In balans door mineralen... én een warm voetenbad
Afgelopen dagen was ik uit balans

Ernstig. Lamgeslagen door die verrekte depressie. Ik had zelfs geen zin in koffie. Dat betekent dat ik er echt helemaal doorheen zat. Beetje bij beetje krabbel ik overeind. Zie ik weer mooie dingen zoals dat de zon schijnt vandaag. Hierop wees mijn jongste me toen ik haar vroeg waarom ze een korte broek aanhad terwijl ik loop te blauwbekken van de kou. Maar dat is binnenkort allemaal verleden tijd. Ik ben vandaag namelijk gestart met mineralentherapie.

Ik wil weer balans in mijn lichaam

Die mineralentherapie – ook wel celzouttherapie genoemd – gaat me daarbij helpen. Als het goed is. Ik heb geen wetenschappelijk onderzoek gedaan hiernaar. De grondlegger voor de celzouttherapie is dr. Schüssler, een biochemicus die onderzoek deed naar natuurlijke geneesmiddelen. Voor de liefhebber heb ik wel iets van informatie opgezocht over mineralen (1) en mineralentherapie (2, 3). Overigens zijn er ook mensen die het afdoen als kwakzalverij, las ik.

Desondanks geloof ik erin. Zo heb ik al eerder geblogd over het belang van het mineraal magnesium bij vermoeidheid en ADHD. Als je erg moe bent, kan dit wijzen op een tekort aan het mineraal magnesium. Voordat ik je verder ga uitleggen hoe ik in mineralentherapie geloof, ga ik eerst vertellen hoe ik erop ben gekomen, want zelf zou ik het nooit hebben verzonnen en ik vind het een bijzonder verhaal.

Tekort aan mineralen kan leiden tot disbalans

Een tijdje geleden kreeg ik een reactie op mijn blog over hoe bottenboullion kan helpen om meer energie te krijgen. Marianque, zo heet de vrouw die reageerde, is vitaliteits- en welzijnsdeskundige en in die hoedanigheid bood ze me een gratis consult aan. Ik had hier natuurlijk oren naar, want ik wil meer vitaliteit. Ik keek op Marianque’s website en zag informatie die me aansprak. Het ging onder andere over natuurlijke voeding en dus over die mineralentherapie.

Na enkele mails te hebben uitgewisseld, werd duidelijk dat Marianque aan één consult niet genoeg zou hebben. Desalniettemin stond haar aanbod. Heerlijk om iemand te ontmoeten die zich aan haar woord houdt :-). Ik sta te trappelen van ongeduld om meer energie te krijgen. Alleen heb ik zo weinig energie om die weg ernaartoe te nemen. Gelukkig heeft Marianque wél geduld. En ze is flexibel ook nog. Want aangezien het reizen naar de praktijk van Marianque te belastend is voor me, besloten we te beeldbellen. Spannend, dat had ik nog niet eerder gedaan. Afgelopen week was het dan zover.

Onlangs kreeg ik een consult van een vitaliteitsdeskundige

Ontspannen zittend op mijn eigen bank, kreeg ik een uitgebreid consult van Marianque. Ik voelde me direct bij haar op mijn gemak. Haar enthousiasme, kennis en duidelijk blijkende gedegen voorbereiding op ons gesprek, spraken me erg aan. Ze vertelde zoveel nuttigs dat ik besloot aantekeningen te maken. Op mijn ADHD manier, ietwat chaotisch. Hier, kun je ff meekijken.

ADHD-aantekeningen

Vijftien geeltjes met informatieve krabbels. Waarvan bij nader inzien het grootste deel onleesbaar is. Maar dat geeft niet, want het belangrijkste zit in mijn hoofd.

Ik heb advies gekregen voor mijn pijn-, burn-out- en ADHD-klachten

Marianque ging nauwgezet te werk in haar advies voor minder pijn, meer – positieve – energie én een betere concentratie. Ze heeft me voorafgaand aan het beeldbelgesprek uitvoerig schriftelijk bevraagd op mijn klachten. Dus gaf ik mijn riedeltje maar weer aan haar door: burn-out, slaapstoornis, depressie en chronische pijn. En natuurlijk mijn gebrekkige aandachtspanne wat hoort bij AD(H)D. Tenzij ik een hyperfocus heb, zoals nu.

Dat ik ongeduldig ben van nature, nam ze ook mee in haar analyse. Eveneens vroeg ze naar mijn smaakvoorkeur: “Van welk eten hou ik?” “Nou, van meloen, peer en grapefruit”, was mijn antwoord. En van cacaonibs. Van bitterzoet dus. Net zoals mijn leven nu is.

Terwijl we aan het praten waren, bestudeerde Marianque mijn gezicht, gewoon via de telefoon, hoe ADHD-proof wil je het hebben? Ze zag dat ik rode konen had en wallen onder mijn ogen, zo word ik altijd wakker uit mijn middagslaap. Ook die donkere plekken ontgingen haar niet. Ik heb donkerblauwe plekken bij mijn ooghoeken, naast de bovenkant van mijn neus, snap je het nog?

Ze vroeg me of ik weleens koude voeten heb. Ja, altijd heb ik die. En koude handen. Mijn buik, billen en benen zijn ook vaak ijzig. Als mijn – gelukkig warmbloedige – vriend er niet is, gebruik ik een kruik om warm te worden.

