Burn-out is neuro-hormonaal
Burn-out is fysiek blijkt uit onderzoek

Vanaf het begin dat ik een burn-out heb, praten ‘hulpverleners’ me echter aan dat het psychisch is, dat het maar een paar maanden duurt en dat ik me er overheen moet zetten, tandje erbij. De ergste in dit rijtje zogenaamde hulpverleners is mijn EX-bedrijfsarts.

Vanaf het begin ervaarde ík mijn burn-out lichamelijk. Ik was namelijk in staat tot NIETS. De meest eenvoudige dingen zoals het maken van een kopje koffie waren me te veel. Uitgeput was ik, een emotioneel wrak en mijn hoofd was een zeef. Het enige wat ik wilde, was rust. Die ik niet kreeg. Waardoor ik niet kon herstellen.

Onlangs zag ik een filmpje dat kort en krachtig uitlegt hoe een burn-out ontstaat. Het begint met een bevestiging:

“Burn-out is geen vaag psychisch probleem, maar vooral een fysiek probleem want de werking van je stressmechanisme is veranderd.”

Dus ik ben niet gek,  da’s alvast mooi meegenomen. Dan licht het filmpje toe dat bij alles wat we doen, van opstaan tot het verrichten van fysieke of mentale arbeid,  ons stressmechanisme hormonen vrijmaakt. Door die stresshormonen hebben we extra energie waardoor onze spieren en hersenen harder kunnen werken om te presteren.

Het is belangrijk om uit te rusten

Als we rusten, rust ons stressmechanisme ook. Dan worden er letterlijk herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Op celniveau. Dat gebeurt als we ontspannen, maar vooral als we in een diepe slaap zijn. Voor mij een zeldzame gebeurtenis. En dat heeft me genekt, zo legt het filmpje uit.

Zonder rust raakt ons stresssysteem overactief

Als we weinig uitrusten, is ons stresssysteem actiever dan goed voor ons is, ook ervaren we dat anders omdat we heel gedreven zijn. Ik herinner me dit nog goed. Ik was eerst totaal uitgeput maar tot mijn grote verbazing voelde ik dit op een gegeven ogenblik niet meer. Nu weet ik dat het mijn stressmechanisme was die extra stresshormonen aanmaakte zodat ik kon blijven doorgaan.

Dan wordt het gevaarlijk, want door te weinig herstel, wordt er roofbouw gepleegd op ons lichaam. Hierdoor raken we vermoeid en overprikkeld. Door rust verdwijnen deze klachten weer. Maar als we – om welke reden dan ook – niet kunnen rusten, gaat het roofbouwen door en past het stressmechanisme zich aan. Het wordt actiever, zelfs als het niet nodig is, bijvoorbeeld als we proberen te slapen. We raken daardoor steeds vermoeider. Bij mij tikten de nachtelijke uren voorbij zonder dat ik een oog dicht deed. En overdag voelde ik me een uitgewrongen vaatdoek.

Het brein gaan disfunctioneren

Deze overactiviteit beïnvloedt namelijk de werking van ons brein dusdanig dat we minder goed kunnen relativeren en ons geheugen ons steeds vaker in de steek laat. Ik had onder andere huilbuien, was vreselijk rusteloos en kon mijn hoofd nergens bij houden. Alles moest via lijstjes. Die steeds langer werden omdat ik geen fut had om maar íets van de lijstjes uit te voeren. Wanneer deze klachten niet meer vanzelf verdwijnen door rust, zijn we overspannen. Niet zo best dus.

Uiteindelijk raak je neuro-hormonaal ontregeld

Als we zelfs nú nog (moeten) doorgaan, raakt ons LICHAAM volkomen uitgeput tot het echt niet meer gaat en hebben we een burn-out. Dit moment komt vaak heel plotseling. In mijn geval zat ik ‘opeens’ aan mijn huis ‘vastgeplakt’. Ons stressmechanisme is nu neurohormonaal ontregeld. Onze hormoonhuishouding én ons zenuwstelsel zijn totaal van slag. We zijn mentaal en lichamelijk tot niets meer in staat. Ik deed bijvoorbeeld drie dagen over mijn boodschappen: op dag 1 dacht ik eraan, op dag 2 maakte ik met de grootst mogelijke moeite een boodschappenlijstje en op dag 3 sleepte ik me naar de supermarkt waarvan ik pas vier uur later terugkeerde, geheel overprikkeld. Naast uitputting, emotionele instabiliteit en minimale concentratie, zo vervolgt het filmpje, hebben we bij burn-out depressie-, angst- en een hele lijst fysieke klachten. Klopt, migraine, hyperventilatie, maag- en darmklachten, nek-, rug- en spierpijn, ik had het allemaal.

Herstellen van burn-out duurt minstens 1 of 2 jaar. Veel langer dus dan die paar maanden waarmee mijn bedrijfsarts me steeds de oren waste. Gelukkig is hij exit. Net als mijn werkgever, mijn dex en mijn ex*.

Noten:

* Dex is de afkorting die ik gebruik voor Dexamfetaminen, de medicijnen die ik gebruikte voor mijn ADD. Wil je meer hierover lezen? Ga dan naar mijn blog: Ik ben ermee gestopt

De eerste bron is een heel kort filmpje waarin alles makkelijk wordt uitgelegd en ook nog op een onderhoudende manier, met leuke plaatjes erbij, het oog wil ook wat tenslotte. Wil je toch liever tekst, lees dan liever de bron die daaronder staat.

Bronnen:

CSR Centrum

Waarom duurt burn-out zo lang

5 1 vote
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Sjan Verheoeven
Sjan Verheoeven
6 jaren geleden

Mooi artikel over burn-out. Zelf ben ik enorm geholpen door het ondergaan van Cranio sacraal therapie. Ik kom daarbij tot rust en mijn lichaam reset zich, waardoor ik meer en meer mijn rust vind. Ook mijn hersenen, ik heb ADHD, vinden rust en krijgen meer de ruimte.