ADHD en telefoonverslaving

ADHD en verslaafd aan je telefoon?

Mijn wifi-verbinding is slecht, dus ik kan niet veel doen op mijn telefoon. Maar dat geeft niet, want ik heb DIT uitzicht. Mijn visualisatie is werkelijkheid geworden Met de wind als achtergrondmuziek, installeer ik me richting zee voor een blog over ADHD en telefoonverslaving. Ben jij verslaafd aan je telefoon en heb je ADHD? Die combinatie kan voor gedoe zorgen, las ik.

Mijn gevisualiseerde uitzicht

Social media-verslaving en ADHD-symptomen

In 2019 toonden wetenschappers via hun onderzoek aan dat wanneer mensen met ADHD verslaafd zijn aan social media, dit leidt tot een verergering van hun ADHD-symptomen. Naarmate de verslaving toeneemt, neemt hun concentratie af en hun hyperactiviteit toe.

Onder verslaving aan social media wordt in dit verband verstaan dat de gebruiker van social media problemen ondervindt in het dagelijks leven als gevolg van het social media gebruik. Een voorbeeld hiervan is dat de persoon in kwestie zijn of haar dagelijkse activiteiten vervangt door social media.

Een ander voorbeeld is dat de gebruiker van social media conflicten krijgt met de mensen in zijn of haar omgeving als gevolg van het gebruik van social media (1). Eén van die gebruikers van social media is mijn dochter.

Ik herkende dit bij mijn ADD-dochter

Onlangs was mijn dochter met AD(H)D tegen mijn wil drie weken lang achtereen bij haar vader. Ze mag daar te allen tijde op haar telefoon. Gecombineerd met de stress die ze had voor haar examen, resulteerde dit in een toename van haar afhankelijkheid van haar telefoon.

Bij haar terugkomst naar mij, constateerde ik dat het telefoongebruik van mijn dochter dusdanig was verhevigd dat we nauwelijks nog gesprekken konden voeren samen. Daarnaast werd ze boos op me als ik haar vroeg haar telefoon weg te leggen. Het was dermate ernstig dat ze letterlijk met haar telefoon opstond. Ook wilde ze ermee naar bed. Dat laatste pakte ik als eerste aan.

Verslaving aan je telefoon kan hardnekkig zijn

Het bleek een moeizame weg terug naar fijn contact met mijn dochter en meer ruimte voor andere activiteiten in haar leven. We hadden lange ‘onderhandelingen’ om te komen tot afspraken over haar telefoongebruik.

Zo spraken we een tijd af waarop haar telefoon in de woonkamer zou liggen om net als zijzelf te gaan slapen. Het nakomen van deze afspraak bleek lastig. Mijn dochter kon gerust tien minuten naast haar telefoon blijven staan om nog iets te checken of uit te schakelen, want de notificaties bleven maar binnenstromen. Die notificaties kunnen eveneens ADHD-klachten geven.

Notificaties beïnvloeden ADHD-symptomen

Onderzoek uit 2016 toonde al aan dat notificatie geluiden op je telefoon kunnen leiden tot (het versterken van) ADHD-symptomen. De continue afleiding kan je onrustig maken en je aandacht doen verslappen (2). Beide was duidelijk het geval bij mijn dochter. Zelfs ik werd kriebelig van die bliepjes en piepjes.

Ik heb de bedtijd voor mijn dochters telefoon een uur vervroegd. Tevens moest mijn dochter het meldingsgeluid van haar notificaties uitschakelen. Dat bracht rust in ons hoofd en huis.

Verminder je telefoonverslaving stapsgewijs

Toen dit obstakel uit de weg was, kon ik andere afspraken handhandhaven, zoals:

  • Eerst opstaan, dan pas op je telefoon;
  • Tijdens gesprekken, eten en klusjes, niet op je telefoon
  • Elke dag ligt de telefoon minimaal twee uur op zijn rustplek

Mijn dochter vond me streng. Een teken dat ik op de goede weg was 😊. Ik zag haar gedrag veranderen. Steeds als haar telefoon sliep, kwam ze bij mij buurten voor een babbeltje. We wandelden naar de bibliotheek voor een boeken die ze mooi vond, soms leest ze die ook nog.

Laatst gaf ik haar een rondleiding door onze tuin. Ze ging helemaal erin op. Voor ze erg erin had, waren de twee uur telefoonvrije tijd om. Beetje bij beetje verschuift de telefoonverslaving naar de achtergrond. Nu ik nog 😉.

Aanbevolen boek: Indistractable

Met ADHD kun je snel afgeleid raken. Er zijn manieren om je concentratie te verbeteren en je taken ongestoord af te maken. Dat kun je zélf doen. Het boek Indistractable kan je hierbij van dienst zijn. Tevens kun je je kinderen begeleiden om meer focus aan te brengen. Klik hier voor een inkijkexemplaar.

Indistractable

Bronnen

1. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4976511/sociale-media-verslavingen-jellinek-adhd

2. https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3622277/nieuws/notificaties_zorgen_voor_adhd-symptomen.html

5 1 vote
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments