10 tips voor een fantastische relatie met een ADD-vrouw

Volg deze tips op en je zult zien dat ze gaat stralen als nooit tevoren

Ze zal energie overhouden en die wil ze natuurlijk besteden aan degene die haar zo lief is, aan jou dus! Waarschijnlijk gelden de tips ook voor een fantastische relatie met een ADHD-vrouw. Maar deze blog is gebaseerd op mijn eigen ervaring. En ik heb ADD. Vanzelfsprekend heb ik mijn ervaring wel gestaafd met informatie uit artikelen die ik erover heb gelezen, dat doe ik namelijk graag voor je. En voor alle vrouwen met ADD, ADHD en soortgelijke stoornissen. Of de tips ook gelden voor een fantastische relatie met AD(H)D-mannen?* Zou goed kunnen. Heel goed zelfs. Om het zekere voor het onzekere te nemen, nodig ik je uit om overal waar in deze blog vrouw staat tevens man te lezen, hetzelfde geldt voor zij en hij, haar en hem, haar en zijn. Okay, genoeg gebabbeld. Op naar de eerste tip.

1. Doe steeds iets nieuws

Zorg voor nieuwe ervaringen voor de AD(H)D-vrouw. Dat is een sterke motivatie voor haar om zich voorafgaand aan het ‘nieuwe’ en ‘spannende’ extra in te zetten. Er volgt immers een leuke beloning die haar leven aangenamer maakt. Dit nieuwe hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als je haar bijvoorbeeld de ene keer mee uitneemt voor appeltaart in een restaurant met uitzicht op een meer tijdens zonsondergang, kun je haar best de andere keer mee uitnemen voor appeltaart op een terras in een pittoreske stad tijdens een zonovergoten dag. De ervaring zal compleet anders zijn voor haar. Tenminste, als ze iets van mij weg heeft dan en net als ik het grote ziet in het kleine. Haar enthousiasme zal je aansteken.

2. Doe bepaalde dingen steeds hetzelfde

Dit lijkt tegenstrijdig aan tip 1, maar dit is het – hoe gek ook – niet. Houdt ze bijvoorbeeld van een latte macchiato, geef haar dan niet opeens een espresso. Dat ontregelt haar, want ze had zich juist zo verheugd op haar latte, haar ‘lekkere’ beloning die haar leven veraangenaamt. Zeker bij een veranderende omgeving, is het behouden van bepaalde vertrouwde rituelen belangrijk voor haar. Het geeft haar houvast, een gevoel van geborgenheid. Je zult het merken aan de ‘spinnende’ geluiden die ze dan maakt.

3. Geef haar complimenten

Voor de dingen die ze goed doet. Ze voelt zich namelijk vaak nogal lomp – als ze alwéér tegen iets aanstoot -, tekort schieten – omdat ze voor de zoveelste keer iets vergeten is – en onhandig – als ze per ongeluk iets omgooit. Maar ZE KÁN WEL DINGEN. Sterker nog, ze heeft bijzondere talenten. Vaak is ze creatief, analytisch en heeft ze een onconventionele kijk op de wereld, waarmee ze je versteld kan doen staan. Benadruk die positieve dingen en ze is de eerste die bij jou in de buurt wil zijn.

4. Veroordeel haar niet

Ook deze tip lijkt tegenstrijdig, dit keer aan tip 3, maar wederom is dit het niet. Wel is het de tegenhanger van tip 3. Tien lovende complimenten over haar prestaties worden onmiddellijk teniet gegaan door één veroordeling van haar minder sterke punten die vaak in de praktische sfeer zitten. Het is voor haar al moeilijk genoeg om dag in dag uit geconfronteerd te worden met haar onvermogen ogenschijnlijk simpele taken uit te voeren. Dat hoeft ze niet ook nog eens van jou – haar prins op het witte paard – te horen. En als ze (weer) een half uur te laat komt, verwelkom haar dan allerhartelijkst. Kom zelf ook eens te laat, ze zal je er dankbaar voor zijn, want dan kan ze nog nét even dat stomme klusje afmaken waar ze de hele dag al tegen aanhikte. JIJ bent in dit geval haar beloning van de dag.

5. Stimuleer haar om haar dromen na te jagen

In haar leven heeft de AD(H)D vrouw heel wat mislukkingen te verwerken gehad. Ondanks haar positieve instelling, kost het haar veelal moeite om haar zelfvertrouwen hoog te houden. Ze heeft zeker dromen over wat ze graag doet, maar de kans is groot dat ze die niet uitvoert als gevolg van haar andere tijdsbesef, haar beperkte beschikbare capaciteit in haar werkgeheugen – want het meeste wordt gebruikt voor die praktische taken uit tip 4 – en dus haar afbrokkelende zelfvertrouwen. Maak daarom gebruik van haar enthousiasme en hyperfocus en neem zo nodig storende obstakels weg. Het resultaat zal je stoutste dromen overtreffen.

6. Laat haar ontspannen

Belangrijk voor een vrouw met ADD is dat ze zich na mentale inspanning weer kan opladen. Ontspanning is hier het beste middel voor. Hoe? Wees creatief. Maak gebruik van tip 1 tot en met 5 en voeg er iets aan toe wat haar afleidt en bij haar de tijd doet verdwijnen. Neem haar mee uit wandelen, naar een sauna, het sportcentrum of doe iets anders met haar dat begint met een s. Na een flinke portie ontspanning is ze als herboren. Succes verzekerd.

7. Wees stil

En laat haar met rust. Als ze ergens mee bezig is wat haar moeite kost. Vooral als ze er net mee is begonnen, want dan is haar aandacht nog ver te zoeken. Is ze al een tijdje bezig – vooral als het iets is waar ze van houdt – dan kun je zelfs vuurwerk afsteken, ze zal het niet horen. Verwacht dan ook niet dat ze je zal antwoorden als je iets vraagt, dus eigenlijk geldt nog steeds: wees maar stil en laat haar maar met rust. Ze komt vanzelf naar je toe als ze klaar is. Of ze zal, tevreden en voldaan als ze zich dan voelt, zich bezighouden met iets anders totdat jij ook weer boven tafel komt. Volg vervolgens de aanwijzingen op uit tip 6.

8. Overtuig haar met feitelijke informatie

Ik weet niet zeker of dit een ADD ding is, maar het is wel iets wat ik zelf heb en ik vermoed dat andere ADD-ers dit ook hebben, dus vooruit dan maar, tip 8: Als ze het bij het verkeerde eind heeft, geef haar dan argumenten die gebaseerd zijn op feiten. Kom niet met ingewikkelde emotioneel geladen uiteenzettingen die kant nog wal raken. Dat zal haar verwarren. Feiten, rustig en helder gebracht, daarmee win je aan overtuigingskracht. Geloof je het niet? Probeer het gewoon eens uit zou ik zeggen.

9. Help haar

Met dingen waar ze niet uitkomt, waar ze vastloopt. Zij helpt jou toch ook? Als dat niet zo is, geef haar dan iets te doen waar ze vrolijk van wordt. Ze overstroomt van blijdschap van de voldoening die het haar geeft en van de lach op jouw gezicht als ze ziet dat het je helpt.

10. Vraag naar haar mening

Het zal haar goed doen als zij haar visie kan geven op iets waar jij mee zit. En heb je er niet direct iets aan? Haar fantasierijke antwoord zal je minimaal op gedachten brengen die je eerder nog niet had. Het lijkt soms niet het antwoord dat je zoekt, maar in de wereld van een AD(H)D-vrouw is veel mogelijk. Jawel, ook dingen die werkelijkheid kunnen worden. En wat let je? Om een keer te doen wat zij heeft geopperd. Mits het je niet schaadt uiteraard. Je zult op een droombestemming komen.

Ben je er klaar voor?

Tot zover mijn tien tips voor een fantastische relatie met een ADD-vrouw, waarschijnlijk ook voor die met een ADHD-vrouw en misschien ook wel van die met een AD(H)D-man. Doe eens gek, volg ze op en laat je meevoeren naar een wonderbaarlijk sprookje dat je nog niet eerder hebt gelezen. Noot * Het gaat overigens niet alleen over een liefdesrelatie, de meeste tips zijn ook van toepassing op een vriendschapsrelatie en een aantal ook op een werkrelatie.

Zara’s Life zit ook op Facebook

Volg jij mij ook op Facebook? Klik hier. Stuur me gerust een berichtje.

Bronnen: Leven met een ADD-er

50 tips voor een betere omgang met ADD
0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments