De natuur doet wonderen voor je ADHD

Onrustig door je ADHD? Ga de natuur in

Ik heb een nieuwe routine. Sinds de zon zo lekker schijnt, drink ik mijn koffie in mijn tuin. Mijn loungebank staat precies tegenover bloeiende planten. Als ik daar zit en al die kleuren in me op neem, kom ik tot rust. En dat is écht nodig met alle gedoetjes hier in huis met drie pittige pubers. Ik heb een poging gedaan tot het vastleggen van mijn uitzicht. Dit is het resultaat, in werkelijkheid is het mooier 😉 .

Tien minuten is genoeg om weer ertegenaan te kunnen. Wat de reden hiervoor is, kan ik niet in woorden uitleggen, het is gewoon iets wat ik ervaar. Daarom ben ik erover gaan lezen en las ik dat ADHD’ers baat erbij hebben om in de natuur te zijn. Ten eerste blijkt dat je minder last hebt van ADHD-klachten wanneer je tijd doorbrengt in de natuur.

Natuur vermindert ADHD-klachten

In 2011 is een onderzoek uitgevoerd in Amerika onder kinderen met ADHD. Dit onderzoek laat zien dat kinderen die in een groene omgeving buiten spelen minder ADHD-symptomen vertonen dan kinderen die in een omgeving spelen zonder groenvoorzieningen. Het gaat hierbij vooral om het gebrek aan aandacht. Wanneer kinderen tijd doorbrengen in open velden, neemt tevens hun hyperactiviteit af (1, 2).

In dezelfde lijn toont recent onderzoek aan dat de natuur je cognitieve functies verbetert (3). Een wandeling in de natuur verricht in feite wonderen. Trouwens, uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat naar buiten kijken hetzelfde effect geeft, mits je uitzicht hebt op groen ;-).

Ik heb de bank in mijn woning neergezet om een manier dat ik naar mijn tuin kan kijken. Daarvan word ik eveneens rustig. Nu weet ik dus waarom. En er is méér fijn nieuws onder de zon.

Tuin - uitzicht vanaf binnen

In een groene omgeving minder kans op ADHD

In 2015 is een studie uitgevoerd in Nederland en op basis van de resultaten van dit onderzoek concluderen de wetenschappers dat wanneer je in een groene omgeving opgroeit, je minder kans hebt om ADHD-klachten te ontwikkelen (4).

Ik moet hierdoor automatisch denken aan mijn jongere jaren. Vele zomers bracht ik door op een boerderij. Het vrije rondlopen door de weilanden, het avontuurlijke van het hooien, melken of kaas maken en het contact met de dieren die daar te vinden zijn, deed me goed. Ik kon ont-stressen en mezelf opladen. Het mogelijke bestaan van ADHD was me volledig onbekend. Gut, ook over de invloed van het leven op een boerderij op ADHD-symptomen bestaat een onderzoek, zie ik net (5).

Terwijl ik dit allemaal aan het typen ben, vraag ik me het volgende af: “Impliceren deze onderzoeksresultaten dat ik mijn laptop het beste naar buiten verplaats?”

Natuur helpt je bij complexe taken

Of je beter in de natuur werkt of in een prikkelarme omgeving binnen, ligt eraan wat voor werk je wilt doen, toont een ander onderzoek aan. Moet je je concentreren op simpele geheugentaken? Dan kun je het beste binnenblijven in een ruimte zonder afleidende zaken. Heb je complexere taken te doen, dan nodigt de natuur juist uit om je te inspireren en motiveren.

De onderzoekers formuleren het als volgt: een natuurlijke omgeving biedt een voordeel bij het uitvoeren van taken die een beroep doen op executieve functies, terwijl een niet-natuurlijke, prikkelarme omgeving een voordeel biedt bij het uitvoeren van simpele, verbale en visuele geheugentests. “Alleen voor de ‘simpele’ vormen van concentratie lijkt een sobere, prikkelarme omgeving gunstig. Voor de meer complexe vormen van concentratie lijkt een natuurlijke omgeving met wat meer positieve prikkels juist gunstiger” (6).

Met deze informatie in mijn achterhoofd, wil ik wel wat inspiratie opdoen voor het einde van deze blog. Ik kijk naar buiten. Een vogel strijkt neer op een tak van de enige boom die mijn tuin rijk is. Wat leuk, hij eet wat van de besjes uit mijn boom. Dan valt de vogel van de tak (echt waar!), neemt een snoekduik en vliegt ontspannen de wijde wereld in.

Aanbevolen boek

Twaalf principes voor het opvoeden van een kind met ADHD

Uit eigen ervaring weet ik dat het opvoeden van een of meer kinderen met ADHD geen eenvoudige taak is. Russell Barkley is een internationale autoriteit op het gebied van ADHD bij kinderen en jongeren. Hij heeft twaalf principes ontwikkeld die ouders en begeleiders kunnen toepassen bij de opvoeding, van kinderen met ADHD. Klik hier voor een inkijkexemplaar.

Opvoeden van kind met ADHD

Bronnen

1 Nieuwsbericht over onderzoek https://www.gezondheid.be (2011)

2 Samenvatting van onderzoek: Applied Psychologie (Aug, 2011)

3 Psychology (March, 2022)

5 https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksprojecten-LNV/Expertisegebieden/kennisonline/Groen-en-ADHD-bij-kinderen-1.htm

5 http://www.agnesvandenberg.nl/childcarehealthdevelopment_2011.pdf

6 A.E. van den Berg, Natuur als therapie bij ADHD (Wageningen, 2011)

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments