Bindweefselmassage bij pijn en burn-out?

Bindweefselmassage ontspant

Ik heb een nieuwe manier gevonden om me te ontspannen. Het heet Imi’s Bigan Yoga. Dat zegt je vast nog nix. Maar het is leuk en fijn. Via haar YouTube kanaal spreekt een Japanse dame – Imi genaamd 🙂 – je zo vrolijk en energiek toe, dat je vanzelf gaat meedoen. Een belangrijk onderdeel van Imi’s Bigan yoga is bindweefselmassage*. Het helpt me de pijn en spanning in mijn lichaam te verlichten die vaak samengaan bij een burn-out**.

Even vooraf: ik heb geen sterk wetenschappelijk bewijs gevonden dat bindweefselmassage echt helpt. Ik dacht eigenlijk dat er veel onderzoek beschikbaar was, maar ik nu ik me in verdiep, vind ik slechts enkele artikelen erover. Desgewenst kunt je ze hier nalezen (1, 2).

Deze blog gaat over mijn eigen ervaring en mijn ideeën over bindweefselmassage. Dat is ten eerste: bindweefselmassage ontspant. Dat klinkt relaxed toch? Maar wat is bindweefselmassage eigenlijk?

Betere doorbloeding door bindweefselmassage

Bindweefselmassage is een massage van het weefsel tussen je huid en je spieren. Deze massagevorm verbetert de doorbloeding van je lichaam en draagt eraan bij je afvalstoffen sneller af te voeren. Het gevolg is dat je lichaam meer in balans komt en pijn vermindert (3). Het zou tevens behulpzaam zijn tegen verklevingen (4). Je kunt het gewoon zelf doen. Samen met Imi bijvoorbeeld.

Het mooie aan Imi’s YouTube video’s, vind ik dat ze eerst uitlegt hoe je lichaam werkt en wat de massage met je lichaam doet. Vervolgens voert ze gedurende ongeveer een kwartier tijd een massage uit op een lichaamsdeel. Ik ben inmiddels fan van haar en doe haar massages wekelijks***.

Je kunt zelf je bindweefsel masseren

Eén van de video’s die me aanspreekt, is waar Imi een kuitmassage uitlegt. Deze massage pas ik sinds twee weken toe. Hier heb je hem (5). Een tijdje geleden had ik pijn in mijn teen waardoor ik moeilijk liep. Door Imi’s voetmassage is de pijn merkbaar afgenomen (6).

Tot slot toon ik je een massage die me helpt tegen pijn in mijn heupen en billen. In deze video legt Imi eveneens andere technieken uit zoals stretchen van je bindweefsel, gebruik van je ademhaling en krachtopbouw (7).

Door Imi ben ik me ervan bewust geworden dat bindweefselmassage mij kan helpen. Daarom heb ik een volgende stap ondernomen en dat is het benaderen van een professional. Ik ben begonnen bij een fysiotherapeut.

Je kunt je bindweefsel laten masseren

Komende vrijdag ga ik voor het eerst naar mijn fysiotherapeut. De bedoeling dat ze mijn bindweefsel gaat masseren. Vooral mijn benen zijn een aandachtspunt. Ik heb goede hoop dat door de bindweefselmassage pijnlijke plekken zullen verdwijnen.

Nou ik ben geweest hoor. De behandeling ging als volgt. Ik heb drie kwartier gepraat, of eigenlijk antwoord gegeven op vragen van de fysiotherapeut. Op basis van eerdere bezoeken aan een fysiotherapeut vermoedde ik al dat het ging komen, dus antwoordde ik haar braaf op onder andere de volgende vragen. Heb ik stress? Hoe gaat het met mijn slaap? Gebruik ik medicijnen? Hoe gaat wandelen? Wat doe ik ter ontspanning? Wat doe ik aan beweging?

Ik gaf mijn fysiotherapeut alle gevraagde informatie en meldde haar dat ik drie keer per week rug-oefeningen doe tegen de pijn. Die oefeningen wil ze volgende keer zien. Daar baal ik best van, want ik wil gewoon die bindweefselmassage. Mijn fysiotherapeut verzocht me naar voren te buigen. Dat ging lastig. Eindelijk was het zover.

Bindweefselmassage verlicht pijn en spanning

Ik kreeg alsnog mijn gewenste bindweefselmassage, tien hele minuten lang. Mijn fysiotherapeut noemde de massage fascia integratie therapie. In mijn visie is dat bindweefselmassage maar ik sluit voor de zekerheid voor jou een toelichting bij over fascia integratie therapie (8).

Saignant detail is dat mijn kuiten in tegenstelling tot normaliter geen pijn deden tijdens de massage. De oefeningen van Imi hebben me nú al geholpen. Mijn rug deed daarentegen pijn en mijn benen waren gevoelig. Na de massage mocht ik nogmaals naar voren buigen. Dit keer was ik behoorlijk soepel. In een vloeiende beweging bereikten mijn handen de grond.

