Dopamine in balans
Ik ben iets wijzer over die dopamine bij AD(H)D

Eerder was ik ernstig in de war. Doordat ik blogde over een wetenschappelijk artikel dat ging over darmbacteriën, dopamine en ADHD was ik gaan twijfelen of je met ADHD juist méér of juist mínder dopamine nodig hebt. Dit met het oog op medicatie enzo. Want het heeft natuurlijk geen zin om medicijnen als Dexamfetaminen in te nemen die zorgen voor méér dopamine, als je mínder dopamine moet hebben. Daarom heb ik gewoon maar een e-mail gestuurd naar die onderzoekers van dat artikel over darmbacteriën, dopamine en ADHD. En ze stuurden me een mail terug ook nog. Ik ben erg blij. Want de mail is hartstikke duidelijk. Maar wel saai, want het is nogal onderzoeksachtig. Speciaal voor jullie zal ik hem daarom ‘vertalen’ in een ADHD-vriendelijk verhaal.

De onderzoekers zeggen ten eerste dat het klopt dat over het algemeen wordt aangenomen dat ADHD samen gaat met een tekort aan dopamine in de hersenen (en dat dus meer dopamine nodig is bij ADHD). Ze zeggen ook dat het dan gek kan overkomen wat in hun artikel staat, namelijk dat ‘meer dopamine door darmbacteriën’ zou leiden tot mindere gevoeligheid voor beloning (en dat dus minder dopamine nodig is bij ADHD). Maar ze hebben fantastische verklaringen hiervoor. Ik noem ze hieronder:

Bij ADHD is een tekort aan dopamine in de voorhersenen

Ten eerste zit het dopaminetekort en de daardoor verlaagde hersenactiviteit bij mensen met ADHD vooral in een bepaald deel van de hersenen, namelijk de voorhersenen. En over dit deel van de hersenen hebben de onderzoekers het niet. Hier zit het gebied dat te maken heeft met het in actie komen, aandacht en concentratie. In dit hersengebied heb ik tijdens het schrijven van deze blog een duidelijk tekort aan dopamine, want God oh God, wat gaat het moeizaam en traag allemaal en wat ben ik geïrriteerd op dit moment! Maar is sleep me voort want de onderzoekers vertellen me het volgende.

Bij ADHD is een overschot aan dopamine in de lager gelegen hersenen

Het is ten tweede voor de wat lager gelegen hersenen die zich ‘bezig houden’ met beloning – zie basale ganglia in onderstaand plaatje – juist wel fijn als er niet teveel dopamine beschikbaar is, want dan kunnen de hersenen beter met beloning omgaan. En daar ging het artikel over, want doordat mensen met ADHD overactieve darmbacteriën hebben, hebben ze teveel dopamine in dat lager gelegen deel van de hersenen. Daardoor hebben mensen met ADHD dus moeite met beloning. Als je de hele blog over die actieve darmbacteriën wil lezen, heb ik strakjes de link voor je. Maar eerst nog de volgende niet onbelangrijke opmerking van de onderzoekers.

 
De dopamine moet in balans zijn in lager gelegen hersenen

Zo zeggen ze ten derde nadrukkelijk: het gaat erom dat in dit wat lager gelegen gebied een OPTIMALE hoeveelheid dopamine moet zijn. Tevéél dopamine is niet goed, maar te weinig ook niet. Het moet precies genoeg zijn, want van teveel of te weinig dopamine houden de hersenen in dit gebied niet. Dan reageren ze niet prettig op beloning. Deze erg duidelijke taal roept bij mij een nieuwe vraag op.

Hoeveel dopamine is precies goed genoeg?

Hoe weet je of je dopamine in balans is? Zucht, lastig hoor dat ADHD. Dit is waar ik dagelijks mee worstel. Ik heb behoefte aan rust (weinig dopamine) en spanning (veel dopamine). En die balans tussen beide is heel fragiel. Ik weet nu in ieder geval hoe dit komt. Dat komt omdat die hersenen in dat wat lager gelegen gebied nogal lastig doen. En dat komt dus door die overactieve darmbacteriën, die ervoor zorgen dat er teveel dopamine in dit hersengebied komt, zo heb ik geleerd van het artikel over dopamine, darmbacteriën en ADHD.

Voor mij is nu de hamvraag: hoe zorg je ervoor dat er méér dopamine in de voorhersenen komt en mínder in de lager gelegen hersenen? Kan ik die dopamine misschien laten overlopen? Dat ik een dopamine-brug aanleg in mijn hoofd? Van die lager gelegen hersenen naar de voorhersenen? Vandaag zal ik deze vraag nog niet beantwoorden. Ik ga nu eten, drinken en chillen, met een sexy vent, een perfecte beloning die mijn hersenen altijd erg weten te waarderen.

Noot:

Bij de bronnen tref je eerst een link naar het volledige artikel, want ik zuig niets zomaar uit mijn duim, maar voordat je uit frustratie in de gordijnen vliegt omdat je er nix van begrijpt, vind je DIRECT DAARONDER een link naar het nieuwsbericht dat geschreven is voor een breder publiek. En ik heb ook de blog toegevoegd die ik eerder zelf schreef over het onderzoek, geschreven voor een ADHD-publiek.

Bronnen:

PLOSone (volledige artikel)

Radboudumc (nieuwsbericht)

Naar blog: Oh jee! Mijn darmen hebben ADHD

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Els
Els
4 jaren geleden

Hoi Zara ! Heb je inmiddels antwoord op je vraag ?quote :“Voor mij is nu de hamvraag: hoe zorg je ervoor dat er méér dopamine in de voorhersenen komt en mínder in de lager gelegen hersenen? Kan ik die dopamine misschien laten overlopen? Dat ik een dopamine-brug aanleg in mijn hoofd? Van die lager gelegen hersenen naar de voorhersenen? Vandaag zal ik deze vraag nog niet beantwoorden. “. Ik hoor het graag van je !(-: