6 gezonde voordelen van yoga
Ik ben begonnen met yoga

Vorige week was de maat vol. Elke sportles heb ik pijn en het wordt erger in plaats van minder erg. Ik gooide het roer drastisch om. Bewegen en het doen van mijn dagelijkse dingen moet weer fijn voelen. Dus ik ging naar de yoga. Met flinke tegenzin want ik vind yoga nogal stom. Eerder blogde ik over gezichtsyoga, dat vond ik wél leuk, door het resultaat, alleen ziet het er heel gek uit. Oké dacht ik, ik pak het voorzichtig aan en ik vervang één van mijn wekelijkse sportlesjes door yoga. Het lood zakte me in de schoenen toen ik de instructrice van mijn leuke les – die ik op het punt stond te vervangen door iets stoms – begroette terwijl ik onderweg was naar de gevreesde yogales.

Mijn eerste les is me uitstekend bevallen

Wat schetst mijn eerlijke verbazing? Ik vond het eigenlijk wel lekker. En de yoga-instructrice is niet saai, ze lachte heel vrolijk en was tegelijkertijd ontspannen. Ze gaf tijdens de les enkele keren aan om aan een ‘intentie’ te denken. Ik had als intentie genomen: “Fijne tijd met mijn kinderen”. De les ging best snel om en redelijk voldaan wandelde ik terug naar huis.

Na de yogales kon ik niets meer. Ik kon ternauwernood met mijn kinderen lunchen en viel als een blok in een diepe slaap. Dat de lunch met mijn kinderen helemaal niet gezellig was geweest, nam ik voor lief, het was geen fijne tijd met mijn kinderen zoals in mijn yoga-intentie, maar toch was het okay. De hele dag was ik zo duf als een konijn en kon ik vrijwel niets doen, maar het voelde niet onprettig aan en het paste bij hoe ik me momenteel hoor te gedragen, want ik ben tenslotte ziek. Het was een druilerige dag en ik voelde me wat neerslachtig, wat eveneens in overeenstemming was met mijn huidige situatie. Ik was immers aan het bijkomen van een zware tijd met mijn kinderen, een zware tijd met de WMO-aanvraag, een zware tijd met een immer weerbarstige ex. Het enige wat ik die dag nog deed, was inpakken – zo goed en kwaad als het ging – voor een paar dagen weg met een leuke man. Voor degene die het zich wellicht afvraagt: “Ja, het is dezelfde man als in al mijn vorige blogs :-)”.

De hele verdere dag moest ik mezelf vooruit slepen, alles kostte de grootst mogelijke moeite, maar het was prima. Waarom had ik vrede met dat grote gebrek aan energie? Nou, zoals ook blijkt uit wetenschappelijk onderzoek heb ik gelezen, yoga doet een aantal hele gezonde dingen voor me. Ten eerste helpt het tegen mijn chronische pijn.

1. Yoga is goed tegen pijn

Per direct heb ik daarom de les die ik normaliter doe vervangen door de betreffende yogales, saai of niet, ik wil van mijn pijn af, the sooner the better. Ik zal je uitleggen hoe het zit. Onderzoek uit 2014 toont aan dat mensen die yoga beoefenen twee keer beter bestand zijn tegen pijnprikkels dan mensen die niet aan yoga doen.

De verklaring hiervoor heeft wederom met de hersenen te maken. Dit keer met de grijze massa*. En dat bedoel ik letterlijk. Niet als spreekwoord. Bij chronische pijn neemt namelijk die grijze massa af. Dat is niet tof want wanneer de grijze massa afneemt, gaat de pijn toenemen. Bovendien kan het leiden tot geheugenverlies, emotionele problemen en verminderd cognitief functioneren. Allemaal symptomen die horen bij mijn burn-out. Dit is gewoon te zien op hersenscans he, ze hebben bijvoorbeeld de hersenen van gezonde proefpersonen vergeleken met de hersenen van mensen met een depressie, en bij laatstgenoemden was er aanzienlijk minder grijze massa. Ook hebben ze de hersenen van mensen die yoga beoefenden vergeleken met mensen die dat niet deden en het bleek dat eerstgenoemden meer grijze massa hadden in hersengebieden die een rol spelen bij het reguleren van pijn.

Het onderzoek laat zien dat het effect van yoga precies tegengesteld is aan het effect van chronische pijn. Yoga roept die afname van de grijze massa een halt toe en laat het zelfs weer toenemen. Yoga beschermt als het ware de grijze massa tegen het negatieve effect dat pijn heeft op diezelfde grijze massa. Hoe langer je aan yoga doet, des te groter het effect, blijkt ook uit het onderzoek. Ik ga dan natuurlijk nog een tijdje door met mijn yogalessen. Morgen mag ik weer, hiep hoi.

2. Yoga helpt tegen stress

Inmiddels is het een dag verder en ben ik weer naar de yoga geweest. Vanmorgen had ik als intentie ‘vergeving’, van mezelf. Waarom ik dat precies koos, weet ik niet precies, want ik voel me niet schuldig over iets. Wel voel ik me vaak rot over het feit dat ik niet de dingen doe die ik graag zou willen, bijvoorbeeld klusjes in huis, zo piept mijn poortdeur al enkele maanden en ondanks dat het een perfecte vorm van inbraakpreventie is, heb ik die piep liever niet. Maar vandaag voelde ik me niet rot hierover. Ik heb heerlijk gelummeld. En laat dit nu precies een tweede voordeel van yoga zijn: yoga ontspant en helpt tegen stress. Voor dit inzicht heb ik eigenlijk geen wetenschappelijk onderzoek nodig, maar toch, door het onderzoek ben ik wel begonnen aan yoga dus in die zin heeft het mij in ieder geval geholpen en hopelijk gaat het nog veel meer werken bij me. Laat ik eens kijken wat voor gezonde voordelen yoga nog meer heeft.

3. Yoga verbetert de slaap

Ook dit voordeel heb ik al ondervonden. Net als na mijn eerste yogales, werd ik ook vandaag weer overmand door slaap en heb ik me daaraan ruimschoots overgegeven. Door de beoefening van yoga maakt het lichaam meer melatonine aan, zo is wetenschappelijk aangetoond, melatonine is het slaaphormoon bij uitstek. Het volgende voordeel kende ik nog niet en dit voordeel maakt me heel blij.

4. Yoga vermindert migraine

Dit is echt goed nieuws, want migraine vind ik erg stom, net zoals ik yoga ooit stom vond. Hier, nóg een heel gaaf voordeel van yoga.

5. Yoga zorgt voor een normaal eetpatroon

Deze vind ik ook erg interessant. Ondanks dat ik een slank postuur heb, heb ik – vooral na stressvolle dagen – een overmatige behoefte aan suiker, of misschien is dat het niet eens, ik ga gewoon eten wat ik tegenkom. En daarna voel ik me naar. Ik kan dan niet in slaap komen, word middenin de nacht wakker van brandend maagzuur en de dag erna voel ik me nog steeds niet mezelf. Yoga stopt dit. Hoe vind je die? Ik blijf vooral doorgaan met yoga.

6. Yoga verbetert de concentratie

Last for now, but not least: yoga verbetert de concentratie. Dat is toch geweldig nieuws voor alle AD(H)D-ers onder ons? En voor iedereen met een burn-out? Hoe het werkt is simpel gezegd, maar natuurlijk heeft het veel onderzoekswerk gekost om aan te tonen: mensen die yoga beoefenen hebben een hogere hersengolfactiviteit dan mensen die dat niet doen. En een hogere mate van hersengolfactiviteit betekent een hogere concentratie. Dus kom je in een concentratiedip? Gewoon even de ‘neerwaartse hond’ oefening doen of de ‘staande boom’ en je hebt je hyperfocus weer te pakken.

Jammer dat mijn volgende yogales pas weer over een week is. Zal ik anders toch morgenavond nog eventjes? De deur kan ik dan niet uit vanwege mijn kinderen, maar er zijn allerlei filmpjes op internet, daar kan ik vast wel een paar oefeningen uithalen. Ik sta helemaal te trappelen. Ik, de voormalige anti-yoga-activist, die niets van yoga moest hebben. Maar in plaats van de koude anti-yoga-kreet, slaak ik nu ter afsluiting een hele warme zonnige-yoga-groet.

Noot

* Grijze massa is hersenweefsel met talrijke cellichamen. De grijze massa bevindt zich in de hersenschors en gebieden die diep in de hersenen liggen.

Bronnen:

Villemure C., Čeko M., Cotton V.A. & Bushnell C. Insular cortex mediates increased pain tolerance in yoga practitioners. Cerebral Cortex. 2014;24(10): 2732-2740.

National Center for Complementary and Integrative Health (2013).

The Public Library of Science (2016)

Michalsen A. e.a. Rapid stress reduction and anxiolysis among distressed women as a consequence of a three-month intensive yoga program. Medical Science Monitor. 2005;11(12): CR555-561.

Manjunath N.K. & Telles S. Influence of Yoga and Ayurveda on self-rated sleep in a geriatric population. The Indian Journal of Medical Research. 2005 May;121(5): 683-90.

Harinath K. e.a. Effects of Hatha yoga and Omkar meditation on cardiorespiratory performance, psychologic profile, and melatonin secretion. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2004 Apr;10(2): 261-8. 

Kisan R. e.a. Effect of Yoga on migraine: A comprehensive study using clinical profile and cardiac autonomic functions. International Jounal of Yoga. 2014 Jul;7(2): 126-32.

McIver S. Yoga as a treatment for binge eating disorder: a preliminary study. Complementary Therapies in Medicine. 2009 Aug;17(4): 196-202.

Desai R., Tailor A. & Bhatt T. Effects of yoga on brain waves and structural activation: A review. Complementary Therapies in Clinical Practice. 2015 May; 21 (2): 112-118.

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments