ADHD-medicatie zonder ADHD

Een op de twintig studenten zonder ADHD gebruikt ADHD-medicatie

Tot mijn verbazing las ik dat 4 procent van de studenten in het hoger onderwijs in het afgelopen jaar ADHD-medicatie heeft gebruikt zonder zelf ADHD te hebben. Dit is dus een op de twintig studenten. De belangrijkste reden voor het gebruik is om zich beter te kunnen concentreren tijdens het studeren. Dit blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en het Trimbos-instituut. Ik schrik hier eerlijk gezegd wel van.

Medicatie kent bijwerkingen

ADHD-medicatie kan namelijk alleen verkregen worden op voorschrift van een arts. En dat is niet voor niets, want het middel heeft bijwerkingen. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn hartkloppingen en een verminderde eetlust, maar ook problemen met slapen. Ik ken deze bijwerkingen maar al te goed en ben daarom zelf gestopt met de medicatie. Dit wil niet zeggen dat ik me volledig distantieer van het nut van medicijngebruik bij ADHD. Wel acht ik het onverstandig om de medicijnen te gebruiken zonder dat je zelf ADHD hebt.

Het kan verslavend zijn voor mensen zonder ADHD

Het middel heeft bij mensen met ADHD een andere werking dan bij mensen zonder ADHD. ADHD’ers hebben een tekort aan bepaalde neurotransmitters zoals dopamine en de medicijnen helpen bij het herstellen van de balans. Dit is niet aan de orde bij mensen met ADHD. Als je geen ADHD hebt en toch de medicijnen gebruikt, kan het zelfs verslavend werken*.

Wees voorzichtig met ADHD-medicatie

Ik had begeleiding bij het instellen van mijn medicatie. Zelfs met deze begeleiding had ik last van de medicatie. Wanneer je zelf experimenteert met de middelen en geen ADHD hebt, dan zijn de nadelige effecten mogelijk groter. Mijn advies als ervaringsdeskundige is om voorzichtig te zijn met het gebruik van ADHD-medicatie en te alle tijden een arts te consulteren. Dus studeer verstandig en eet geen medicijnen, maar gewoon die ouderwetse appel 😉 .

Noot

* In onderstaand rapport ‘is de werking van ADHD-medicatie beschreven.

Bron

Rapport Oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie

Samenvatting rapport

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments