10 leukigheden aan AD(H)D
Ieder nadeel heeft zijn voordeel

Zo heb ik geleerd van wijlen Johan. Na enkele blogs over zwaardere onderwerpen, waarin ik vooral inga op de nadelen van AD(H)D, is het de hoogste tijd voor iets lichters en leukers. ADHD heeft namelijk ook vele leukigheden. En daar ga ik nu over prakkiseren. Kijken hoever ik kom en misschien verras ik mezelf met nieuwe inzichten. Spannend wel.

1. Het is nooit saai

De meest in het oog springende leukigheid aan AD(H)D, vind ik zelf, dat het met ADHD-ers nooit hetzelfde is. Als ik mezelf als uitgangspunt neem, dus misschien geldt het niet voor iedereen met ADHD, dan is er ten eerste altijd wel wat te beleven in mijn hoofd. Er is steeds wel iets om over na te denken, om bij weg te dromen of om uit te voeren. En aangezien ik van afwisseling hou, is dat elke keer weer iets anders. Dus ik verveel me vrijwel nooit. En dat ‘anders’ is ook vaak iets wat de ‘gemiddelde’ mens niet verzint ter afleiding. Want mijn fantasie is eindeloos. Vermaak ik de ene keer mezelf en anderen als straatmuzikant, verdiep ik me de keer daarop in ’s werelds meest opmerkelijke zwemslagen, gewoon omdat dat leuk is. Of ik kijk naar een levend schilderij, gemaakt van beboomde bergen tegen een strakblauwe hemel. Dat laatste doe ik nu, terwijl ik deze blog schrijf. Ik ben namelijk naar Zwitserland gebracht, door een leuke niet saaie man.

2. We beleven dingen intens

Dat vind ik ook wel een heel groot voordeel van het nadeel van mijn vertraagde informatieverwerking. Dat ik dingen niet als vanzelfsprekend neem en ze heel bewust en intens in me opneem. Neem vanmorgen, toen ik werd gewekt door een privé-concert van zinnenstrelende geluiden, geuren en kleuren. Ik ontwaakte door het stromende water van de rivier in het dal, de frisse lucht in van Heidi’s Alpen en een palet van groen-, bruin- en blauwtinten, alleen maar door mijn ogen te openen. Want de Zwitserse Alpen zijn ons uitzicht de komende dagen. Hoe bijzonder kan het leven zijn?

3. We genieten van het kleine

Deze sluit misschien aan bij de vorige ADHD-leukigheid, maar ik weet het niet helemaal zeker, want wat ik lastig vind aan het ‘kleine’, is dat ik dat het grote vind. Ik heb geen bucketlist zoals velen om me heen dat wel hebben. Ik hoef niet te parachutespringen, af te reizen naar New York, te zwemmen met dolfijnen en meer van dat soort dingen. Maar ik zie een vlinder in mijn tuin. En verwonder me. Over haar elegante schoonheid. Hoe weet deze prachtige vlinder toch de weg naar mijn tuin te vinden? Al dagenlang. En ik voel me vereerd door dit koninklijke bezoek. Kun je me nog volgen? Want ik neem je mee naar het vierde leuke ding van ADHD. Of misschien hoort het meer bij ADD, ook dat weet ik niet zeker, maar ik noem hem wel, want het is mijn analyse dus dan mag dat.

4. We zijn experts

Deskundig in de dingen die ons boeien. Vanwege onze hyperfocus die dan in werking treedt. Zo weet ik inmiddels heel wat over AD(H)D en aanverwante stoornissen. Heb ik me verdiept in de psyche van de mens, omdat ik dat nu eenmaal zeer interessant vind. En de laatste tijd duik ik vooral dieper in de wereld van burn-out, slapeloosheid en depressie. Daarbij ben ik voornamelijk erop gericht antwoord te geven op de vraag: “Hoe kom ik daar allemaal – zo snel mogelijk – weer vanaf?” Tegen de tijd dat ik volledig hersteld ben, ben ik een wandelende encyclopedie. Kan ik je er alles over vertellen. Ook over wandelen trouwens. Sterker nog, ik kan dat nu al. Maar dat doe ik niet. Ik laat je nog even wachten, tot in mijn volgende blog. Daarentegen geldt voor ons ADHD-ers nóg iets leuks.

5. Wíj hoeven niet vaak te wachten

Anderen moeten op ons wachten. Op mij meestal een minuut of tien. Ten minste, als ik alles onder controle heb. Omdat ik vaak te laat in actie kom en er allerlei onvoorziene omstandigheden op mijn pad komen, al is het maar een gemiste afslag in mijn eigen hoofd, kom ik te laat op BIJNA ALLES. Daar baal ik natuurlijk van als een stekker, maar het voordeel is wel dat ik dan niet meer hoef te wachten tot activiteit in kwestie begint. Bij een sportlesje bijvoorbeeld, is de warming up vaak al voorbij, zodat ik direct aan het échte gedeelte van de les kan beginnen, heel efficiënt. Bij een vergadering – die ik nu niet meer heb sinds ik op medische gronden ontslag nam – mis ik de agenda, maar kan ik wél de samenvatting van het eerste agendapunt volgen én bij het tweede – meest belangrijke – agendapunt ben ik vol in de race .

6. We zijn puur en authentiek

Omdat we niet geëquipeerd zijn met het vermogen om te manipuleren, of aardiger geformuleerd, politiek correct te handelen, is het bij ons: “What you see is what you get.” Soms komt het ietwat bot of onhandig over wat we zeggen of doen, maar het is wel hoe we zijn. Geen fakers onder ons. Ik persoonlijk vind dat erg mooi en ben er zelfs een beetje trots op. Daar komt bij dat we gebeurtenissen en emoties anders verwerken, waardoor we min of meer gedwongen zijn onze eigen manieren te vinden om ermee om te gaan. Dit uit zich in praktische situaties maar ook in sociale situaties. Hieruit vloeit automatisch onze authenticiteit voort, mits we niet de fout maken om ons volledig aan te passen aan onze omgeving*.

7. We zijn sensitief

We hebben een groot empathisch vermogen. Als jij huilt, zullen we er alles aan doen om je te troosten en je weer uit de put te halen. Dit punt is wel een aparte vind ik. Ik voel namelijk vaak hoe de energie in een ruimte is. Als iemands energie niet klopt met het gedrag, kan dit me in verwarring brengen. Een voorbeeld. Als iemand een aardige opmerking maakt, maar daarbij een verkeerde energie heeft – somber, agressief of vijandig bijvoorbeeld -, dan kan ik niet plaatsen wat precies wordt bedoeld. Naarmate de jaren vorderen, ga ik dit beter aanvoelen en bescherm ik me door negatieve energieën buiten de deur te houden. Ontvang ik alleen nog het positieve.

8. We zijn creatief

Omdat we een andere manier van denken hebben, pakken we dingen net even anders aan dan anderen dat zouden doen. We lossen ‘problemen’ soms op hele originele manieren op. Soms kijken we wel wat af, hoe anderen dingen aanpakken, maar dan geven we er toch onze eigen twist aan, want hoe anderen het doen is in dat geval alleen maar een uitgangssituatie van waaruit we verder bouwen tot iets nieuws. Hierdoor staan nieuwe visies op bestaande dingen. Vandaag nog, besprak ik met mijn geliefde het concept ‘horizontale waterval’ toen we langs de werkelijk giga-hard stromende rivier liepen en op een bord de waarschuwing lazen dat de rivier je kan meesleuren als je niet oppast.

9. We hebben gevoel voor humor

Met ons kun je lachen. We zien altijd wel een grappig iets in een situatie. En als jij het niet ziet, maakt dat niet uit, we hebben altijd onszelf nog om mee te lachen, geen probleem.

10. We zijn enthousiast

Stel iets voor, wat ons losmaakt van de sleur van alledag, en we staan als eerste klaar om met je mee te doen. Laat het ons alleen niet wekenlang van tevoren plannen, want dan vervaagt ons enthousiasme. We willen graag NU genieten. Of je zet het in om ons te belonen. Dan gaan we als een speer, want we weten dat er iets heel leuks in het vooruitzicht staat. Als een kind die voor het eerst in de zweefmolen gaat, zo blij zijn we. Zweven we met je mee op avontuur.

Oh, ik moet nu onmiddellijk stoppen met deze blog, want mijn lief gaat een berg beklimmen. En ik mag mee! Daar heb ik zo’n zin in! Snel mijn bergschoenen aan. Mijn wandelstok mee. Alpenhoedje op. Want ergens op de hoogste berg, staat ze op me te wachten. Mijn tweede liefde. Met een belletje om haar nek. En reebruine ogen. Mijn allerliefste Bella…..

Dit waren 10 leukigheden van AD(H)D. Mocht je meer willen lezen, dan vind je hieronder – zonder uitputtend te willen zijn – een paar links naar andere blogs van andere AD(H)D-mensen. En ik heb ook een mooie poster voor je gevonden, die heb ik er ook bij gezet. Ik heb ze na het schrijven van mijn blog zelf gelezen en, ahum, heel origineel blijk ik niet te zijn. Voor mij een teken dat er in ieder geval een kern van waarheid zit in mijn verhaal.

Maar eerst hoe het afliep, met Bella. Ze was erg blij me te zien, kijk maar eens in onderstaand filmpje hoe ze dit laat blijken (hij moet soms ff laden, dus geduld is ook hier een schone zaak):

Noten:

* Dat pleasen deed ik jarenlang. Hierover schrijf ik in mijn blog: Ik doe ertoe (weet ik nu).

Andere blogs én een poster over ADHD-leukigheden:

De positieve kanten van adhd

21 voordelen van adhder zijn

5 1 vote
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Maurice
Maurice
1 jaar geleden

Alles klopt als een zwerende vinger. Super leuke blog🙏👊👊

connor
connor
4 maanden geleden

ik heb ook ADHD