Burn-out is te zien in de hersenen

Burn-out is zichtbaar via hersenscan

Toen ik  mezelf naar mijn inmiddels EX-bedrijfsarts sleepte voor het invullen van een vragenlijst, wist ik dit nog niet. Het enige wat ik wist, is dat ik niets meer kon: mijn hersenen waren in staking, mijn tranen overvloedig en mijn energie pierdood. De vragenlijst die overduidelijk aangaf dat ik burn-out was, stopte de bedrijfsarts in een pot, waar die uitdoofde. Wat de bedrijfsarts wél gebruikte, geheel ten onrechte, is dat ik mijn werk zo goed deed. Zara wilde alles té goed doen, zei hij, daar moest ze maar mee stoppen en dan was ze in twee maanden weer het vrouwtje. Het was gewoon psychisch. Dat ik het geheel anders ervoer, dat lag óók aan mij.

Nadat ik mijn ontslag had genomen om te kunnen herstellen van mijn burn-out, stuitte ik op een onderzoek uit 2014. Ruim drie jaar geleden hadden onderzoekers al duidelijke aanwijzingen dat je een burn-out gewoon kan zien in je hersenen. Door zo’n scan die hersenactiviteit meet. Dat had ik eerder moeten weten!

Maar goed, beter laat dan nooit lees ik dat een burn-out ontstaat door een ontstekingsreactie in de hersenen. Die onderzoekers hebben er goed over nagedacht en zijn gekomen met een theorie luisterend naar de prachtige naam:

Neuro-inflammatie theorie

Wat wil die theorie precies zeggen? Kort gezegd komt het erop neer dat veel als vaag en psychisch bestempelde ziekten – zoals het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), depressie en burn-out -een gevolg zijn van een ontstekingsreactie in de hersenen. Volgens de theorie werkt het bij burn-out als volgt: stress activeert ons centrale zenuwstelsel. Kortdurende stress is niet zo erg. Maar aanhoudende stress maakt dat de zenuwcellen overactief worden waardoor de hersenen reageren met een ontstekingsreactie. De hersenen raken als het ware overtraind.

Burn-out patiënten hebben een ontstekingsreactie*

En die ontstekingsreactie kun je meten. Dat hebben onderzoekers allemaal al uitgezocht en aangetoond. Een specialist op het gebied van burn-out, dr. ir. J.P. Blankert doet in september 2014 een oproep aan de wereld van de wetenschap. Meet bij patiënten met een burn-out de ontstekingsreactie in de hersenen – net als al gedaan is bij patiënten met het CVS. En doe ter controle hetzelfde bij mensen zonder ziekte. Hij voorspelde dat bij patiënten met een burn-out ontstekingen te zien zijn in de hersengebieden die zich bezighouden met fysieke en mentale inspanning en met emoties. Precies waar het bij burn-out helemaal mis is.

Goed nieuws dus. Want dan is klip en klaar dat een burn-out fysiek is. En niet iets vaags wat zich alleen in perfectionistische hoofden afspeelt, zoals die van mij. Volgens mijn bedrijfsarts dan, die ik heb ontslagen, Hém vond ik niet goed genoeg.

Bronnen:

Academia.edu

Rug.nl

Noot

* Niet alleen een burn-out is een ontstekingsreactie, ook bij depressie spelen ontstekingen een rol

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments