Zijn je relaties ADHD-proof Let op 8 signalen
Mijn vent is AD(H)D-proof

Zo heb ik gemerkt. Eerst was het alleen een gevoel, want ik word erg blij van hem. Maar nu ik langer met hem omga, kom ik meer en meer signalen tegen die erop duiden dat hij van mij absoluut een AD(H)D-proof stempel krijgt :-). Ik zal je meenemen door de punten die hiervoor zorgen en die me zo’n heerlijk gevoel geven. En ik zal je ook mijn visie onthullen – die ik wel een beetje heb afgekeken zeg ik je eerlijkheidshalve – van hoe dat toch komt. Ben je zover? Want misschien kun jij deze checklist ook op jouw relatie(s) betrekken. Ik ga het nu natuurlijk over mijn vent hebben, want hij staat ten slotte model vandaag. Maar het moge duidelijk zijn dat je deze checklist ook kunt toepassen op de relatie met bijvoorbeeld je moeder, vader, broer, zus, buurvrouw, kapper, beste vriend(in) et cetera et cetera. Het eerste punt wat mijn vent doet is het volgende.

1. Hij steunt me mijn huis AD(H)D-proof te maken

Afgelopen week ging de bel. Het was de postbezorger. “Een nieuwe winterjas voor mijn oudste”, dacht ik nog. Maar er kwamen twee giga dozen van CoolBlue mijn huiskamer in. “Vervroegde kerstcadeaus!”, juichte ik. Eén doos bevatte een stofzuiger die heel soepel en licht door mijn huis kan zwieren en die is voorzien van een anti allergie filter, speciaal geschikt bij astma wat mijn jongste dochter heeft en bij huisstofmijnallergie wat ik heb. Wow, wat gaaf. Uit de andere doos kwam een heuse kruimeldief tevoorschijn waarmee ik heel makkelijk mijn bank kan ontkruimelen en het hoopje wegdieven dat zich altijd in een hoekje vormt na het vegen met mijn – ook best nog wel – ADHD-proof bezem. Ik ben één van de zeldzame mensen op deze aarde die wél houdt van praktische cadeaus. Want ze maken me het leven makkelijker. En dat is dus wat mijn vent doet, hij maakt mijn leven makkelijker en fijner. Maar hij doet nog veel meer.

2. Hij helpt me met huishoudelijke dingen

En hij helpt me niet alleen met het huishouden, hij doet ook nog alsof hij het leuk vindt, waardoor het daadwerkelijk leuker wordt. Zegt ie dat het een goede cardio-oefening voor hem is als hij stofzuigt, dweilt of de afwasmachine uitruimt. Of weer een ontbijtje, lunch of diner voor me bereidt. Waarover ik me altijd enorm schuldig voel, maar ik ben ermee gestopt – zoveel mogelijk – dit nare gevoel toe te laten, want het is een onterecht gevoel en ik kan er toch niets mee. Ik voel me er beter bij als ik dankbaar geniet van mijn schone huis en het feestelijke eten. Hij heeft me trouwens ook geholpen met het maken van gerechten op een manier waarop ik wél begrijp hoe het moet en het wél kan en het soms zelfs leuk vind om te doen. Kortom, ook op huishoudelijk gebied maakt hij, mijn AD(H)D-proof vent, mijn leven een stuk aangenamer. Dan het derde criterium waarop hij wat mij betreft een AD(H)D-proof stempel verdient.

3. Hij brengt me hogerop

Deze vind ik wel tricky, want op dit punt voel ik me het meest onzeker. Bij dit punt voel ik me het meest van alle punten alsof ik een slecht en onuitstaanbaar mens ben. Ik snap namelijk zeer weinig van technische dingen en ICT-aangelegenheden. Als er bijvoorbeeld iets moet gebeuren wat ik moeilijk vind en waarvoor ik geen energie hebt, bijvoorbeeld iets ingewikkelds wat met deze website Zara’s Life te maken heeft, dan gaan de alarmbellen bij me af. Ga ik eerst mezelf opwinden. En als ik mezelf zo heb opgevreten – dat kan al binnen een minuut ontstaan, deze toestand van algehele ontreddering -, schakel ik zijn hulp in. En zeg ik 1000 keer in tien minuten dat ik niet eens in staat ben om mezelf te verwoorden. Voel ik me zeer ontoereikend in mijn vermogen mezelf duidelijk te maken en vloeit mijn energie met een noodvaart weg uit mijn lijf en hoofd. Hij daarentegen, lijkt de rust zelve te zijn, of hij is het ook echt, dat zou ook kunnen. Hij stopt niet met uitleggen en helpen voordat ik het helemaal begrijp. En dat is een gave. Waarover mensen die AD(H)D-proof zijn, beschikken. Zoals mijn vent. Die vandaag als voorbeeld dient voor deze checklist.

4. Hij haalt me uit de knoop

Dit doet vaak hij letterlijk wanneer ik weer eens vast zit in mijn nek, schouders of rug. Dan masseert hij net zolang totdat alle knopen zo geschrokken zijn van zijn – ietwat middeleeuws aandoende – behandeling dat ze hun biezen hebben gepakt. Maar ook mijn emotionele knopen pakt hij aan. Voel ik me een ‘nietsig’ persoon die na twee uurtjes wakker zijn alweer moet rusten en niet eens haar eigen huis kan schoonmaken, dan zegt hij: “Je bent niet ‘nietsig’, mensen lezen niet voor niets je blog, niet iedereen is in staat om zich te verwoorden, jij doet dit wel en dat is herkenbaar voor veel mensen die soortgelijke situaties meemaken als jij.” En hups, een emotionele knoop pakt zijn boeltje bij elkaar en volgt de fysieke knoop naar de uitgang van mijn leven. Dan de mentale knopen. Als mijn hoofd zichzelf weer eens is kwijtgeraakt in alle wegen die erin zitten, dan luistert mijn AD(H)D-proof vent naar me net zolang totdat ik mijn gedachten op orde heb gebracht. Zodat ik als het ware mijn routeplanner weer heb aanstaan in mijn hoofd die me als vanzelf leidt naar de bestemming waar ik op dat moment wil zijn. Ook hier blijft het echter niet bij. Want wat oh zo leuk is aan mijn vent.

5. Hij doet spannende dingen met me

Hij neemt me op avontuur. Vergelijkbaar met hoe ik dat vroeger met mijn hartsvriendinnen deed. Gingen we op pad, nog niet wetende wat we zouden gaan meemaken. Hij verzint bijvoorbeeld waar we vandaag onze appeltaart kunnen gaan scoren, met de beste koffie die bestaat. Hij neemt me mee naar lounge gelegenheden, steeds weer anders, maar niet te ingewikkeld en niet te druk en niet te geurend naar rook, parfum of dat soort storende elementen. Of hij doet andere dingen met me die ik spannend vind. Dingen die ik nu niet met je deel, want daar ga je rode oortjes van krijgen – ja, zelfs jij :-). Kortom, met hem is het nooit saai. Wel rustig, maar nooit saai. Een bijzonder krachtige eigenschap die hoort bij AD(H)D-proof personen. Dat rustige verdient een aparte plek, dus daar komt het, het volgende aspect dat je bij elke AD(H)D-proof persoon aantreft.

6. Hij is rustig

Die had ik al een paar keer genoemd bij de andere punten uit deze checklist. Maar hij staat ook op zichzelf. Mijn vent bijvoorbeeld, heeft een rustige – doch zeer sexy – stem. Hij gebruikt zijn stem ook op een rustige manier. En – ook niet onbelangrijk – hij houdt zijn stem stil wanneer nodig. Of hij maant mij tot stilte als ik in een hyperbui ben waarbij ik mezelf uitput. Dan hoef ik alleen maar te liggen, op mijn kruimelvrije bank, met een warme kruik in mijn pijnlijke rug, dopjes in mijn overprikkelde oren en een masker over mijn overprikkelde ogen. En als ik bij hem ben, dan is het ook rustig. Want hij heeft net als ik een geruisloze klok. De rust is absoluut een kwaliteit die behorend bij een persoon die je heel goed in je buurt kunt hebben als je AD(H)D hebt. Maar, zoals ik al eerder aangaf, een beetje actie is en blijft ook nodig. Dus, wat doet hij dan ook met grote regelmaat?

7. Hij neemt me uit wandelen

Heb ik behoefte aan frisse lucht of gewoon wat beweging om mijn hoofd te legen of de spanning uit mijn lichaam kwijt te raken, gaan we erop uit. Soms een blokje om. Soms het bos in of naar het strand. Soms eindigt dit in punt 5 van deze checklist. Ja hoor, kijk maar even terug, dat doe ik ook altijd als mijn hoofd het niet meer weet. Oh en het fijnste komt nog, want als het regent, dan laat hij me mijn plan B uitvoeren. Mag ik hoepelen zolang ik maar wil. Of mijn laatste yoga-poses uitvoeren. Niet dat ik zijn toestemming nodig heb, maar het is fijn dat hij me laat bewegen als ik het nodig hebt. Een heus kenmerk van een AD(H)D-proof mens. En last, but not least, doet hij nog iets wat mijn hart sneller doet kloppen, of eigenlijk langzamer, rustiger laat worden. Zachter ook, naar mezelf. Minder kritisch, want wat hij doet is het volgende.

8. Hij neemt me zoals ik ben

Deze is ook mooi. Ik hoef me niet beter voor te doen dan ik ben. Ik kan gewoon mezelf zijn. En weet je wat het allerleukste daaraan is? Ik word hierdoor de beste versie van mezelf. Ik ervaar hierdoor namelijk ruimte om mijn kwaliteiten te ontwikkelen en ik krijg – de laatste tijd steeds vaker – creatieve ideeën. Ideeën waar hij soms ook nog baat bij heeft.

Dopamine in balans

Ik zei aan het begin van mijn blog dat ik je zou verklappen hoe het toch komt dat ik me door deze punten zo blij voel. Ze hebben allemaal één ding tot gevolg. Ze verhogen mijn dopamine, of eigenlijk, brengen ze mijn dopamine in balans. Waardoor ik beter kan functioneren. Ze bevatten allemaal iets waardoor er een evenwicht ontstaat in mijn hersenen tussen rust en ontspanning enerzijds en uitdaging of spanning anderzijds. Kortom, AD(H)D-proof mensen werken dopamine-regulerend, fijn toch, scheelt weer een fikse dosis aan synthetische medicatie. Maar, wat als je deze mensen niet in je buurt hebt? Wat doe je dan?

Waar vind je AD(H)D-proof relaties?

Ik hoop natuurlijk van harte dat je één of meerdere personen in je directe omgeving hebt die voldoen aan de kenmerken uit deze checklist. Zo niet, dan helpt het misschien als je doet wat ik ook doe. Ik heb ervoor gekozen om – waar mogelijk – al deze dingen aan mezelf te geven. Als ik bijvoorbeeld behoefte heb aan nummer 7 uit de checklist, dan doe ik dat. Dan neem ik mezelf gezellig uit wandelen. En ik geef niet alleen de dingen aan mezelf, maar ik ben ook actief op zoek gegaan naar mensen die me iets van deze checklist kunnen bieden. Zo ben ik op zoek gegaan naar mensen die punt 8 uit de checklist realiseren, die me dus nemen zoals ik ben. Deze speurtocht heeft geresulteerd in een paar zeldzame maar zeer bijzondere exemplaren. Die ik bewaak met mijn leven. En tot slot heb ik de keuze gemaakt om iedereen die het tegenovergestelde doet van deze checklist, die me bijvoorbeeld in de knoop brengen in plaats van me uit de knoop te halen (zie punt 4), wat dominante of energievretende mensen veelal doen, ver van me vandaan te houden. Dit helpt me veel.

Want, hoe clichématig ook, voor je relaties geldt hetzelfde als voor respect. Hoe creëer je een ADHD-proof relatie? Het begint met een keuze. Van liefde. Voor jezelf.

 

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Petra
Petra
3 jaren geleden

Interessante blog.
Mijn man heeft ADD en ik draaide steeds op voor al het huishouden en alle andere klussen. Hij doet nauwelijks moeite om mij te helpen. Ik probeerde hem te steunen, maar hij steunt mij niet. Ik weet niet of ik de relatie volhoud…..