Koffie bewezen effectief tegen depressie
Deze week ligt mijn depressie weer op de loer

De narcistische daad van mijn ex vorige week heeft er flink ingehakt. Dat mijn oudste mij niet geloofde, deed me ook niet echt goed. En dat ik weer keihard mijn grenzen heb moeten aangeven aan mijn kinderen stemt me evenmin positief*. De somberheid slaat genadeloos toe. Afgelopen zaterdag heb ik hem kunnen verdrijven door een uitstapje naar de hemel op aarde: Düsseldorf. Flaneerde ik over de KÖ aan de zijde van een zeer charmante man. Besloot ik ter plekke dat ik vermogend ga worden. Zodat ik die sexy jurk kan kopen van ‘slechts’ 2500 euro. Staat beeldig bij dat collier van 150 ton. En die bolide met open dak van een miljoen spreekt me ook wel tot de verbeelding. Prachtig voor naast mijn villa die ik dan ook vast zal hebben. Ik word weer vrolijk als ik eraan denk. Toch werd ik vanmorgen wakker met zwarte gedachten. Natuurlijk ben ik gaan sporten. Dat helpt me altijd. En ik ga nóg een interventie plegen. Die duurt vijf minuten, heb je even?

Ik drink koffie want dat helpt tegen depressie

Daarom vervolg ik het schrijven van deze blog gewapend met mijn bakkie cafeïne-houdende leut. Ik drink elke dag twee kopjes koffie. Latte macchiato weliswaar, want zwart is me te sterk. Sinds kort gebruik ik geitenmelk in plaats van koemelk, dat schijnt gezonder te zijn. Zo bevat het meer ijzer en verbetert het je darmflora. Okay, terug naar de koffie.

In 2011 is al duidelijk geworden uit een studie waarin ruim 50 duizend vrouwen tien jaar gevolgd zijn, dat als je twee tot drie kopjes koffie per dag drinkt, je minder risico loopt op depressie dan wanneer je slechts één kopje per week of helemaal geen koffie drinkt. Er moet wel cafeïne zitten in die koffie, anders heeft het geen nut. Dat doe ik gelukkig goed. Op dagen dat ik me niet jofel voel, drink ik een derde kopje koffie. Curatief in mijn geval, ook al is dat niet gemeten in die studie. De gedachte aan het derde bakkie maakt me al een stuk blijer. Vooral in combinatie met fruit dat vind ik zo jammie. En ja, appeltaart bevat ook fruit :-).

Oh, in een recentere studie, uit 2013, blijkt dat koffie tevens curatief werkt. Het vermindert een bestaande depressie. Helemaal goed dus. Dit onderzoek gaat nog een stapje verder. Het blijkt dat mensen die twee tot drie kopjes koffie per dag drinken, minder risico lopen zelfmoord te plegen. Poeh, dat is wel heftig. Hoe hebben ze dit toch onderzocht? Ze hebben een meta-analyse gedaan op gegevens van 200.000 mensen en gekeken of er verschil was in het risico op zelfmoord bij het gebruik van twee tot drie kopjes koffie per dag versus één kopje koffie of minder per week. En dat blijkt het geval: met twee tot drie kopjes per dag verlaag je het risico op suïcide met wel liefst vijftig procent. Interessant is ook de verklaring die hiervoor wordt aangedragen.

Koffie verhoogt de productie van dopamine, serotonine en noradrenaline

Deze neurotransmitters dragen er alle drie aan bij dat je beter in je vel komt te zitten. En er is nóg een voordeel aan koffie. Ik vind dit iets ingewikkelder uitleggen maar ik doe mijn best zoals je weet. Koffie verhoogt het niveau van je BDNF. Dit staat voor Brain-Derived Neurotrophic Factor. In het Nederlands noemen ze dit je neurale groeihormoon, ofwel de ‘Pokon’ voor je hersenen. Die BDNF zorgt ervoor dat je hersenstamcellen zich vernieuwen waardoor hersenprocessen zoals geheugen, leervermogen en – belangrijk in het kader van depressie – emotieregulatie goed verlopen. Kortom, allemaal mooie bewezen effecten van het drinken van twee á drie kopjes koffie per dag. Ik ben overtuigd en enthousiast. Hier nog enkele nabranders.

Drink geen koffie tijdens zwangerschap

Ik baalde steeds weer als ik zwanger was dat ik VAN DE ÉÉN OP DE ANDERE DAG geen koffie meer lustte. En de dag na de bevalling was mijn koffiebehoefte weer terug. Nu weet ik waarom. Cafeïne tijdens je zwangerschap kan schade toebrengen aan de baby lees ik in het onderzoek. Blijkbaar voelden mijn kinderen dit feilloos aan toen ze in mijn buik woonden en maakten ze me tijdelijk overgevoelig voor koffiegeur.

Drink biologische koffie

Staat ook in het onderzoeksartikel. Oeps, dat doe ik niet. Maar goed, ik ben al van zoveel producten op biologisch overgegaan, laat ik dan die koffie ook direct even aanpassen. Inmiddels staat het genoteerd op mijn boodschappenlijst. Nu alleen nog op zoek naar biologische appeltaart gezoet met natuurlijke suikers met een lage glycemische waarde zodat mijn bloedsuikerspiegel niet te snel stijgt, zo lees ik in hetzelfde artikel. Gut, dat klinkt ingewikkeld. Mijn cortisolniveau stijgt ervan. En daardoor krimpt mijn hippocampus**. Waardoor ik meer van die BDNF nodig heb. Die kan ik het beste verkrijgen via mijn – voor vandaag – derde latte. En aangezien het accepteren van mijn zwakheden mijn beste antidepressivum is, eet ik er appeltaart bij. Niet biologisch, noch gezoet met natuurlijke suikers, maar wel homemade en happy making.

Noten

* Lees hier mijn blogs over het narcisme van mijn ex en mijn ervaringen rondom het stellen van grenzen: Hoe herken je een narcist. Vijf signalen en Mijn eerste stapjes richting assertiviteit

** Dat je hippocampus krimpt bij chronische stress, heb ik onlangs geleerd uit een masterclass gegeven door hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Die masterclass vind ik zo interessant, ik neem me bij deze heilig voor hieraan een aparte blog te wijden.

Bronnen:

Archives of Internal Medicine. 2011 Sep 26;171(17)

Mercola.com

Goedgezond.info

En de bronnen van die geitenmelk:

Journal of Dairy Science. 1986 Oct;69(10):2608-15

Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets. 2014 Mar;14(1):27-37

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments