CBD helpt bij ADHD

Deed ik toch iets goed in mijn studententijd

Mijn medeflatgenoten hadden cannabisplanten. Op een geheime plek, want het was tenslotte verboden. Ik vond het reuze interessant en ging regelmatig mee om te kijken hoe ze groeiden. En ik vierde mee in de oogst. Talloze zakjes Nederwiet, uit eigen teelt. Omdat ik het high gevoel niet zo prettig vond, heb ik na deze experimentele periode nooit meer cannabis aangeraakt. Nu ik weet dat ik ADD heb en ik gestopt ben met het medicijn Dexamfetamine, heeft cannabis weer mijn aandacht. Want wat blijkt? CBD helpt bij ADHD.

Cannabis bestrijdt symptomen van AD(H)D

Cannabis bestrijdt de symptomen van AD(H)D én van nog veel meer andere aandoeningen. In deze blog beperk ik me tot ADHD. Ik wil namelijk uitleggen wat er gebeurt in je hersenen als je cannabis gebruikt. Wees niet bang dat ik je aan de drugs help, want ik ga in op CBD, een cannabinoïde stof met veel helende eigenschappen, en niet op THC waar je stoned van kunt worden*. De Amerikaanse arts David Bearman legt het prachtig uit in een filmpje. Als je wil, kun je dat filmpje straks onderaan mijn blog downloaden. De kern van het filmpje is:

Door cannabis neemt de concentratie toe

David Bearman zuigt dit niet uit zijn duim, maar baseert zich op wetenschappelijk onderzoek. Eerst las hij tientallen papers over add, cannabis en het endocannabinoïde systeem. Dat laatste is de cannabinoïde die we van nature in ons lichaam hebben. David kreeg patiënten op zijn spreekuur die hem vertelden dat ze zich door het gebruik van cannabis beter konden concentreren en dat hun schoolresultaten verbeterden. Zijn interesse nam verder toe en hij wilde weten waarom cannabis ervoor zorgt dat je je beter kunt concentreren. Hij vond honderden onderzoekstudies waaruit naar voren kwam waarom cannabis deze werking heeft. Laten we bij het begin beginnen.

Bij AD(H)D is er te weinig endocannabinoïde

Als je ADHD hebt, heb je van nature niet genoeg cannabinoïden in je lichaam, dus de lichaamseigen cannabinoïde. Of dat erg is? Ja, best wel, want hierdoor worden te veel boodschappen afgegeven in je hersenen. In gewichtigere woorden:

Je neurotransmissie is te snel

Daardoor krijg je te veel gedachten. Ook gaan je gedachten te snel. David Bearman noemt dit een te grote ‘aanval’ op je hersenschors van ideeën, concepten en sensorische input. Zegt ie mooi he: je hoofd wordt aangevallen door ideeën. En dan ontstaat er je file in je hoofd, wat IK dus ALTIJD heb.  David zegt dat je hersenschors het dan moeilijk krijgt om zich te concentreren.  Dus verslappen mijn aandacht en focus waardoor ik voor de zóveelste keer raak afgeleid.

Cannabis vertraagt de neurotransmissie

Echter, zegt Davis, als je deze neurale impulsen vertraagt – dat hoeft maar enkele nanoseconden te zijn – dan kun je je beter concentreren. De neurale impulsen bewegen dan langzamer en je hebt waarschijnlijk ook minder neurale impulsen. De ideeën komen dus langzamer en het zijn er minder. Dat zou best fijn zijn, kunnen mijn hersenen ook eens in retraite. Cannabis helpt als volgt hierbij. Cannabis bevat cannabinoïden en die lijken als twee druppels water op onze lichaamseigen cannabinoïden.

Knap he? Maar hoe doet cannabis dat dan? Nu wordt het ff heel ingewikkeld, dit duurt maar zeven zinnen, hou vol.

Cannabis zorgt voor evenwichtige dopamine-afgifte

Als we cannabis gebruiken, waardoor we meer cannabinoïden in onze hersenen krijgen, komt er meer dopamine beschikbaar. Cannabis concurreert namelijk met dopamine waar het gaat om het hechten op de dopamine transporteur. Die dopamine transporteur zorgt ervoor dat signalen worden afgegeven (en bij ADHD moet dat dus niet té snel gaan). Als je genoeg cannabis hebt, hecht cannabinoïde zich op de dopamine transporteur zodat de dopamine dat niet meer kan doen. Hierdoor vertraagt de neurotransmissie zodat er minder signalen worden afgegeven. En daardoor kun je je beter concentreren.

Tot zover het ingewikkelde gedeelte, je kunt weer rustig ademhalen. Heb ik je aandacht nog? Dan vertel ik nu hoe je die cannabis in je lichaam krijgt. Want er zijn allerlei manieren, maar ik geef je de makkelijkste en als beste – want meest precieze – aangeprezen manier.

Het enige wat je hoeft te gebruiken is enkele druppels CBD-olie

De druppels CBD-olie doe je onder je tong. Ze zorgen ervoor dat je je rustiger voelt, minder gedachten in je hoofd hebt, waardoor je concentratie toeneemt. Het schijnt al te werken na tien tot vijftien minuten. Wauw. Ik moet die olie maar snel aanschaffen dan**. Let er wel op dat je goede kwaliteit koopt, want er is nogal wat kaf onder het koren. Ik ben echt zó blij nu, ik zou wel willen dansen. Maar dat kan ik niet zo goed. Daarom ga ik over naar plan B en luister ik nog even naar de cannabinoïde klanken van Doe Maar. Die maken me vast ook rustig***.

Noten

* Ik lees ook dat THC een medicinale werking heeft, maar dat laat ik nu buiten beschouwing, te veel informatie in één keer voor mijn overprikkelde brein. 

** Inmiddels gebruik ik de CBD-olie ongeveer een half jaar. In mijn ervaring geeft het me vooral rust en ontspanning. Het voelt voor mij ook zoals ik in de blog beschrijf, alsof mijn hersenen het wat rustiger hebben. Hierdoor kan ik ook beter ‘luisteren’ naar de signalen die mijn lichaam en geest me geven waardoor ik (nog) eerder stop met dingen die ik eigenlijk wilde doen. Verschuif ik die dingen naar een ander moment. Ondanks dat het me frustreert dat ik dan die dingen niet kan doen – wat me stress geeft – voelt het toch beter voor me omdat ik hiermee wezenlijk aan mijn herstel werk. Dit soort gedachten gaan normaliter zo snel dat ik ze me ontglippen maar met CBD-olie ‘hoor’ ik ze beter. Ik vind het best ingewikkeld uitleggen maar ik hoop dat je me begrijpt. En anders, gewoon ff een reactie plaatsen, dan babbelen we er nog wat over door.

*** Ik heb baat bij deze CBD-olie. Ik gebruik drie maal daags drie druppels. Ik word er rustiger van en mijn gedachten verlopen rustiger. Je kunt hem hier halen als je wilt.

Bronnen

Mediwietsite: video hoe cannabis adhd en add behandelt

Stichting mediwiet

Aanbevolen boek

In mijn blog schrijf ik over mijn ervaringen. Wil je echter meer wetenschappelijke achtergronden lezen? En ook over hoe je CBD-olie kunt toedienen? Dan is het boek van Dyveke Kok een echte aanrader. Zij heeft niet alleen zelf ervaring met CBD-olie, maar heeft zich erin verdiept en  is aangesloten bij diverse branche organisaties die gericht zijn op voorlichting over hennep in het algemeen, en meer specifiek over het therapeutisch toepassen van cannabinoïden. Klik hier voor meer informatie.

CBD helpt bij ADHD
0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Mark
Mark
4 jaren geleden

Beste Zara, kun je me aangeven welke cbd olie je gebruikt? Ik krijg een heel overzicht als ik via de link in je voetnoot kijk. Welk percentage gebruik je?

Verder heb je een erg leuk blog met duidelijke artikelen over waar mensen met ADHD en/of burn-out mee worstelen! Ga zo door!

Groetjes mark