Magnesium helpt bij aDHD en vermoeidheid
Voor mijn herstel let ik goed op mijn eten en drinken

Ik ga me te buiten aan biologische koffie, kefir, citroendrank met natriumbicarbonaat en thee van kurkuma  en rhodiola. Ook druppel ik zo vaak mogelijk CBD- en essentiële olie. Soms schiet het erbij in of ben ik door mijn voorraden heen en dan duurt het bij mij helaas een tijdje voordat ik het in huis heb. Echter, één supplement sla ik geen dag over. Dat is magnesium, het onderwerp van deze blog.

Magnesium is heilzaam

Het werkt als een trein bij me. De eerste keer dat ik magnesium gebruikte, deed ik dat niet bewust. Ik had  bananenthee gemaakt omdat ik had gelezen dat het hielp tegen slapeloosheid. Die nacht sliep ik als een hamster tijdens zijn winterslaap. Ik kwam erachter dat het door de magnesium kwam waarmee bananenthee bordenvol zit. Omdat ik het maken van die thee toch wel een heel gedoe vind, ben ik vrij snel overgegaan op magnesiumcitraat. En dat helpt me echt heel erg goed.

De werkzaamheid van magnesium is wetenschappelijk aangetoond. En daar wil ik je graag wat meer over vertellen. Want ik doe dingen niet zomaar, het gaat tenslotte om mijn gezondheid. Ik test dingen uit bij mezelf maar ga tevens na wat de wetenschap erover zegt.

Veel mensen hebben magnesiumtekort

Dit laat een onderzoek in 2011uitgevoerd in Amerika zien: bijna de helft van de Amerikaanse bevolking heeft een magnesiumtekort. Oké, we zijn dan wel geen Amerikanen, maar de cijfers zijn best indrukwekkend vind je niet? Ik acht de kans groot dat ik een magnesiumtekort heb. Dat gevoel is versterkt toen ik las hoe een magnesiumtekort kan ontstaan.

Door stress

Magnesiumtekort kan door verschillende dingen komen, waarvan stress er één is en slaapgebrek een andere. Beide heb ik in overvloed. Sinds ik magnesiumcitraat gebruik, merk ik dat mijn slaap is verbeterd in de zin dat ik dieper en langer slaap. Ook val ik makkelijker in slaap en als ik tussendoor wakker word, dan kan ik sneller dan voorheen de slaap weer hervatten. In dit artikel kun je meer lezen over de oorzaken en symptomen van magnesiumtekort, met de oorspronkelijke bronnen erbij.

Magnesiumtekort maakt moe

Ikzelf heb vooral last van de symptomen vermoeidheid, energietekort en zware hoofdpijn of migraine. Gelukkig zijn – vermoedelijk als gevolg van mijn inname van magnesiumcitraat – de laatste tijd mijn kopzorgen flink afgenomen in aantal en intensiteit. En in combinatie met mijn toegenomen slaap neemt mijn energieniveau weer ietsje pietsie toe.

Oké, denk je misschien, hartstikke leuk voor je, maar dit artikel ging toch over magnesium en ADHD? Dat door magnesium ADHD-symptomen verminderen? Dat klopt, maar slaaptekort en stress komen bij ADHD-ers ook best veel voor dus ik wilde je dat ook graag meegeven. Ik zal je geduld niet langer op de proef stellen en ga in op de relatie tussen magnesium en ADHD.

Vooral kinderen met ADHD hebben een tekort

Mijn ogen geloofden eerst niet wat ze lazen in een onderzoek uit 1997 alweer. Wel liefst 95% van de kinderen met ADHD heeft een magnesiumtekort. Dat is enorm veel vind ik. Het onderzoek is uitgevoerd onder 116 kinderen met ADHD – 94 jongens en 20 meisjes – in de leeftijd van 9 tot 12 jaar wier bloed en haar is onderzocht op het magnesiumgehalte. Het blijkt dat bij kinderen met ADHD vaker magnesiumtekort voorkomt dan bij kinderen zonder ADHD. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het te lage magnesiumgehalte en de verminderde concentratie van kinderen met ADHD met elkaar samenhangen.

Minder hyperactief door magnesium

Tevens komt uit onderzoek naar voren – eveneens uitgevoerd in 1997 door dezelfde onderzoekers – dat het toedienen van een magnesiumsupplement gedurende zes maanden leidt tot een significante afname van hyperactiviteit bij kinderen met ADHD. Een aantal jaren later, in 2004, is duidelijk geworden uit onderzoek dat het nog beter is om de inname van magnesium te combineren met vitamine B6. Tweeënvijftig kinderen met ADHD in de leeftijd van 0 tot 15 jaar kregen gedurende één tot zes maanden een supplement van magnesium en B6 toegediend. Na afloop van deze periode was hun hyperactiviteit significant afgenomen terwijl hun aandacht significant was toegenomen. Dat wil ik ook, dus daarmee ga ik experimenteren, neem ik me hierbij voor.

In 2014 is aangetoond dat kinderen met ADHD niet alleen een tekort hebben aan magnesium, maar vaak ook aan zink, ijzer en vitamine D. In 2018 is dat laatste nogmaals aangetoond. Ook met deze informatie ga ik aan de slag, maar niet allemaal tegelijk, want ik doe alles in kleine stapjes om de veranderingen te kunnen verwerken. Daar komt bij, dat het tijd is voor de conclusie van deze blog.

Hersenfunctie verbetert door magnesium

Je hersenen doen gewoon beter hun werk als je magnesium neemt. Hoe het allemaal precies werkt in het brein van mensen met ADHD dat laat ik in deze blog nog ff buiten beschouwing. Je kunt er wel wat over verder lezen hoor, in onderstaande bronnen. Op hoofdlijnen komt het erop neer dat magnesium en de andere genoemde vitaminen en mineralen een belangrijke rol spelen bij het functioneren van de hersenen en de geleiding van neurotransmitters.

“Pffff, wat een vloedgolf aan informatie”, klagen mijn hersenen die nu tegelijkertijd hyperactief en oververmoeid zijn. Ze smeken me daarom op te houden. En ze willen magnesium. Die krijgen ze vanavond, heb ik ze beloofd, zodat ze heerlijk kunnen slapen. Eerst geef ik ze een voorproefje. Via hun – eveneens geliefde – middagdut.

P.S. Magnesium, vitamine B6, zink, ijzer en vitamine D kan ons lichaam – bij een te hoge dosering – niet zelf afbreken waar dit bij vitamine C wel het geval is. Daarom is het van belang de dagelijks aanbevolen dosering niet te overschrijden. Ikzelf neem bijvoorbeeld een kwart theelepel magnesiumcitraat per dag.

Aanbevolen boek

P.S. Magnesium heeft niet alleen een gunstige werking bij vermoeidheid en ADHD, maar ook bij onder andere depressie, autisme en epilepsie. Marianne Mousain-Bosc, de eerste auteur van het bij de bronnen genoemde onderzoeksrapport uit 2004, heeft in 2010 een boek geschreven over de genezende werking van magnesium. Wil je je verder verdiepen in de voordelen van magnesium voor je gezondheid, kan ik dit van harte aanbevelen. Klik hier voor een inkijkexemplaar.

Bronnen:

Journal of Nutrition, 2011

Healthwatch.eu

Magnesium Research, 1997

Magnesium Research (2), 1997

Marianne Mousain-Bosc, 2004

Children, 2014

Neuropsychiatric desease and treatment, 2018

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

5 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
5 jaren geleden

In bananen zit géén magnesium. Een groep wetenschappers hebben bananen onderzocht naar magnesium. Ze kwamen tot de conclusie dat er géén magnesium in bananen zit. Door een drukfout staat in het rapport dat er wél magnesium in bananen zit en sindsdien neemt iedereen dat klakkeloos over.
BRON: “De cholesterolleugen,” van Prof. Dr. Walter Hartenbach.

Jan Hartog
Jan Hartog
4 jaren geleden
Reply to  Zara's Life

Hoi Zahra,
Bananen bevatten gemiddeld slechts 0,27 mg Mg per 100 gr. Wel zijn het Kalium “bommen” met maar liefst 358 mg per 100 gr. Het goed slapen door banaan wordt vooral geweten aan de hoeveelheid tryptofaan, een grondstof voor serotonine, dat weer omgezet kan worden in melatonine. Er zou vooral veel in de schil zitten. Ik zou hiervoor dan wel de schil van biologische bananen gebruiken.
vriendelijke groet, Jan Hartog

Anneke
Anneke
3 jaren geleden

Hoi Zara, ik heb deze blog even opgezocht naar aanleiding van je meest recente: dat je zo’n last hebt van je rug. Wist je dat magnesium ook heel goed wordt opgenomen door je huid? En dat het dan ter plekke verlichting kan geven aan spieren die niet lekker kunnen ontspannen? Een hele luxe manier om dit te doen is te gaan floaten, ontzettend ontspannend maar ook vrij kostbaar. Een spuitbusje met magnesiumolie werkt ook goed. Het is nou niet een spulletje wat ontzettend lekker intrekt, ik smeer zelf een half uurtje voor het douchen, en daarna lekker slapen. Ik wil… Lees verder »