Eerste advies: bloedcirculatie verbeteren

Dat van die warme kruik doe ik goed, complimenteerde Marianque me. Als ik die kruik nu eens rechtsboven op mijn buik leg, waar mijn lever zit, dan verbeter ik daar de doorbloeding waardoor mijn lever nóg beter zijn werk kan doen, zoals het afvoeren van afvalstoffen van mijn lichaam. De beste tijd om dit te doen is tussen twee en vier uur (zomertijd), want dan werkt de lever op zijn hardst, aldus Marianque. Moeiteloos verplaats ik daarom mijn kruik van mijn rug naar mijn buik als ik ga dutten. Voordat ik écht in slaap dreig te vallen, leg ik de kruik weer in mijn rug. Of bij mijn voeten, als ze weer eens steenkoud zijn.

Neem drie keer per week een warm voetenbad, het liefst een kwartier voor het slapen gaan, zo luidde het vervolgadvies om de bloedsomloop te verbeteren. Voeg een eetlepel zeezout en wat druppels essentiële olie toe, bijvoorbeeld lavendel, rozemarijn of grove den. Ik doe ze alledrie. Het ruikt namelijk zo lekker.

Ga op de rand van je bed zitten als je het voetenbad neemt, zodat je daarna direct je bed in kunt, want het bevordert je slaap. Ik volg dit allemaal braaf op en heb een tip voor je in geval jij ook een verwarmend voetenbad wil nemen voor het slapen gaan: leg voorafgaand aan dit ritueel een handdoek naast je bed. Dat doe ik voortaan ook :-).

Smeer je pijnlijke plekken in met Arnica olie, was haar aanvullende advies voor die doorbloeding. Pffff, mijn hele lichaam dus.

Marianque sloot haar raad voor een betere bloeddoorstroom af met: “Gebruik wollen sokken, want deze geven warmte terug aan je lichaam.” Mijn speurtocht naar wollen sokken is nog gaande. Hopelijk bezit ik ze vóór de winter ….

Tweede advies: gebruik mineraalzouten

Marianque adviseerde me mineraalzouten in te nemen. Een ander woord hiervoor is celzouten. Dit zijn minerale verbindingen die van nature voorkomen in ons lichaam. Ze maken het voor het lichaam makkelijker om voedingsstoffen op te nemen uit het voedsel, licht ze toe. Neem bijvoorbeeld die cacaonibs die ik eet, omdat ik ze lekker vind én omdat ze vol met magnesium zitten. Die magnesium uit de cacaonibs kan beter worden opgenomen en tot in elke cel van mijn lichaam worden getransporteerd door de celzouten.

Deze uitleg kan ik volgen. Op advies van Marianque heb daarom ik de volgende vier mineraalzouten aangeschaft: calcium, kalium, ferrum en magnesium. En er moet steeds phosphoricum achter, anders zou ik de verkeerde kopen. Voor 4000 tabletten betaalde ik 70€. Het zijn kleine tabletten die ik alleen maar hoef op te lossen in water en op drie momenten over de dag hoef in te nemen. Omdat mijn hoofd een zeef is, heb ik deze actie gekoppeld aan het driedaags innemen van mijn CBD-olie die ik gebruik voor een betere concentratie. Hier zie je ze klaarstaan om te gebruiken vóór ik zo ga liggen met die warme kruik.

mineraalzouten

Op aanwijzing van Marianque neem ik eerst het water en daarna pas de CBD-olie. Het water hou ik even in mijn mond om het te vermengen met mijn speeksel zodat mijn lichaam het goed opneemt. Dan wacht ik een moment en neem ik mijn CBD-olie. Een kleine aanpassing in mijn routine, dat lukt me wel.

Na het beeldbelgesprek met Marianque viel ik als een blok in slaap. Het was een boeiende sessie. Over twee weken gaan we weer beeldbellen over hoe het gaat. In de tussentijd kan ik haar desgewenst mailen met vragen. Ik ben zo benieuwd wat dit me gaat opleveren.

Ik volg deze adviezen op voor een betere balans

Momenteel ben ik in kleine stapjes de adviezen aan het integreren in mijn dagelijks leven. Want ik wil meer balans in mijn leven. En meer vitaliteit. Eerder in deze blog beloofde ik je toe te lichten hoe ik in mineralentherapie geloof. Dat is als volgt. Ik geloof erin als hulpmiddel, niet als heilige graal, maar als extra duwtje in de rug. Net als de andere interventies die ik toepas om me te begeleiden tijdens mijn reis naar een betere gezondheid. Ondertussen let ik goed op hoe ik me voel.

Dat is moe :-). Het is weer tijd voor mijn middagslaap. Dus ga ik snel liggen, met die warme kruik. Dromen over mijn harmonieuze energieke positieve toekomst.

Noten:

* Mocht je een kijkje willen nemen op Marianque’s website, hier is haar link.

** Sokkenfoto

Ik heb ze! Mijn nieuwe wollen sokken :-)
** Ik heb ze! Mijn nieuwe wollen sokken 🙂

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Bouchra
Bouchra
4 jaren geleden

Erg interessant ! Bedankt voor zoveel info. Ik heb een zus met een aantal gelijkaardige symptomen : burn-out, depressie, veel pijn… cbd-olie gaf haar een flinke duw in de rug om voor een groot stuk uit haar depressie te geraken 🙂
Hoe is het nu met jou? Ik hoop meer energie 🙂

Bouchra
Bouchra
4 jaren geleden
Reply to  Zara's Life

Bedankt voor de link 👍🏽💕