Hoe slaap helpt bij AD(H)D en burn-out

Een chronische ziekte is als topsport

Van het UWV kreeg ik een tijdschrift. Ik wilde hem bijna weggooien want te veel aan informatie geeft me stress. Echter, mijn blik werd getrokken door de opmerking dat leven met een chronische aandoening – wat AD(H)D is en ook mijn burn-out voelt na tweeënhalf jaar inmiddels als chronisch – net is als leven als een topsporter. Je bent continu bezig met het leveren van topprestaties. Hiermee ben ik het grondig eens en in wat het UWV nog meer schrijft, herken ik mezelf ook. Net als een topsporter heb je een duidelijk doel voor ogen. En net als topsporters let je om dit doel te bereiken voortdurend op gezonde voeding, training en herstel. Over dat laatste wil ik het vandaag hebben. In het bijzonder hoe slaap helpt bij ADHD en burn-out.

Slaap helpt bij ADHD en burn-out via drie elementen

Heb ik gemerkt. Voor een goed herstel is het belangrijk om aan al deze elementen te werken. Ten eerste heb je de hoeveelheid slaap. Die is bij mij sinds enkele maanden EINDELIJK hoe ik hem wil. Ik slaap gemiddeld ACHT UUR in plaats van de vier van vorig jaar rond deze tijd. De vlag kan uit. Zo dacht ik. Maar ik bleef moe en overprikkeld. Bij mijn psycholoog uitte ik mijn frustratie over deze stagnatie in mijn herstel. Ik gaf aan dat ik weliswaar acht uur per nacht slaap, maar dat die nachten laat beginnen, gebroken zijn en soms tot in de middag duren. Kortom, mijn bioritme en mijn biologische klok zijn nog steeds in de war. Van een slaapstoornis verlate slaapfase, zoals het heet wat ik heb, ben je niet zomaar af. Net als van een burn-out waarvoor slaap juist zo belangrijk is. En ADD is voor het leven, als ik het goed heb begrepen. Maar ook bij AD(H)D is een goede slaap uiterst belangrijk. Zie ook mijn eerdere columns onderaan deze blog*. Voor ik verder ga met mijn verhaal, geef ik mezelf – bij gebrek aan complimenten door anderen over mijn ACHT UUR SLAAP – ff een pluim. Als jij hem ook goed kunt gebruiken, mag je mijn pluim wel lenen, hier is ie.

Het eerste element is voldoende slaap

Dat gaat bij mij dus goed momenteel. Het punt waar ik tegenaan loop, is dat mijn verstoorde bioritme mijn verdere herstel belemmert. Mijn psycholoog en ik hebben daarom hernieuwde afspraken gemaakt over mijn slaap. Ik ga nóg meer op mijn bedtijden letten en dit in kaart brengen. Ik besloot het roer wederom om te gooien en dit keer als een topsporter mijn slaapprobleem aan te pakken, doelgericht en methodisch. Want nu ik mijn slaapuren op rit heb, zo redeneer ik, kan ik de stap maken naar het tweede element om via slaap te herstellen van mijn burn-out.

Het tweede element is een goed afgesteld bioritme

Hoe bereik ik dat? Mijn slaapritueel is al op orde maar voor de zekerheid pas ik het nóg strikter toe. Zo sport of wandel ik (al is het maar naar de supermarkt), neem ik magnesium en zorg ik dat ik om half 11 helemaal ‘slaapklaar’ ben. Ook eet ik in de avond geen suiker meer. Sinds ik op dag twee van mijn nieuwe slaapregime gigantisch de mist in ging door een teveel aan suiker. Wat ik heb moeten bezuren. Dus ik doe het niet meer, echt niet, écht niet. Wel gaf me dit een nieuw inzicht, want na mijn te hoge suikerinname deed ik iets nieuws. Mijn inzicht was dat ik het moeilijk vind om naar de slaap over te gaan zonder nog iets toe te voegen aan mijn slaapritueel. lk luisterde daarom nog naar een ‘slaapverwekkend’ filmpje. Dat filmpje hielp me zó goed dat ik me deze zoete misstap maar al te graag vergeef.

Ontspanningsoefeningen kunnen je helpen in slaap te vallen

Er maakt nu namelijk een gewéldig iemand onderdeel uit van mijn slaapritueel. Zij heet Danielle Collins, doet aan FACIAL YOGA en laat op internet allemaal ontspanningsoefeningen zien gericht op het naar bed gaan**. Toegegeven, het ziet er op zijn zachtst gezegd wat apart uit wat ze allemaal doet met haar gezicht, maar ik zweer erbij. Omdat ik de overgang naar mijn bed lastig vind, doe ik op de bank de eerste ontspanningsoefening. Dan ga ik naar mijn bed – ze zégt dit ook letterlijk tegen me he, Danielle Collins – en als ik in bed lig, doe ik nóg een ontspanningsoefening. De oefeningen duren maar een minuut of vijf wat het laagdrempelig maakt voor me. Het resultaat is opmerkelijk. Ik val zonder verder gepeins en gedraai in een diepe slaap, soms nog vóórdat ik mijn oogmasker kan opdoen en die oordopjes van mij zijn al dagen ongebruikt. Ik heb door mijn nieuwe vriendin Danielle meteen het derde element toegevoegd van herstelslaap. Dit maakt me zó blij.

Het derde element is diepe slaap

Het allerleukste is: in de ochtend word ik fit wakker. Door die diepe slaap kunnen mijn lichaam en geest de dag weer aan. Het opstaan gaat al iets sneller. Ook al duurt het nog steeds een uur om mijn bed überhaupt uit te komen. En ik heb meer zin om aan de dag te beginnen ook. Ik ruim iets makkelijker dingen op en ik doe soms zelfs iets extra’s. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn biologische havermout uit het aftandse plastic zakje gehaald waar het eerst in zat en in een mooie weckpot gedaan. Ook liet ik ontspannen mijn vrolijke dochter binnen die eigenlijk bij haar vader was maar bij mij ijsjes kwam bietsen. En ik heb – na een half jaar dan toch echt mijn fietslamp – bijna helemaal – gemaakt. De afronding mag een technisch onderlegde – en heel bijzondere – man doen, met een kus als beloning, dus dat kan hij niet weigeren. Het zijn kleine dingen maar toch. Ik merk dat ik nét iets meer energie heb. Dat ik nét even iets meer kan dan mezelf door de dag heen slepen. Totdat de man met die onvermijdelijke hamer komt. Middenin deze zin, geeuwt hij om een dutje. Maar ik weet, mijn beloning is groot, dus ik gehoorzaam braaf.

Noten

* Over ADHD en slaap schreef ik al eerder in mijn blog ADHD door slaapgebrek. En over het belang van rust bij een burn-out schreef ik in een andere blog Help! En geef mensen met een burn-out rust. Slaap en depressie blijken ook samen te hangen, wist je dat? Meer daarover lees je in deze blog die ik later nog geschreven heb: Slaap jezelf uit een depressie.

** Een filmpje van mijn nieuwe yoga-vriendin wil ik je niet onthouden: Verbeter de kwaliteit van je slaap met deze gezichtsyoga oefening|Danielle Collins

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments