Burn-out herkennen door cortisolgehalte in speeksel

Onderzoek toont aan dat je aan de hand van het cortisolgehalte in je speeksel kunt herkennen of je een burn-out ontwikkelt of hebt ontwikkeld. In je speeksel zit dan minder cortisol. Cortisol is een stresshormoon. Wanneer je stress ervaart, maakt je lichaam meer aan van het stresshormoon cortisol. Wat precies de reden is dat je bij een burn-out minder cortisol in je speeksel hebt, begrijp ik eigenlijk niet. Laat ik eens kijken wat het betreffende onderzoek hierover zegt.

Bij burn-out minder cortisol in je speeksel

oh, ik lees nu dat de reden voor een lagere cortisolproductie bij burn-out is, dat je lichaam als het ware in staking gaat. Als gevolg hiervan gaat je lichaam minder cortisol produceren. Dat klinkt logisch. Tevens klinkt dit me bekend in de oren, dat ‘in staking gaan’ van mijn lichaam.

Mijn cortisolgehalte is nooit gemeten

Wat ik eigenlijk evenmin begrijp, is dat dit onderzoek reeds uit 2011 stamt en dat bij mij nimmer mijn speeksel of bloed is onderzocht op cortisol, noch door de arboarts noch door de huisarts. Maar goed, ik lees in hetzelfde onderzoek dat bij depressie juist méér cortisol in je speeksel wordt aangetoond. In mijn geval zou dit dan weer op een gemiddeld cortisolgehalte zijn uitgekomen.

Burn-out herkennen door speeksel

Bij depressie meer cortisol in je speeksel

Ik constateer dat het niet zo eenvoudig blijkt om het cortisolniveau in je speeksel juist te duiden. Tevens is het wellicht wat aan de late kant wanneer je een burn-out herkent aan de hand van je speeksel. Voorkómen is ten slotte beter dan genezen. Desondanks is het fijn om te weten wanneer je een burn-out hebt. Vanaf dat moment kun je namelijk gericht werken aan je herstel. Ook al staakt je lichaam ;-).

Bronnen

Spuug en bloed tonen burn-out – (faqt.nl)

Burnout vs Depression – CESH / CSHS (humanstress.ca)

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments