Is dopamine juist wel of niet goed voor mensen met ADHD?
Ik snap het even niet meer

Ik postte net bij ‘wetenschappelijk onderzoek’ een blog over de invloed van hyperactieve darmbacteriën op de hersenen van mensen met AD(H)D. Ik had namelijk een artikel hierover gelezen (1). En ik raakte er zelf ietwat hyper van. En in de war ook. Want wat staat er precies in het artikel?

ADHD-hersenen ongevoelig voor beloning door dopamine

Dus de hersenen van mensen met AD(H)D zijn minder gevoelig voor beloning omdat ze via die overactieve darmbacteriën méér dopamine aanmaken. Maar meer dopamine is toch juist goed voor de hersenen van AD(H)D-ers?

Hersenen van ADHD-er hebben meer dopamine nodig

Zo zegt ook menig deskundige. De hersenstichting schrijft bijvoorbeeld dat de neurotransmitter* dopamine in verminderde hoeveelheid voorkomt in het voorste gedeelte van de hersenen van ADHD-patiënten (2). Dat gedeelte is betrokken bij aandacht, organiseren en plannen. Door die verminderde hoeveelheid dopamine werken de hersenen van mensen met ADHD afwijkend. Dat is de reden dat ik elke dag 11 pillen met Dexamfetaminen in me stop. Ik doe het om de dopamineaanmaak in mijn hersenen te vergroten. Maar wat als ik dit juist verkeerd doe? Wat als ik niet méér dopamine moet laten aanmaken in mijn hersenen, maar juist minder? Zoals dat onderzoek naar die hyperactieve darmbacteriën impliceert?

Hoe zit het nu echt?

De hoogste tijd om dit verder te onderzoeken. Dat ga ik dus doen. Voor mezelf en de overige ongeveer 33.000 gebruikers van Dexamfetaminen met mij (3). Ik richt me direct tot de bron: de onderzoekers zelf. Intussen ga ik mijn overactieve darmbacteriën te lijf. Door het drinken van kefir. Een probiotische zuiveldrank. Die stimuleert goede darmbacteriën zodat die overactieve darmbacteriën hopelijk rechtsomkeert maken. En ik vind het gewoon lekker, die kefirdrank. Dáárom drink ik het ook.

Inmiddels heb ik het antwoord van de onderzoekers op mijn vragen. Die heb ik verwerkt in een nieuwe blog. Wil je die lezen? Ga dan gewoon even naar: Dopamine in balans

Noot

* Een neurotransmitter is een stof die prikkels overbrengt (transmit) tussen de zenuwen (neuronen), een soort van boodschapper dus.

Bronnen:

1. Radboudumc

2. Hersenstichting

3. Ggztotaal

Naar blog: Oh jee! Mijn darmen hebben ADHD

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments