Bevrijd jezelf (en anderen) van stress. Op vijf manieren
2018 is het jaar van verzet

Het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog is nog altijd een bron van inspiratie. Zo hoorde ik tijdens de Nationale Dodenherdenking dit jaar. Ook ik liet me inspireren en bedacht me: “Wat als ik nu eens oproep tot verzet tegen een – in mijn ogen – grote vijand van de hedendaagse maatschappij? Die stress heet?”

Zelf ben ik al een tijdje gestopt met het alsmaar – willen – voldoen aan verwachtingen die anderen van me hebben. Want bij mij heeft de stress zo lang geduurd dat het uitmondde in een burn-out*. En toen ik daarvan niet mocht herstellen van mijn werkgever want ik moest nog steeds van alles, kreeg ik ook nog eens een slaapstoornis en belandde ik in een depressie. Liever denk ik niet terug aan die donkere dagen waarop ik alleen maar kon denken: “Ik wil dood”. Toen ik stressfactor nummer 1 uit mijn leven verbande, begon mijn – lange – weg naar herstel. En dat gun ik iedereen.

Maar hoe doe je dat? Stress verbannen?

Ik ben nog steeds lerende. Terugkijkend op het proces waarin ik zit, en op de fouten die ik nog dagelijks maak, kom ik op de volgende manieren. Mijn eerste manier is tevens de belangrijkste voor mij.

1. Stel grenzen

Ik besloot bijvoorbeeld het grensoverschrijdende gedrag van mijn werkgever niet langer te tolereren en nam ontslag. De grootste stress verdween hiermee. Daarna stelde ik grenzen in mijn nabije omgeving. Zo zie ik al een jaar geen familie en vrienden, want dat voelt momenteel als een verplichting voor me en verplichtingen geven me stress. Als ik met mensen een praatje maak, is het alleen maar als ik er zin in heb óf als het strikt noodzakelijk is, wat bijna nooit het geval is. Ik pas dit ‘beleid’ sinds kort ook toe op mijn kinderen: we doen alléén leuke dingen bij goed gedrag. Met als resultaat dat ik vandaag zelfs een uurtje met ze op het strand heb vertoefd. Het ging niet helemaal vlekkeloos moet ik er eerlijkheidshalve bij vermelden. Het was me toch teveel en hun gedrag was ook niet de hele tijd om over naar huis te schrijven. Maar ik zei je al, ik maak nog dagelijks fouten bij het stellen van mijn grenzen 🙂 .

Hoe kun je anderen helpen stress te verbannen? Nou, gewoon door hun grenzen te respecteren. Zegt iemand bijvoorbeeld: “Ik spreek liever niet af”, ga dan niet opeens voor hun deur staan voor een bakkie leut.

Ik had gezegd vijf manieren he, om stress te verbannen. Zucht, nog vier te gaan. Weet je wat? Ik pas het iets aan. Oh, er schiet me spontaan een tweede manier te binnen om stress te verbannen.

2. Stel je doelen bij

Als je merkt dat je doelen te hoog zijn, stel ze dan naar beneden bij. Dit werkt heel bevrijdend. Zo wilde ik na deze blog ook nog het aller stomste doen wat de wereld maar heeft bedacht en dat is: DE ADMINISTRATIE. Nou, ik kan je zeggen: ik zie in dat ik de lat te hoog heb gelegd en stel per direct mijn doelen bij: die administratie verschuif ik naar een andere dag, er zijn dagen zat tenslotte.

Voor de zekerheid bespreek ik ook voor deze manier hoe je anderen kunt helpen stress te verbannen. Heel simpel, stel je verwachtingen bij. Verwacht je bijvoorbeeld in deze blog vijf manieren om stress te verbannen? Stel dit bij en verwacht er nog slechts vier. Het werkt als een trein. Ik voel de stress uit mijn lichaam wegvloeien. En terwijl ik dit allemaal typ, bedenk ik me een derde, ook heel effectieve manier om stress te verbannen.

3. Beloon jezelf

Beloof jezelf zo vaak en zo goed mogelijk. Ik ga na het typen van deze blog bijvoorbeeld iets lekkers eten. En misschien neem ik er ook nog iets lekkers te drinken bij, als verrassing voor mezelf. Ook deze manier kun je eenvoudig omvormen naar een manier om anderen te bevrijden van stress: beloon ze, geef ze iets waar ze van houden. Weet je niet wat dat is? Vraag het ze, ze zullen het je vast vertellen. Dan neem ik nu de tijd voor een vierde manier om mezelf te bevrijden van stress.

4. Neem de tijd voor rust en ontspanning

Dat ga ik ook doen straks. Spring ik eerst onder de douche, om het strand van me af te spoelen. Dan spring ik met dat lekkere eten en dat lekkere verrassingsdrankje (ik heb werkelijk nog geen idee wat het gaat worden**) op mijn bank. Een plaid over me heen, ook al is het prachtig weer, ga ik een uurtje chillen.

De aanpassing naar een manier om anderen te bevrijden van stress is wederom simpel: neem taken van ze over en laat ze lummelen, ze gaan er hoogstwaarschijnlijk van bijtrekken. Wil jij zelf ook stressvrij zijn? Lummel samen, dat is wel zo gezellig. Ja, ook als je niet praat, dan lummel je gewoon gezellig in stilte. Tot slot, de vijfde, jawel ik heb hem tóch gered, manier om jezelf te bevrijden van stress.

5. Doe een middagdutje

Ik knap altijd enorm op van mijn dagelijkse middagdutje. Het maakt voor mij een wereld van verschil of ik wel of niet mijn middagdutje heb gedaan. Vandaag heb ik mijn middagdutje overgeslagen. Besef ik nu. Heb ik alvast één fout ontdekt die ik vandaag maakte bij het stellen van mijn grenzen, de eerste manier die ik noemde om stress te verbannen. Een fout waarvoor jij me had kunnen behoeden. Als je me vanmiddag had gezegd: “Doe maar even een dutje” . Maar goed, je kende deze manier waarschijnlijk nog niet om anderen van stress te bevrijden. En misschien kan ik mijn middagdutje naar de avond verplaatsen. Kruip ik extra vroeg mijn bed in. Als ik mijn bed nog red nadat ik schoon gewassen, voldaan van het eten en loom van het bankhangen langzaamaan mijn ogen zwaar voel worden. Ik voel tevens een idee ontstaan voor mijn volgende blog. Maar dat komt een andere keer. Als ik mijn uiltje heb geknapt.

Noten

* In de blogs Burn-out is neuro-hormonaal en Help! En geef mensen met een burn-out RUST kun je meer lezen over een wetenschappelijk onderbouwde visie op het ontstaan van een burn-out

** Het werd koffie 🙂

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Mischa
Mischa
6 jaren geleden

Ja hier kan ik wat van leren. Mooi stukje tekst.