Ontspannen met ASMR

Luisteren naar fluisteren

“Hé, pssst, heb je zin in iets luchtigs?”, fluister ik je toe. Dan zit je namelijk goed vandaag, want deze blog is licht van aard. Ik moet altijd erg lachen om hetgeen waarover ik het met je ga hebben; Mensen die je op fluistertoon toespreken via hun YouTube filmpjes terwijl ze dingen doen waarvan ik de kriebels krijg, zoals met hun nagel over een bord krassen of slurpen, kauwen en smakken. ASMR heet dit fenomeen.

Een fluisterende stem kan ASMR bij je oproepen

“Dat is echt zó ASMR”, riepen mijn dochters bij bepaalde geluiden uit. Zo hoorde ik voor het eerst over ASMR. Ik had geen idee waarover ze het hadden en bij de ASMR-video’s die ik vervolgens bekeek, legde ik associaties met een nogal eng typetje van Van Kooten en De Bie.

ASMR kan helpen bij AD(H)D

Echter, ik heb meerdere malen gelezen dat ASMR heilzaam kan zijn bij AD(H)D-klachten. Vandaar dat deze blog geheel in het teken staat van dit verschijnsel. Baat het mij niet, dan biedt het jou wellicht iets. Al is het maar lol.

ASMR is een prettig tintelend gevoel

Laat ik beginnen met de betekenis van het begrip. Wikipedia legt het helder uit vind ik. ASMR is een gevoelssensatie die zich kenmerkt door een tintelend gevoel dat begint op je achterhoofd en zich uitstrekt langs je nek en rug. Dat gevoel heet ‘Autonomic Sensory Meridian Response’. Met Autonomic wordt bedoeld dat je het niet kunt sturen. Het tintelende gevoel is een automatische reactie die bij je wordt opgewekt door een stimulus. Die sensatie ervaart men over het algemeen als aangenaam en kalmerend.

Dat gevoel krijg je door iets wat je hoort of ziet

Een gevoelssensatie heb ik zeker van ASMR, zij het dan een negatieve, want ik krijg kippenvel ervan. Alhoewel het effect dat het heeft op mijn lachspieren, me behoorlijk ontspant. Ik lees nu dat het van persoon tot persoon kan verschillen welke stimulus die tintelende sensatie geeft en dat je kunt ontdekken welke stimulus voor jou werkt.

Aangezien ik die tintelende sensatie nog nooit heb gehad, wil ik eens met je uitzoeken of er iets bestaat wat dat gevoel bij me opwekt. Tevens ga ik samen met jou toewerken naar een heuse ASMR-video. Kun je niet wachten op het eindresultaat? Scrol dan naar het einde van deze blog en beluister mijn gefluister.

Niet iedereen ervaart ASMR

Allereerst raadpleeg ik een populaire ASMR-video. Bij deze dame hoor en zie ik zaken die ik me doen rillen. Desondanks boeit ze me, want ze oogt sympathiek en ze vertelt een interessant verhaal.

Gatsie, op 6 min 47 frut ze met een theezakje in heet water waarna ze laat horen en zien hoe het natte theezakje uitdruppelt. Op 9 minuut 20 tikt ze met haar vingers op een mandarijn, eerst doet ze dat geluidloos wat ik al jak vind, maar op 14 minuut 11 hoor ik geluiden als ze dat doet en dat bevalt me nog minder. Bah, op 16 minuten verorbert ze de mandarijn. Vervolgens plukt ze die witte draadjes van de mandarijn af, getsie.

Toch intrigeert ze me, het gefluister en dat overige ASMR-gedoe ten spijt. Ze komt namelijk authentiek op me over en ze vertelt vanuit haar hart. Alleen merk ik dat ik afgeleid raak tijdens het kijken en luisteren. Dan check ik bijvoorbeeld mijn mail of typ ik verder aan deze blog. Blijkbaar werkt deze stimulus niet bij me. Op zoek naar een andere dan maar.

ASMR ontspant

De video’s van wijlen schilder Bob Ross worden ook beschouwd als ASMR-video’s, las ik net op Wikipedia. Ik heb vaker zijn schildervideo’s bekeken en ondanks dat ik geen tintelende sensatie ervaar, kom ik bij hem tot rust. Bob is derhalve mijn tweede voorbeeld in deze ASMR-analyse. Elementen uit de video van Bob die me onmiddellijk doen ontspannen zijn:

  • Bobs rustgevende stem. Zowel zijn klankkleur als hoe hij praat spreekt me aan. Hij pauzeert steeds even en dan gaat hij weer verder. En hij zingt een beetje. Op zijn stem zou ik met gemak in slaap kunnen wiegen
  • Bobs activiteit. Bob schildert en hij doet het op zo’n manier dat ik denk: “Dat zou ik misschien zelf kunnen.” Daarnaast denk ik: “Gut, hij zet een streepje groen en het ziet eruit als een heuse boom, hoe wonderlijk.”
  • De geluiden die hij produceert. Hij tikt wat met een spatel op het schilderdoek en dat is een aangenaam geluid.
  • De kleuren die hij gebruikt. Het zijn basiskleuren die in de natuur voorkomen. Dat laatste is redelijk logisch, want hij schildert de natuur wat in zichzelf al rustgevend is.
  • Het resultaat. Uit het niets zie je een prachtig landschap ontstaan. Tot slot heb je een schilderij dat in je slaapkamer niet zou misstaan. Als je het einde redt, want tegen die tijd ben je vast weggedommeld.

Grappig, ik had nooit bedacht dat dit tot ASMR behoort. Dit bevalt me prima. Ik bedenk me dat ik eveneens relax als ik kijk naar zo’n opname van een open haard kijk, gewoon op de televisie. Ik krijg het zelfs warm ervan. Dat is anders dan de tintelende sensatie die ASMR heet, maar is evengoed best chill.

Open haard

Niet iedereen vindt dezelfde stimulus prettig

Laat ik nog een video zoeken van een hedendaagse ASMRtist, zoals degenen blijken te heten die dit doen. Oeps, het gaat direct mis bij me, want:

  • Ik hoor geen rustgevende stem
  • Ik snap de activiteit niet. Het is iets met zand in een potje doen. Later in de video zie je iemand zand in stukjes snijden. Op 2 minuut 18 zie ik een monster en ik hou niet van monsters. Verderop zie je zand dat op miraculeuze wijze in een vreemde vorm uiteenvalt. Hiervan raak ik niet ontspannen, maar juist in de war.
  • Ik hoor een tikkend geluid dat me kriegel maakt. Dan snijdt de ASMRtist met een mes door iets zandachtigs heen en dat geeft me een akelig gevoel. Ik hou niet van tikkende en mes-snijdende geluiden blijkbaar.
  • De gebruikte kleuren zijn fel en
  • Ik zie geen concreet eindresultaat. Het zijn onsamenhangende opnamen die aan elkaar zijn geplakt. Na het bekijken van deze video zit ik dan ook klaarwakker rechtop in mijn bed.

Zara’s ASMR-video bij AD(H)D

Zoals beloofd, ga ik je proberen te doen relaxen met mijn zelf gefabriceerde ASMR-video. Na diepgaande studie van nog een aantal ASMR-video’s, heb ik voldoende inspiratie opgedaan om deze te vervaardigen. Het was weliswaar een hele klus maar ik klaarde hem met liefde voor je. Het was een genot om te doen. Vanaf mijn hoofd stroomden de tintelingen over mijn rug tot helemaal in mijn tenen. Zó ASMR 😊.

Bekijk hier: Zara’s ASMR-video bij AD(H)D

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments