Minder pijn en meer energie met bottenbouillon
Van het weekend ga ik kippensoep maken

Heb ik me voorgenomen. Schenkelsoep kan ook, al snap ik na het lezen van al die informatie over bottenbouillon nog steeds niet helemaal wat schenkelsoep is en hoe je het moet maken. Maar kippensoep lijkt me ook een behoorlijke uitdaging. Dus ik heb hulp nodig. Het liefst van een spannend uitziende man, zodat het meteen gezellig is. Waarom wil ik kippensoep maken? Het antwoord is ook best spannend, want kippensoep is niet voor niets zo’n paardenmiddel. Zo ik heb begrepen, bevat kippensoep genezingskracht. Laat dat nu preciés de kracht zijn die ik nodig heb.

Kippensoep helpt tegen ontstekingen

Eeuwenlang is kippensoep hét middel tegen griep en zware verkoudheid. In onderzoek is wetenschappelijk aangetoond dat het helpt tegen ontstekingen, dus ook tegen luchtweginfecties (1). Positief nieuws voor mij, want ik wil het allemaal wel een beetje onderbouwd hebben als ik de ‘soup challenge’ aanga. Echter, het gaat niet eens zozeer om het vlees van de kip, wat ik altijd dacht, maar om de botten. Dat verklaart direct waarom schenkel – waaraan verhoudingsgewijs weinig vlees zit – ook zo gezond is voor je.

Het gaat om de botten

Botten van bijvoorbeeld een kip of een koe hebben een geneeskrachtige werking. Als ik artikelen lees over bottenbouillon, verhalen ze ook over karkassen, graten en koppen. Dan haak ik af, begrijp ik het niet meer. Op dit moment in ieder geval, maar eerst begreep ik ook niets over kruiden en langzamerhand verander ik in een kruidenvrouwtje, dus wie weet. Vooralsnog hou ik het simpel, ook voor jou. Ik ga gewoon naar de slager en koop kippenbotten of schenkel. Misschien kan het ook wel allebei tegelijk, maar dat laat ik over aan die spannend uitziende man met wie ik de bouillon ga maken. Hij moet de bottenknoop maar doorhakken. En tevens beslissen of er groente bij moet, zo ja welke. Het zal er wel op neerkomen dat hij het maakt en dat ik dan een beetje om de hete brij heen draai :-). Maak ik aantekeningen en mooie foto’s. Misschien voeg ik her en der wat kruiden toe. Oeps, ben ik toch afgedwaald merk ik. Botten, daar had ik het over. Wat maakt dat ze zo geneeskrachtig zijn?

Dierlijke botten bevatten belangrijke voedingsstoffen

Er zitten allerlei voedingsstoffen in botten en van die voedingsstoffen is – wederom – wetenschappelijk aangetoond dat ze een heilzame werking hebben op onze lichaam en geest. Ik ga zo dadelijk strooien met waanzinnig moeilijke termen, dus hou je vast. Ten eerste zit in botten twee interessante goedjes. Die twee goedjes zijn als het ware pijnstillers. Ze doen namelijk iets fantastisch voor ons lichaam.

1. Botten versterken bindweefsel en versoepelen gewrichten

Ze maken ons bindweefsel sterker en tegelijkertijd onze gewrichten soepeler. Klasse he? De goedjes worden aangeduid met de namen glucosamine en chondroïtine. Vind jij dit – net als ik – waanzinnig moeilijke namen? Misschien zijn ze toch het noteren waard, want onderzoek onder mensen met een pijnlijke knieartrose toont aan dat deze twee goedjes – juist in combinatie met elkaar – kunnen helpen bij het verminderen van de pijn, stijfheid, functiebeperking en zwelling van de gewrichten (2). Wow, dat is een super reden om zo snel mogelijk die kippensoep voor elkaar te boksen en toch ook wat actiever uit te zoeken wat schenkel eigenlijk is.

Ik heb daarom ff gegoogeld. Schenkel blijkt het bovenbeen te zijn van een koe. Als je runderschenkel neemt dan ;-). Ik heb een plaatje voor je opgesnord waarop je het schenkelgebied kunt lokaliseren. Het plaatje heb ik geleend van een website over vlees. Erg leuk, want steeds als je op een stuk vlees klikt, laten ze je zien waar het zich bevindt in de koe. Nu lees ik op diezelfde site dat je ook gewoon runderbotten kunt nemen, dus het vlees helemaal kunt overslaan. Dat is dan heel goed voor je darmen, zo zeggen ze op hun site. Daarover ga ik je zo meer vertellen. Eerst krijg je het koeienplaatje met de schenkel.

2. Botten zijn goed voor je maag en je darmen

Het blijkt dat vooral in botten van delen die gewicht gedragen hebben – bijvoorbeeld knieën en enkels – veel stoffen zitten die heilzaam zijn voor je maag en darmen. Weet je, ook het plaatje met de zogenoemde runderbotten krijg je van me.

Die botten bevatten namelijk ook nog eens twee andere stoffen, namelijk de aminozuren gelatine en glutamine. Hoe deze stoffen je maag en darmen helpen, blijkt weer uit onderzoek. Zo is aangetoond dat gelatine effectief is tegen gastritis, een ontsteking van het maagslijmvlies (3). Uit een ander onderzoek blijkt dat gelatine helpt tegen darmontstekingen (4). Weer een ander onderzoek laat zien dat glutamine je darmwand beschermt (5), wat eveneens de gezondheid van je darmen verbetert. Eerder heb ik geschreven over het belang van de gezonde darmen in verband met AD(H)D. Ik ga nog één aminozuur behandelen met een moeilijke naam. Dat is glycine. Glycine is nuttig voor iedereen die wel wat slaap en concentratie kan gebruiken, waaronder mensen met AD(H)D, een burn-out, depressie en een slaapstoornis, zoals ik.

3. Botten verbeteren je slaap en je cognitief functioneren

Bij mensen met slaapproblemen is onderzocht hoe hun slaap en cognitief functioneren zich ontwikkelde bij inname van 3 gram glycine voor het slapen gaan (6). Uit metingen bleek dat ze niet alleen sneller insliepen, maar ook dieper. Daarbij komt dat ze beter presteerden op geheugentaken. Tevens rapporteerden ze dat ze beter geslapen hadden en voelden ze zich overdag minder slaperig. Wauw, wat een wondermiddel is dit. Ik kan echt niet wachten tot ik mijn eerste shot bottenbouillon kan innemen. Maar ik ben nog niet klaar met de voordelen van botten, want botten doen nog meer voor je.

4. Botten kalmeren je immuunsysteem

Dat heb ik echt nodig kan ik je vertellen. Want mijn hele lichaam ligt overhoop momenteel. Het is zo gek, ik slaap beter, ik doe minder, ik let erop dat stress bij me weg blijft, maar het is alsof ik gevloerd ben. Moe, nee erger, uitgeput voel ik me. Gelukkig bestaat er zoiets als bottenbouillon, want – zo blijkt uit onderzoek, je lichaam krijgt een oppepper. Op een bijzondere manier, want de positieve elementen van het afweersysteem worden gestimuleerd en negatieve elementen van het afweersysteem worden afgeremd (7). Hoe het precies zit weet ik niet, maar het gaat mij erom dat ik me fitter gaat voelen en ik ben ervan overtuigd dat bottenbouillon me hierbij gaat helpen. Nu nog zorgen dat ik het in huis krijg. Als uitsmijter kan ik je eindelijk het geheim van de eeuwige jeugd verklappen.

5. Botten maken je jong

Als je na bovenstaande vier punten nog twijfelt over het nut van bottenbouillon én last hebt van rimpels, heb ik hier nog een extra voordeel voor je: botten bevatten collageen. Laat van deze stof nu wetenschappelijk zijn aangetoond dat het je huid verjongt (8). Verkwikkend nieuws toch? Ik ben in ieder geval volledig om.

Ik wil zo snel mogelijk beginnen met die bottenbouillon

Ik begon mijn blog ermee dat ik het dit weekend al wilde gaan maken. Nu ik een aantal gezondheidsvoordelen van bottenbouillon op een rij heb gezet, ben ik nóg enthousiaster geworden. Het enige wat me nu weerhoudt, is dat ik heb gelezen dat het twee etmalen dient te koken dat spul. Als je het maar een uur of drie doet, heb je geen bottenbouillon maar vleesbouillon, zo las ik in de bottenbouillonbijbel – het geheim van bottenbouillon – die al weken op mijn boekenplank naar me zit te lonken en die ik opensloeg voor een recept. Zucht, dat is me nu echt teveel. Ik heb een burn-out weet je nog?

Ik heb daarom besloten pas over twee weken te starten met het maken van mijn eigenste bottenbouillon, ga ik eerst dat dikke maar oh zo mooie bottenbouillonboek wat verder lezen, want het is een fijn boek. Het bevat ook affirmaties die je kunt gebruiken in je genezingsproces.

Echter, ook al maak ik het nu nog niet zelf, ik wil wél nu al van deze elixer gaan drinken. Op zoek naar alternatieven, stapte ik vandaag vol goede moed de keurslager binnen voor versbereide kippensoep. Hier kreeg ik een teleurstellend bericht. Ze hebben geen kippensoep meer, mensen kochten het niet voldoende dus ze zijn ermee gestopt. Jammer, jammer. Maar niet getreurd, opgewekt stapte ik de viswinkel in voor vissoep. Hier kreeg ik een tweede teleurstellend bericht. Er zitten garnalen in, bah, die lust ik niet. Klantvriendelijk als ze zijn, hebben ze ook optimistisch nieuws. Over anderhalve maand hebben ze weer nieuwe vissoep gemaakt en speciaal voor mij houden ze de garnalen eruit. Dat vind ik helemaal top. Alleen, ik wil vanaf volgende week al beginnen met de bottenbouillon, want zoals je misschien hebt gemerkt, heb ik momenteel een hyperfocus op dat medicinale drankje.

Daarom heb ik wederom google geraadpleegd en die is me – voor de tweede maal vandaag – goed gezind. Ik heb kant-en-klare bottenbouillon besteld, genoeg voor twee weken. Het is nog biologisch ook, want dat wilde ik nog meegeven, als je het aandurft om te maken, gebruik wel biologische botten, anders krijg je juist slechte stoffen binnen en de bedoeling is dat het je opkikkert.

Okay, genoeg gebakkeleid over botten en bouillon en biologisch. Ik ga mijn tijdelijke remedie inzetten voor minder pijn en meer energie. Mijn biologische klok vertelt me namelijk dat het tijd is voor mijn verjongende schoonheidsslaap. Dus leg ik mijn vermoeide botten één voor één op de bank, doe ik een kruik in mijn rug en laat ik de hitte een uurtje inwerken, linea recta mijn ruggenmerg in.

Bronnen:

1. Chest. 2000 Oct;118(4):1150-7. Klik hier voor het volledige artikel.

2. Annals of the rheumatic diseases. 2016 Jan;75(1):37-44. doi: 10.1136/annrheumdis-2014-206792. Epub 2015 Jan 14.

3. Pathophysiology. 2000 Apr;7(1):69-73.

4. Clinical and Experimental Gastroenterology

5 Clinics (Sao Paulo). 2010 Jun;65(6):635-43. doi: 10.1590/S1807-59322010000600012.

6. Sleep and Biological Rythms. Volume 5, issue 2. April 2007. Pages 126-131.

7. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care. 2003 Mar;6(2):229-40.

8. Skin Pharmacology and Physiology. 2014;27(1):47-55. doi: 10.1159/000351376. Epub 2013 Aug 14.

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

12 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Marianque den Draak
Marianque den Draak
5 jaren geleden

Kies inderdaad voor biologisch, anders maak je de (gezondheids-)problemen onbedoeld en onbewust erger.

Ik denk dat ik nog wel een aantal leuke adviezen voor je weet. Heb je zin in een gratis consult, Zara?

Luci
Luci
5 jaren geleden

Wat een leuk en herkenbaar artikel. Dank je wel Zara! Ik lees graag nog welk merk kant en klare bottenbouillon en ook waar, jij hebt besteld! Wat de keuze is zo groot dat het mij duizelt…

Marianque den Draak
Marianque den Draak
5 jaren geleden
Reply to  Zara's Life

Kennen jullie De Kleinste Soepfabriek? Die levert o.a. kippensoep in èchte boullion, in glazen potten. Is o.a. verkrijgbaar bij de Odin-winkels.

Nicole
Nicole
3 jaren geleden

Hi Zara,
Deze blog is ruim een jaar oud, maar vroeg me af of je baat hebt gehad bij de bottenboullion?
Mij is geadviseerd om mijn dag ermee te starten en ben me nu aan het oriënteren.

Groetjes Nicole

Nicole
Nicole
3 jaren geleden
Reply to  Zara's Life

Dank je wel voor je reactie! Leuk dat je het nu ook weer hebt ingepland!
Ik heb zelf ook een burnout gehad maar blijf maar heel erg moe. En in het kader van chinese geneeswijze is dit ook terug te zien en ook dat mijn spijsvertering slecht is. En hele stijve spieren. Er werd dus aangeraden om hier in de ochtend mee te starten 🙈 ik ga het proberen en laat het weten aan je!

Nicole
Nicole
3 jaren geleden
Reply to  Zara's Life

Thx voor de tips! Helaas heb ik ook te maken met depressies, dus ben heel blij met tips!
Yoga wil ik vanaf september gaan oppakken!stond al op m’n planning 😉