Spanningsklachten zijn geen burn-out

Als we de cijfers uit de media moeten geloven, zitten 1,3 miljoen mensen thuis met een burn-out. Volgens gezondheidsadviseur Jan Jaap Verolme die zich hierin heeft verdiept, is dit niet het geval. Het overgrote merendeel van deze mensen kampt met spannings- over overspanningsklachten. Spannings- en overspanningsklachten zijn beval weliswaar kenmerken van een burn-out, echter ze zijn niet hetzelfde als een burn-out.

Burn-out kenmerken ernstiger dan overspanning

Er wordt gesproken van een burn-out wanneer de klachten dermate ernstig zijn en lang aanhouden dat herstel aanzienlijk langer duurt. In bijgevoegd artikel staat de kenmerken van een burn-out helder toegelicht. Het gaat om een combinatie van fysieke, mentale en emotionele klachten. Gebaseerd op de definitie van burn-out zijn de cijfers aanzienlijk lager dan 1,3 miljoen. Het betreft dan enkele duizenden mensen.

Burn-out kost bedrijfsleven geld

Ondanks dat het aantal lager is dan we op basis van de media zouden kunnen concluderen, is het wel van belang dat aandacht wordt besteed aan de preventie van burn-out, want de kosten ervan zijn hoog. Vanuit zijn economische achtergrond kan Jan Jaap Verolme aangeven dat het om ruim 3 miljard aan loonkosten tot gevolg heeft. Ikzelf heb vooral ervaring met de kosten die het voor mezelf en mijn gezin heeft.

Burn-out niet bagatelliseren

De gevolgen zijn heftig. In onderstaand artikel komt het voorbeeld aan de orde dat de persoon met een burn-out te moe is om naar de voordeur te gaan om deze open te doen. Dat klinkt overdreven, maar dat is het niet. Lees ook maar hier en hier.

Bron

Nederland heeft géén burn-out-pandemie, maar moet wel alert zijn | BNR Nieuwsradio

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments