9 Tekenen van overprikkeling bij AD(H)D

Overprikkeling bouwt zich stapsgewijs op

Ontspannen zit ik achter mijn nieuwe laptop. Ik neem je terug in de tijd, doen we ff alsof het nu afgelopen vrijdag is 😊.

Mijn laptop is kapot. Dat vind ik niet relaxed, want ik heb ECHT een laptop nodig dit weekend. Gelukkig beschikken mijn kinderen over een chroomboek. Aangezien ik de financier ben van deze elektronische middelen, vind ik dat ik best twee dagen een chroomboek van hen mag lenen.

Ik app de vader van mijn kinderen met het dringende verzoek een van onze kinderen een chroomboek bij me te laten brengen aangezien mijn laptop stuk is. Het blijft stil. Mijn eerste stap richting overprikkeling dient zich aan.

1 Het begint met onrust

Onrustig schuif ik heen en weer op mijn laptopstoel; Ik word én genegeerd door de vader van mijn kinderen én ik heb ECHT een laptop nodig dit weekend voor een belangrijk gesprek. Gelukkig ontvang ik nuttig laptopadvies van een overzeese gentleman. Nu nog een geschikte locatie vinden om die laptop te kopen.

Eerst ga ik op zoek naar een tijdelijke oplossing voor de komende dagen. Ik besluit mijn kinderen te appen over het lenen van hun chroomboek. Hierin slaag ik niet. Het scherm van mijn telefoon wordt namelijk INEENS veel donkerder dan de bedoeling is. Mijn telefoon staat op het punt het te begeven.

2 Dan raak je gespannen

De spanning in mij neemt toe. Ik ben afhankelijker van mijn elektronische snufjes dan ik altijd dacht. Ik heb ze nodig voor mijn connectie met de buitenwereld. Mijn telefoonscherm licht even op. Gauw win ik aanvullend advies in bij de overzeese gentleman. Dit keer over een nieuwe telefoon, want die heeft prioriteit boven mijn laptop. Ik wil een groter exemplaar dan mijn huidige Iphone 6 zodat ik de letters beter kan lezen. Tevens wil ik meer mogelijkheden dan ik tot dusver heb. Echter, ik heb een beperkt budget.

Hoffelijk wijst de overzeese gentleman me op de mogelijkheid van een Samsung. Ik omarm het idee en bel een telefoonwinkel waarvan ik weet dat deze beschikt over deskundig en klantvriendelijk personeel. Ik laat me vertellen dat ze me gaan helpen met de overstap van mijn kleine Iphone naar een grote Samsung.

3 Vervolgens werken je hersenen op volle toeren

Allerlei gedachten verstoren mijn slaap. Desondanks ontwaak ik de volgende dag lekker vroeg. Vol goede moed begeef ik me naar de telefoonwinkel waar deskundige en klantvriendelijke medewerkers me vrolijk begroeten. Ze gaan zoveel mogelijk gegevens overzetten van mijn oude naar mijn nieuwe telefoon. Tussendoor weten ze me te vertellen waar ik een laptopwinkel kan vinden met deskundig en klantvriendelijk personeel.

Een slordige drie uur later heb ik een gespleten hoofd. Mijn contacten en een groot aantal foto’s en filmpjes bevinden zich in mijn ene hersenhelft, zijnde mijn nieuwe Samsung. Mijn agenda, notities en de meest recente foto’s en filmpjes vertoeven immer op mijn andere hersenhelft, zijnde mijn oude Iphone. Zij kunnen de overstap jammer genoeg niet maken.

4 Dan verlies je het overzicht

Wat het erger maakt, is dat ik heel weinig snap van de Samsung. ALLES is anders, zelfs WhatsApp. De gedachte aan mijn kapotte laptop dringt zich op aan mijn beide hersenhelften. Ik futsel aan mijn telefoon om hem aan de praat te krijgen. Ternauwernood slaag ik erin een appje te sturen naar mijn middelste dochter om te vragen of ik haar chroomboek mag lenen voor mijn belangrijke gesprek met een belangrijk persoon.

Ze laat me weten dat haar chroomboek niet lukt en wanneer ik haar vraag om te kijken of die van haar jongere zus wel mogelijk is, weigert ze dit. Ik app mijn jongste dochter en ze antwoordt dat ze haar chroomboek zelf nodig heeft en verder blijft ze muisstil. Ik voel me slecht door de geringe support van het thuisfront. En ik wil echt een laptop voor mijn belangrijke videoafspraak morgen met een belangrijk persoon.

Kort maak ik mijn teleurstelling kenbaar. Voorlopig laat ik het daarbij omdat ik op laptopqueeste moet. Ook al ben ik supermoe.

5 Je raakt vermoeid

Aangezien de laptopwinkel met deskundig en klantvriendelijk personeel in het weekend gesloten is, tijg ik naar de Mediamarkt. Helaas hebben ze hier niet de laptop die de gentleman van overzee me adviseerde. Zo goed en kwaad als het gaat, app ik hem opnieuw voor advies. Op afstand staat hij me bij en uiteindelijk koop ik een fantastische doch degelijke laptop van het merk Lenovo.

6 Je cognitieve vaardigheden nemen af

Inmiddels kan ik niet meer goed nadenken. De verkoper heeft het over zaken als Windows, Office en antivirusprogramma’s. Daarnaast word ik gevoed met informatie over ‘clouds’ en ‘drives’, heel verwarrend en complex voor mij. Ik ken maar één ‘cloud’ en die is behoorlijk donker op dit moment. Mijn ‘drive’ is eveneens ver te zoeken.

Het enige wat ik kan denken is: “Laat iemand dit voor me regelen want ik ga dit niet zelf kunnen.” Daarom schaf ik naast een laptop eveneens een servicepakket aan. Met laptop én servicepakket loop ik naar de servicebalie. Hier gaat het mis.

7 Je auditieve vaardigheden nemen af

Een nerderig uitziende jongeman staat me te woord. Hij heeft een code nodig maar die heb ik niet. Een half uur later laat hij me weten dat iets is misgegaan bij de kassa. Daardoor krijg ik de code pas morgen maar ze gaan me vandaag wel alvast helpen.

Verdwaasd zit ik op een stoel in de buurt van de nerderig uitziende jongeman. Steeds als hij me aanspreekt, vraag ik hem om te herhalen wat hij zegt want ik mijn oren hebben een ERROR. Ik hoor alles even hard: het geluid van de winkel én zijn stem én alle gedachten in mijn hoofd.

Grofweg drie uur later heeft hij alles geïnstalleerd. Rest het overzetten van de documenten die op de harde schijf staan van mijn oude laptop. Hiervoor mag ik morgen terugkomen, de dag van mijn belangrijke videoafspraak.

8 Je voelt je incapabel

Na nogmaals een slechte nachtrust, probeer ik mijn nieuwe laptop uit. Hij werkt NIET. Hetzelfde euvel als ik had bij mijn oude laptop dient zich aan. Het begint me te dagen: “Zou het wellicht niet aan de laptop liggen maar aan een van de dingen die ik op mijn laptop aansluit? Zoals muis, toetsenbord of usb-poort? Dat zou wel vrij dom van me zijn.” Deze en vele andere gedachten en vragen dwarrelen door mijn hoofd. Ik laat ze neerdalen op een A4. Gewapend met mijn beide laptops en A4 reis ik voor de tweede maal naar de Mediamarkt.

9  Je wordt emotioneel

Onzeker staat een nóg jongere nerderige jongeman me te woord. Het is zijn tweede werkweek bij de Mediamarkt, zo laat hij me weten. Hij heeft de opdracht gekregen van zijn nerderige iets minder jonge collega om mijn oude laptop de openen zodat hij de gegevens kan overzetten naar mijn nieuwe laptop.

Dit lukt hem niet. Hij informeert of mijn laptop wel open kan. Geïrriteerd zeg ik hem dat als ik dát wist, ik geen servicepakket zou hebben afgesloten. Gelukkig arriveert op dat moment zijn nerderige iets minder jonge collega. Onder zijn leiding gaan de dingen aanzienlijk vlugger.

Mijn gegevens worden overgezet, ik ontvang de beloofde code, ik krijg antwoord op al mijn vragen en samen onderzoeken we welk aanhangsel van mijn laptop ervoor zorgt dat deze steeds vastloopt. Het blijkt het toetsenbord te zijn. Wederom zijn we ongeveer drie uur verder en het is bijna sluitingstijd.

Ik snel de winkel in en bedenk me ter plekke dat ik mijn leven een beetje kan vereenvoudigen door beide laptops gebruiksklaar te laten maken. Haastig koop ik twee snoerloze toetsenborden. Ik voeg meteen twee snoerloze muizen toe. In een handomdraai stellen beide de nerderige jongemannen de toetsenborden en muizen voor me in en OPEENS is alles geregeld. Een stuk lichter in mijn hoofd keer ik huiswaarts.

Zodra de stress verdwijnt, volgt ontspanning

Relaxed installeer ik één laptop met snoerloos toetsenbord en dito muis op mijn werkplek beneden. Hetzelfde doe ik op mijn werkplek boven. ’s Avonds neem ik een van mijn gloednieuwe werkplekken in gebruik. Ontspannen geniet ik van mijn belangrijke videoafspraak met de overzeese gentleman.

Noot

Andere blogs die ik schreef over overprikkeling en onderprikkeling zijn: Omgaan met angst en overprikkeling | Zaras Life; Hoe help je je gestreste AD(H)D-kind als je zelf stress hebt? | Zaras Life; Moeite met ontspannen door ADHD? | Zaras Life; Onderprikkeling bij AD(H)D | Zaras Life

Aanbevolen boek

Dit boek, geschreven door ervaringsdeskundigen, is ook goed toepasbaar op de overprikkelde breinen van ADHD’ers. Overprikkeld is ten slotte overprikkeld. Liesbeth Kamerling en Lieke Zunderdorp geven tips en adviezen hoe je de overprikkeling te slim af kunt zijn. Dus heb je last? Lees en kom tot ontspanning. Klik hier voor een inkijkexemplaar.

Overpikkeld
5 1 vote
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments