Voedingssupplementen effectief bij ADHD
Minder last van je ADHD door vitaminen en mineralen?

Dat kan. Zo blijkt uit onderzoek. Bof ik even, want vitaminen gebruik ik al jaren in overvloed omdat ik verzot ben op fruit. Daarnaast ben ik geruime tijd bezig met het toevoegen van extra mineralen aan mijn dagelijkse voeding, waaronder magnesium. Alleen had ik me nog niet verdiept in het nut van dergelijke voedingssupplementen. Vandaag ga ik dat wel doen.

Zucht, ik ben een uur verder en ik kan maar één onderzoek vinden, uit 2014. Ik vind weliswaar verschillende artikelen over studies naar het effect van voedingssupplementen op ADHD, maar die verwijzen allemaal naar ditzelfde onderzoek*. Recentere studies gaan over net iets anders, bijvoorbeeld over het eliminatiedieet**. Helaas is dat momenteel niet mijn aandachtspunt, elimineren doe ik vast een andere keer :-). Kortom, dit belooft een lekker korte blog te worden. Met een heldere boodschap.

Supplementen kunnen je helpen bij je AD(H)D

Het eerste waarop ik stuitte in mijn zoektocht, is het volgende: “Onderzoek uit Nieuw-Zeeland geeft voorlopig bewijs van de werkzaamheid van micronutriënten (dat wil zeggen voedingsstoffen waarvan minder dan een gram per persoon per dag via voedsel wordt opgenomen, zoals vitaminen en mineralen) in de behandeling van ADHD-symptomen bij volwassenen. Er waren geen kinderen met ADHD betrokken bij het onderzoek” (1).

Nou, denk ik bij het lezen van de laatste zin, een vervolgstudie onder kinderen lijkt me geen overbodige luxe. Echter, ik zie dat vervolgonderzoek nergens en we zijn inmiddels vijf jaar verder. Ik weet dat ik als ADD’er wat moeite heb met wachten, maar me dunkt dat minstens een onderzoek opgestart had kunnen worden hiernaar. Ook staat in dit artikel genoemd dat het voorlopig bewijs is. Hiermee kan ik leven, want ik ondersteun het denkbeeld dat iets voor waar wordt aangenomen totdat het tegendeel bewezen is, daarom doen we het vooralsnog met de resultaten uit de studie van 2014.

Dit is vastgesteld bij volwassenen met ADHD

Het is wel een studie met een goede onderzoeksopzet zie ik, dat is fijn. De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van een controlegroep die de voedingssupplementen niet kregen. Tevens wisten de deelnemers aan het onderzoek vooraf niet in welke groep ze zaten. Hiermee is het zogenoemde placebo-effect weggenomen, dus het effect van puur meedoen en daardoor denken dat je ADHD-symptomen zijn afgenomen. Bovendien is tijdens het onderzoek niet alleen de deelnemers gevraagd in hoeverre veranderingen merkbaar zijn, maar hebben daarnaast heuse artsen de deelnemers beoordeeld. Dat vind ik een sterk punt. Het aantal deelnemers is niet superlaag (80 in het totaal). Een ander saillant detail is dat de deelnemers geen medicijnen gebruikten tegen ADHD, dus dat kon de onderzoeksresultaten niet beïnvloeden. Hier, heb je het onderzoek als je wil meelezen. Ik mats je, want je kunt kiezen uit een samenvatting (2) of het hele artikel (3). Misschien heb je liever een toelichting in wat meer Jip en Janneke taal (4, 5)? Om het helemaal af te maken, heb ik de studie zelfs in het Engels voor je (6).

Vitaminen en mineralen verminderen ADHD-symptomen

Het onderzoek toont aan dat voedingssupplementen inderdaad effectief zijn in de behandeling van ADHD-symptomen. Het gaat dan zowel om de concentratie als om de hyperactiviteit. Voor het geval dat je op dit ogenblik wat aandachtsproblemen hebt, zal ik uitleggen wat de effecten precies inhouden. Nadat de proefpersonen acht weken voedingssupplementen hebben ingenomen, is hun concentratie toegenomen terwijl hun hyperactiviteit is afgenomen. Dit is wat je hoopte, hoop ik.

Er is een kanttekening, want ik lees dat dit resultaat is gebaseerd op de zelfobservatie van de proefpersonen, terwijl de artsen geen verschillen waarnemen. Dat vind ik erg jammer. Wel observeren de artsen dat het psychisch en sociaal functioneren is verbeterd na die acht weken inname van voedingssupplementen. De mate van psychisch ‘ziek’ is eveneens afgenomen volgens hen. Deze resultaten minimaliseren mijn teleurstelling. Wat ik verder inzichtelijk vind, is de verklaring die de onderzoekers geven voor deze resultaten.

Vitaminen en mineralen spelen een rol bij het functioneren van ons brein

Op zich lijkt dit een inkoppertje, want het ligt in de lijn der verwachting dat je door gezonde voeding beter gaat functioneren. Echter, als je diep nadenkt – wat zienderogen blijkt te vergemakkelijken nadat je acht weken aanvullende vitaminen en mineralen inneemt – dan kom je vermoedelijk tot het inzicht dat via die verbeterde hersenfunctie wij ADHD’ers ons beter kunnen concentreren. Als je daarenboven last hebt van depressieve klachten, heb ik nog meer goed nieuws voor je.

Voedingssupplementen verbeteren je stemming

Depressieve klachten verminderen eveneens na gebruik van de voedingssupplementen, blijkt op de valreep uit het onderzoek. Nieuws om blij van te worden toch? Ik zie dat je staat te trappelen van ongeduld om die supplementen te bemachtigen. Daarom ben ik voor je gaan uitzoeken welke vitaminen en mineralen in het onderzoek zijn getest.

Het gaat om een breed spectrum aan vitaminen en mineralen***

Alle vitaminen – behalve vitamine K – en 16 mineralen zijn in het onderzoek opgenomen. Ik ben nagegaan welke mineralen bestaan, maar ik vind er slechts 14, dus ga maar ervanuit dat die 16 mineralen van die studie er veel zijn. Ik zie nu pas dat het middel een naam heeft. Het heet EMPowerplus. Dan word ik ineens wat sceptisch, alsof het om een commerciële studie gaat. Aan de andere kant, nu ik een productnaam weet, staat niets me in de weg om het aan te schaffen en uit te proberen. Ga ik kijken of na acht weken mijn ADHD-klachten én mijn laatste restje depressie zijn verdwenen. Misschien hoepelt mijn burn-out ook meteen ervan op. Gewoon door extra vitaminen en mineralen. Oh, mijn depressieve ik zegt dat de zon schijnt en ze wil naar buiten. “Snel, snel, snel”, haast de ADHD’er in mij zich terwijl ze haar jas aandoet: “We gaan vitamine D oppikken voordat de schemering valt.” Mijn burn-out sleept zichzelf van de bank en volgt gedwee.

Noten

* Als jij nog een recent onderzoek kent naar het effect van voedingssupplementen op ADHD, laat je het me dan weten? Dan voeg ik deze toe aan deze blog. Daarmee doe je mij en andere lezers een groot plezier.

** Bij een eliminatiedieet worden eerst alle voedingsmiddelen die gezondheidsklachten kunnen opleveren weggehaald uit het dieet. Vervolgens worden stapsgewijs voedingsmiddelen toegevoegd aan het dieet. Als er weer klachten optreden, is duidelijk door welk voedingsmiddel dit komt.

*** Ik lees her en der waarschuwingen dat je niet moet overdrijven met voedingssupplementen, want een teveel aan bepaalde vitaminen en mineralen kan juist schade aanbrengen. Dus geniet met mate :-).

Bronnen

1. Infonu

2. British Journal of Psychiatry 2014;204:306-15 (samenvatting)

3. British Journal of Psychiatry 2014;204:306-15 (volledige artikel)

4. AD

5 Consumed

6 BBC

Aanbevolen boek:

Met dit boek kun je je verder verdiepen in voedingssupplementen en wat het kan opleveren voor je gezondheid. De schrijver, Dr. Gert Schuitemaker, is apotheker en doctor in de geneeskunde Klik hier voor een inkijkexemplaar.

Gezond met voedingssupplementen
0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

4 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Nadine Logghe
Nadine Logghe
4 jaren geleden

Dag, eender welke aandoening je hebt, komt vaak door het niet optimaal functioneren van het immuunsysteem, nu bestaan er reeds voedingssupplementen met transferfactoren, dit zijn molecules die informatie doorgeven aan het immuunsysteem. volgens studies functioneren ze als wijze boodschappers van het immuunsysteem ( ze geven als het ware de oorspronkelijke intelligentie terug aan de cellen waardoor ze beter werken). Ik zal je via mail een folder doorsturen met wat uitleg en ook de bron van de wetenschappelijke studies, Groetjes Nadine

Tessa
Tessa
4 jaren geleden

Hi Zara, Ik was benieuwd of je een blog geschreven hebt over voedingssupplementen en zie dat je er recent nog mee bezig geweest bent. Ik heb veel ervaring (vanuit mijn werk als voedingskundige/diëtist) met voeding en voedingssupplementen. Ik heb ook altijd een wetenschappelijke insteek gehad (zo ben ik opgeleid) en dat merk ik ook bij jou, echter heb ik ook geleerd om ‘verder’ te kijken, bijvoorbeeld in de traditionele kruidengeneeskunde. Ik adviseer (en gebruik zelf ook) al jarenlang persoonlijk aangepaste voeding en verschillende voedingssupplementen. Ik heb diverse mensen onwijs zien opknappen van bijvoorbeeld omega-3 vetzuren (reuma, ADHD o.a.) Echinacea (immuunklachten)… Lees verder »