Vier tips voor vakantie met kinderen én een burn-out
De vakantie is weer begonnen

Opgetogen kwamen ze thuis, mijn drie kinderen, extra vroeg, want zo gaat dat op de laatste schooldag. Twee lange weken chillen in het vooruitzicht. Voor hen dan. Als kind keek ik net als zij enthousiast uit naar de vakantie. Nu zie ik het met gemengde gevoelens tegemoet. Natúúrlijk ben ik blij om de zee van tijd die ik met hen mag doorbrengen. Maar ik voel me alsof ik de Mount Everest moet beklimmen: ongetraind, mét bepakking, zónder uitrusting. Mijn gebrek aan energie, mijn continu overprikkelde brein en mijn matige emotionele staat maakt dat de spanning zich in me opbouwt. Vooral aangezien één van mijn kinderen een gedragsprobleem heeft en al mijn kinderen uit balans raken door het gebrek aan structuur en begeleiding als ze bij hun vader zijn. Iets wat ik steeds opnieuw moet rechtbreien.

Tijd voor een plan de campagne. Hoe maak ik het mezelf zo comfortabel mogelijk én hebben mijn drie meiden ook een fijne tijd? Allereerst weet ik dat ik het volgende moet gaan doen:

1. Hou het zo simpel mogelijk

Geen grootste dingen, geen dagjes uit, het komt sowieso niet in mijn hoofd op om dit te doen, maar toch benoem ik het. Voor het geval ik me schuldig ga voelen dat ik dit allemaal niet kan doen tijdens mijn burn-out DIE NU AL TWEE JAAR DUURT. En mijn kinderen kunnen er ook wat van, gaan ze heel duidelijk laten merken dat ze zich vervelen, met veel gezeur, zoals alleen pubers dit kunnen. In dat soort situaties spreek ik mezelf bemoedigend toe: ik doe wat ik kan en dat gaat het beste als ik alles zo eenvoudig mogelijk houd. En ja, daar horen ook de drie P’s bij: patat, pannenkoeken en pizza. Dit soort eten valt onder de categorie simpel en heeft als bijkomend voordeel dat mijn puberdochters het met smaak zullen opeten.

Ter voorbereiding op de vakantie heb ik in mijn telefoonagenda ideetjes gezet die passen bij punt 1, het basisprincipe voor al mijn overige tips. We doen – onder de voorwaarde dat mijn energie het toelaat:

2. Kleine maar leuke en lekkere activiteiten

Wie mee wil én wie zich gedraagt mag met me mee op de fiets voor het LEKKERSTE ijsje uit deze omstreken. Een andere dag neem ik degene die zin heeft én voorbeeldgedrag vertoont mee voor een wandeling naar de OP TWEE NA LEKKERSTE appeltaart met – ook niet onbelangrijk – de LEKKERSTE slagroom van Nederland. Weer een andere dag troon ik ze allemaal mee, goed gedrag of niet, voor een wandeling naar – zonder overdrijving – de ALLERLEKKERSTE appeltaart van Nederland. En ervoor of erna doe ik mijn dutje, dat hoort ook bij de onderhandeling met mijn kinderen, dat ze me een uur volledig met rust laten in ruil voor dit leuke lekkere. Dit plan staat als een huis. We eten ons door deze vakantie heen. Dat brengt me bij een ander plan dat ik de vorige vakantie met veel succes heb toegepast. Wannéér ze maar willen en zo vaak als ze maar willen, zal ik mijn:

3. Kinderen laten bakken: koekjes, cake, taart, wát ze maar willen

Dit heeft vele voordelen, voor mij en voor hen. Ze zijn echt wel even bezig want het is altijd een gedoetje om alles voor te bereiden. Ze worden er rustig van, dat gekneed heeft een hypnotiserende werking. Er komen heerlijke geuren in huis. En we kunnen er dagen van genieten. Ik heb ze geleerd om na afloop alles op te ruimen, dus ook dat zit inmiddels wel goed. Dit plan wordt een hit. We bakken én eten ons door deze vakantie heen. Dan een vierde plan dat ook al zijn vruchten heeft afgeworpen in het verleden. Ik zal als ze het willen – en wederom als ik niet té gevloerd ben – mijn:

4. Kinderen (rustige) vriendinnetjes laten logeren of uit logeren laten gaan*

Logeren heb ik zelf in mijn jeugd nog heel lang leuk gevonden. En mijn kinderen houden er ook nog steeds van. Dat kneuterige gesleep met matrassen, dekbedden en slaapzakken geeft altijd weer een bijzondere sfeer. In de ochtend warme croissantjes uit de oven. Het is als er iemand komt slapen meteen gezellig. Mits het een rustig kind is. Bij een druk kind gaat het feest gewoon niet door. Het is tenslotte mijn huis :-).

Ik bedenk me nóg een eenvoudige activiteit. Ik had al vier tips, dus als bonus deze weliswaar wat passievere, maar zeer goed uit te voeren activiteit voor druilerige dagen.

Bonustip: TV-hang middag- of avond

Met popcorn. Heeft ook veel succes potentie. Schuiven we de bank helemaal uit, dekentje over ons heen, kijken we naar zo’n familiefilm. Wel eentje die ik zelf ook leuk vind. Het is tenslotte mijn bank. Ook hou ik mijn oordopjes en oogmasker bij de hand, want de kans is groot dat ik halverwege in slaap sukkel. En bij gekibbel stuur ik de grootste overlastveroorzakers naar zolder, wat ook weer niet een hele grote straf is, want op zolder hebben we een heuse chillroom, met een tv én een Wii, maar zonder popcorn.

Zo, ik ben een klein stukje verder, nog wel gespannen maar in ieder geval met een uitrusting op zak. Tot zover mijn vier tips – plus een bonustip – voor een vakantie met kinderen én AD(H)D en een burn-out. Nu eerst goede koffie, goed eten en een goed dutje. Laat vervolgens de klim van mijn Mount Everest maar beginnen.

Bron

* Ik heb drie meiden vandaar dat er vriendinnetjes staat. In geval van zoons is deze tip eenvoudig om te vormen door het woord vriendinnetjes te vervangen door ‘vriendjes’.

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Nadine Logghe
Nadine Logghe
5 jaren geleden

Dag, er zijn nog manieren om je lichaam op volledige natuurlijke basis te rebooten, alleen wordt het door de medische wereld op de achtergrond geduwd (daar het voor hen niets oplevert); dit is een manier om aan je add en tegelijk aan je burn-out te werken, jezelf te herontdekken en om een goede lichamelijke en financiële gezondheid te ontwikkelen, grtjs