ADHD en hersenconnectiviteit

ADHD voorspellen via hersenconnectiviteit

Onderzoek uit 2021 laat zien dat hersenconnectiviteit, kan dienen als een zogenaamde bio-marker voor ADHD*. Dit houdt in dat de wetenschappers uit het onderzoek ADHD kunnen voorspellen. Dit voorspellen doen ze op basis van de communicatiepatronen tussen groepen hersengebieden.

Ik heb in de publicaties van de studie nog niet kunnen achterhalen om welke hersengebieden het precies gaat. Wel is me duidelijk geworden dat volgens het onderzoek hersenconnectiviteit een nauwkeurige indicatie geeft of je ADHD hebt.

Objectieve indicator voor ADHD

Helaas wordt deze methode – voor zover ik weet – momenteel nog niet gebruikt om na te gaan of iemand wel of geen ADHD heeft. Waarschijnlijk ben ik te ongeduldig en is het daarvoor te vroeg. Ik vermoed dat meer onderzoek nodig is voordat we dit in de praktijk gaan meemaken. Voorlopig zijn gedragingen de basis van een ADHD-diagnose. Desondanks acht ik de onderzoeks-informatie dermate hoopvol dat ik het hier met je deel. In bijgaande links kun je zowel in het Nederlands als in het Engels meer lezen over het onderzoek.

Noot

* Biomarker: Een biomarker, of biologische marker, verwijst over het algemeen naar een meetbare indicator van een of andere biologische toestand of conditie. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Biomarker)

Bronnen

ADHD detecteren met bijna perfecte nauwkeurigheid – (ggznieuws.nl)

https://www.buffalo.edu/news/releases/2021/01/022.html

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments