – de sexy snurkende man wakker maakte. En ik brak. Lekker, lag ik te grienen als een klein kind. Mijn sexy lief zei: “Zal ik dan maar op de bank gaan slapen?” Ik kon zelfs geen antwoord verzinnen door mijn gevoelens van frustratie, teleurstelling, schaamte en schuld.  De sexy op dat moment niet snurkende man vertrok naar beneden, naar de bank, waar de klok tikgeluiden maakte die vast ook hem uit zijn slaap zouden houden. Mijn schuldgevoel vergrootte. En ik was bang merkte ik. Bang dat hij boos op me zou zijn of worden. Want hij wist nog niet van mijn gevoelens en van die mug en die scooters.

Toen ik de volgende ochtend wakker werd, was mijn eerste gedachte: “Ik moet mijn excuses aanbieden”, en dat deed ik. Maar ik dacht ook: “Ik moet uitleggen wat in mijn hoofd zich afspeelt, dat ik zó blij was dat ik eindelijk goed sliep en dat ik zó teleurgesteld was dat ik weer een slechte nacht had”. En dat mijn slaapstoornis niet door hem kwam, en dat op het moment dat ik “Oh nee!” riep dat ik dat deed door die mug en die scooters, niet door zijn gesnurk. En, en, en.

Maar de sexy snurkende man was niet boos. Natúúrlijk was hij niet boos. Want ik had niets verkeerd gedaan. Het punt is: mijn narcistische ex zou wél boos zijn geworden. Hij was namelijk ALTIJD boos. Om nix was hij boos. Als ik verkeerd naar hem keek, was hij boos. Als iemand anders verkeerd naar hem keek, was hij boos. Op mij. Want het waren ten slotte míjn vrienden die verkeerd naar hem hadden gekeken. Zelfs als een onbekende verkeerd naar hem keek, was hij boos op mij. Dat was namelijk zijn hobby: boos zijn op mij. Net als mij de schuld geven van dingen waaraan ik niets kon doen. Ik besefte weer eens hoe fijn het is dat ik gescheiden ben van de boze man. En hoe goed ik eraan heb gedaan me te omringen met mensen die me uiterst goed behandelen. Zoals deze sexy – af en toe snurkende – man.

Door me te omringen met mensen die me wel goed behandelen, begin ik stukje bij beetje te herstellen van de littekens die ik heb opgelopen als gevolg van de jarenlange emotionele mishandeling door mijn narcistische ex. Wat me eveneens helpt in mijn herstel is dat ik me ontdoe van de banden die ik met hem heb, dat ik als het ware zijn sporen uitwis. Ik zal uitleggen wat ik hiermee bedoel.

2. Wis de sporen van de narcist uit je bestaan

Waar het niet absoluut noodzakelijk is voor onze kinderen, verbreek ik de banden met mijn ex en wis ik zijn sporen uit. Dat is zo fijn. Als het eenmaal geschied is. Groot was mijn opluchting bijvoorbeeld toen ik mijn paspoort mocht verlengen en ik mijn eigen achternaam kon doen prijken op dit belangrijke document. En hoe heerlijk voelde ik me toen mijn ziekenhuispasje alleen nog maar mijn naam droeg. De volgende keer dat ik word uitgenodigd bij een specialist zal alleen mijn EIGEN NAAM in de aanhef van de brief staan. Een recente actie betreft mijn bankrekening. De afgelopen tweeënhalf jaar heb ik steeds voor het bankpasje van mijn ex betaald. Dat had de bank me destijds geadviseerd want dat zou voordeliger en makkelijker zijn. Onlangs kwam ik erachter dat het niet voordeliger was maar duurder. En makkelijker was het ook niet, want tot mijn grote ergernis betaalde ik nog steeds voor het bankpasje van deze nare man. Het kostte me best veel moeite om hiervan af te komen, want de bank deed tot twee keer toe beloftes om het te veranderen, maar die beloftes kwam de bank niet na. Echter, nadat ik – beleefd en netjes – mijn gal had gespuwd bij de een bankmedewerker die zeer goed naar me luisterde, werd ik verlost van deze onnodige verschrikking. Ik heb nu een bankrekening helemaal van MEZELF en ik betaal ook alleen maar voor mezelf. Als kers op de taart heb ik het bedrag dat ik tweeënhalf jaar elke maand te veel betaalde, teruggestort gekregen op mijn bankrekening. Assertief zijn levert geld op*. En maakt me vrij en blij.

Het uitwissen van de sporen van de relatie met de narcist helpt me dus goed bij mijn herstel van deze ziekmakende relatie. Wat me ook helpt is om hem zoveel mogelijk te negeren, dingen die hij doet of nalaat aan me voorbij te laten gaan, bijna alsof hij niet bestaat. Ik heb hiervoor een best wel leuke methode die ik toepas, geleend van de sexy – soms snurkende – man.

3. Laat de narcist maar kletsen

Ik heb een mapje in mijn mailbox gemaakt. Steeds als ik onzinnige, niet relevante mails krijg van mijn narcistische ex, mails die vol leugens en hatelijke, denigrerende opmerkingen zitten, verplaats ik deze zonder omhaal naar dit mapje. De toepasselijke naam van dit mapje maakt dat ik letterlijk mijn schouders ophaal en me direct een stuk vrolijker voel. Een kleine actie, was zo gepiept, maar heel effectief. Je bent nieuwsgierig geworden naar naam van dit mapje? Het is een niets naam, zo eentje die er totaal niet toe doet, dat je echt denkt van: ‘Whatever’.

 

Lees ook mijn eerdere blog: Hoe herken je een narcist. Vijf signalen.

* Over mijn zelf verzonnen assertiviteitstraining kun je lezen in: Mijn eerste stapjes richting assertiviteit.

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Tessa
Tessa
4 jaren geleden

Herkenbaar.. laat die narcisten maar kletsen (want dat kunnen ze goed, zichzelf en hun niet kloppende gedrag ‘recht’ praten). Wat je beter kunt hebben is zo’n sexy, niet narcistische – soms snurkende – man 🙂