De massage van mijn fysiotherapeut had effect gesorteerd. Wanneer ik wegwandel voel ik me licht***. “Je rug kan beurs aanvoelen de komende week”, gaf de fysiotherapeut me nog mee.

Bewegen helpt bij pijn

De hele week had ik een beurs gevoel in mijn rug 😉. Ik deed de vooroverbuig-oefening vrijwel dagelijks. De eerste keren was het zeer pijnlijk, doch naarmate ik het vaker deed, nam de pijn af. De flexibiliteit in mijn rug nam opvallend toe.

Inmiddels heb ik mijn tweede fysio-behandeling achter de rug. Ik vreesde voor een overdaad aan extra oefeningen. Gelukkig is het vooralsnog bij de vooroverbuig-oefening gebleven. Mijn fysiotherapeut besteedde dit keer wat meer aandacht aan de massage. In plaats van tien minuten duurde de massage maar liefst een kwartier. De pijn in mijn benen nam hierdoor aanzienlijk af. Wederom hielp de massage bij mijn rug. Desondanks acht mijn fysiotherapeut de massage niet afdoende. Volgende keer krijg ik een oefening erbij.

Massage én bewegen bij pijn

Natuurlijk ben ik het met mijn fysiotherapeut eens. Ik heb namelijk gemerkt dat de combinatie van bindweefselmassage en bewegen me helpt de spanning en pijn in mijn lichaam te verminderen. Ik besluit dan ook de behandeling bij haar voort te zetten. Terwijl ik dit bedenk, hoor ik een stemmetje in mezelf. “Die massage van de fysio duurt zo kort. Ik wil langer chillen.” Ik weet uit ervaring dat het belangrijk is naar mijn innerlijke stem te luisteren en kom direct in actie.

Eerst beweeg ik want dat is goed tegen pijn. Ik buig naar voren en reik naar de vloer. Dan strek ik mijn arm en pak de telefoon die daar ligt. Moeiteloos kom ik overeind. Voorts fiets ik door ‘mijn contacten’ en boek een bindweefselmassage. Puur ter ontspanning.

Noten (noot *** bevat serieuze informatie)

* Imi presenteert haar aanpak als methode om af te vallen. Ik heb echter gemerkt dat het me helpt bij pijnverlichting én bij het verkrijgen van een goed humeur. Soms spreekt ze over bindweefselmassage, soms over Shiatsu-massage wat eigenlijk niet hetzelfde is (9).

** Ik vertel over mijn ervaringen met pijn en de verlichting ervan, in deze blog beoog ik niet wetenschappelijk bewijs te leveren dat bindweefselmassage en bewegen helpen bij pijnmindering. Het helpt bij mij en ik kamp al enige jaren met pijn in mijn lichaam, vooral in mijn rug, heupen en benen.

*** Ondanks mijn positieve ervaringen met bindweefselmassage bij pijn, voeg ik traditiegetrouw een serieuze noot in want bindweefselmassage is niet zonder meer geschikt voor iedereen. In bijgaand artikel lees ik bijvoorbeeld dat wanneer je last hebt van bloedproppen, bloedverdunners gebruikt dan is bindweefselmassage waarschijnlijk niet de beste optie. Hetzelfde geldt wanneer je lijdt aan kanker of een behandeling daartoe ondergaat. In dit geval kun je het beste eerste je arts raadplegen (10).

Aanbevolen boek

De bekende Yin Yoga docente Stefanie Arend geeft in haar unieke boek specifieke oefeningen gericht op het masseren van je bindweefsel om je pijnklachten te verminderen.

Met de doe-het-zelf-oefeningen uit dit boek kun je zelf aan de slag om de spanning en pijn in je lichaam te verlichten. Daarnaast bevat het boek oefeningen uit de Yin Yoga. Deze helpen eveneens bij pijn en spanning. Zelfs voeding komt aan bod om je bindweefsel te versterken. Een aanrader dus. Klik hier voor een inkijkexemplaar.

Bronnen

1. Holey, L.A. Bindweefselmassage — Naar een wetenschappelijke basis. STIM 16, 32–40 (1997)

2. Bindweefselmassage_bij_chronische_aspecifieke_lage-rugpijn.pdf

3. https://fysioholland.nl/bindweefselmassage/

4. http://www.massagepraktijkfysiek.nl/hoe-ontstaat-verkleefd-bindweefsel/

5. Kuitmassage

6. Imi’s Bigan yoga, voorbeeld van voetbehandeling

7. Massage van heupen en billen

8. Fascia therapie

9. wikipedia.org – Shiatsu

10. Healthline.com

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments