De trukendoos van een narcist

De narcist gebruikt trucs om jou te raken

“What the F*! Kom ik gisterenavond thuis van een uur ontspanning – en die had ik ECHT nodig na een dag vol drama en gedoe met mijn kinderen – blijkt dat de vader van mijn kinderen in mijn huis is geweest*. Wie heeft hem daarvoor toestemming gegeven? Ik niet.

Dit is slechts één van de trucs die een narcist gebruikt om je te kunnen raken: het overgaan van jouw grenzen.

1. De narcist gaat jouw grenzen over

De voordeur van mijn woning is een helder afgebakende grens. Alleen degenen die van mij een sleutel hebben gekregen, mogen mijn huis binnenkomen. Dit zijn mijn drie kinderen en sinds dit weekend tevens een overzeese gentleman op wie ik uitermate gesteld ben geraakt het afgelopen jaar. Hij logeert deze maand bij ons totdat hij weer zeeën gaat oversteken**.

De vader van mijn kinderen heeft geen sleutel van mijn huis. Hij mag dus niet zonder mijn toestemming mijn huis binnen. En dat weet hij, want dat heb ik hem jaren geleden al duidelijk gemaakt. Desondanks is hij gisterenavond met mijn jongste dochter mee naar binnen gekomen toen hij haar terugbracht van haar sportactiviteit. Zoals gezegd was ik niet thuis. Wie wel aanwezig was, was de overzeese gentleman.

2. De narcist is charmant naar anderen

De vader van mijn kinderen stelde zich voor en gedroeg zich hoffelijk. Er volgde een gesprek. Over ditjes en datjes. De vader van mijn kinderen legde uit dat hij wilde kennismaken aangezien de overzeese gentleman met mijn kinderen omgaat. Ik snap dit volledig. Mijn irritatie zit in het volgende.

Dit had hij met mij kunnen overleggen. En als hij mij de afgelopen zeven jaar met respect zou hebben behandeld, dan had ik hem netjes voorgesteld. Maar hij behandelt mij niet met respect. Om mijn bewering kracht bij te zetten, voer ik een bewijsstuk aan.

3. De narcist stuurt je haatmails

Dit bewijsstuk betreft een e-mail die ik eergisteren ontving van de vader van mijn kinderen. Ter informatie: ik had mijn dochter gecorrigeerd en ze was zo boos dat ze tegen de afspraken in naar haar vader was toegegaan om daar te overnachten. Gelukkig kon ik haar overtuigen naar me terug te komen. Haar vader had een andere visie op het geheel, zoals je hieronder kunt lezen.

Haatmail narcist

De overzeese gentleman is op de hoogte van deze en andere haatmails en vindt ze zeer grensoverschrijdend. Toen hij me vertelde dat hij met de vader van mijn kinderen had gesproken, was ik dan ook in de veronderstelling dat het een kort gesprek was geweest. Niets is minder waar.

4. De narcist gebruikt anderen om jou te raken

Het gesprek duurde ongeveer een kwartier, vertelde de overzeese gentleman me vlak voor het slapen gaan. Allerlei zaken waren de revue gepasseerd. De vader van mijn kinderen meldde zelfs dat hij me een beetje gek vindt maar dat hij me graag mag. Bovenstaand bewijsstuk laat het tegenovergestelde zien.

Voorts liet hij liet weten dat mijn middelste dochter enigszins van streek is omdat de overzeese gentleman tijdelijk bij ons verblijft. Met bovengenoemd bewijsstuk in mijn geheugen, is mijn analyse dat het vervelende gevoel van mijn dochter is ontstaan door de negatieve woorden die haar vader over de overzeese gentleman spreekt in haar bijzijn. Deze redenatie maak ik temeer daar mijn middelste dochter vanaf de eerste ontmoeting een goede klik heeft met de overzeese gentleman, getuige hun eindeloze gesprekken en voortdurende gelach.

5. De narcist liegt tegen jouw naasten

De overzeese gentleman vroeg me hoe lang de vader van mijn kinderen en ik zijn samen geweest. Ik verklaarde naar waarheid wat ik hem reeds eerder vertelde, namelijk dat het 16 jaar was. De overzeese gentleman wilde het checken want de vader van mijn kinderen had hem gezegd dat we 19 á 20 jaar waren samen geweest. Deze leugen had verwarring gebracht.

Daarnaast had de vader van mijn kinderen pianogespeeld in mijn huis. Jaren geleden deed hij dit ook – informeerden mijn kinderen me destijds – en ik heb hem toen al laten weten dat dit NIET de bedoeling is.

Het onaangekondigde bezoek eindigde met de uitnodiging van de vader van mijn kinderen aan de overzeese gentleman dat hij altijd welkom was voor koffie bij hem thuis. Ik was verbijsterd.

6. De narcist drijft een wig tussen jou en je naasten

Daarom uitte ik hoe furieus ik was dat de vader van mijn kinderen zonder mijn toestemming mijn woning heeft betreden, een tijd binnen is geweest en bovendien piano heeft gespeeld.

Blijkbaar zaagde ik te lang door hierover, want de overzeese gentleman meldde me dat ik me erover heen moest zetten. Hij vond dat ik belangrijkere dingen heb om me mee bezig te houden, namelijk mijn kinderen die zich uitermate brutaal tegen me gedragen. Ik was zo perplex dat ik niet in staat was te reageren.

Een tijdlang lag ik woedend in mijn bed zonder te slaap te kunnen vatten. Niet alleen gaat de vader van mijn kinderen mijn grenzen over, hij doet ook nog eens een poging tot manipulatie van de overzeese gentleman. Ik voelde me machteloos en gefrustreerd.

7. De narcist zet je op het verkeerde been

We zijn inmiddels een week verder en het verhaal is nog niet af. Laat ik met het positieve nieuws beginnen: de overzeese gentleman en ik hebben alles kunnen uitpraten. De manipulatiepoging van de vader van mijn kinderen bij de overzeese gentleman is mislukt. De enige reden dat de overzeese gentleman het gesprek met de vader van mijn kinderen aanging, was om hem gunstig te stemmen.

Vlak voor het weekend ontving ik een nieuwe mail van de vader van mijn kinderen. Dit keer was het een uitnodiging voor een gesprek met het oog op de kinderen. Hier is de – enigszins aparte – mail.

Mail narcist

Aangezien ik het stadium van praten met de vader van mijn kinderen lang geleden ben gepasseerd en ik de methode van beperkt contact volg, ben ik niet op de uitnodiging ingegaan. Had ik het maar wel gedaan. Dan was ik waarschijnlijk beter voorbereid op wat nog komen zou.

8. De narcist zaait haat

Het werd maandag en mijn kinderen kwamen weer thuis. De afstand tussen mij en hen was opnieuw groot. Voornamelijk mijn middelste dochter stelde zich minachtend naar me op. Op dinsdag sprak ik uitgebreid met haar. Het was eigenlijk een gesprek over haar manier van spreken naar me, echter het mondde uit in een heel ander gesprek.

Mijn middelste dochter beschuldigde me ervan dat ik haar in een onveilige situatie heb gebracht door de overzeese gentleman bij ons in huis te laten overnachten. Gillend vroeg ze me hoe ik het in mijn hoofd haalde om iemand die ik nog maar net ken – for the record: ik ken hem bijna een jaar – in huis te laten. Tevens vroeg ze me of ik geen televisie kijk want daar kun je zien dat vreemde mannen kinderen wat kunnen aandoen.

Op woensdag was ze nog steeds afstandelijk. Ik corrigeerde haar op haar gedrag. Ze ging naar haar kamer; Om weer terug te keren met twee tassen vol kleding.

9. De narcist bewerkstelligt ouderverstoting

Voor ik het besefte zag ik mijn dochter wegfietsen. Deze keer kwam niet terug. Eveneens had ze me geblokkeerd op WhatsApp. Uiteindelijk kreeg ik haar even aan de telefoon. Mijn dochter zei dat ze bij haar vader was. Ik mailde haar vader om te zeggen dat ik haar terug thuis verwacht zoals is afgesproken in het ouderschapsconvenant. Ik kreeg geen reactie.

Die avond ben ik samen met de overzeese gentleman naar het huis van haar vader gereden om zeker te zijn dat ze daar was***. Ik belde aan. Een reactie bleef uit. Ik belde nogmaals aan. Niemand. Ik voelde me ongemakkelijk worden, was ze toch niet bij haar vader dan?

10. De narcist toont zijn ware gezicht

Na zes keer bellen galmde de stem van haar vader door de intercom: “Ze slaapt bij mij.” We dropen af. Gestommel achter ons deed ons stoppen en we zagen de vader van mijn kinderen naar buiten komen. Met opgeheven vinger tierde hij een herhaling van de inhoud van de mail die ik eerder in deze blog als bewijsstuk aanvoerde.

De tirade bevatte nadrukkelijk de beschuldiging dat ik mijn kinderen blootstel aan een vreemde man die hen wat kan aandoen. Zijn woorden bevestigden mijn eerdere vermoedens dat hij mijn kinderen hersenspoelt.

We hoorden de razernij van de vader van mijn kinderen aan. Ik verzocht hem meerdere malen zijn geluid te temperen. Het was tevergeefs en we keerden we huiswaarts. Daar is het muisstil. Zonder mijn dochter 😢.

P.S. Inmiddels heb ik mijn dochter ruim een week niet bij me gehad. Gedoseerd mail ik haar ondersteunende berichtjes. Sinds twee dagen heeft ze me gedeblokkeerd op Whatsapp en heb ik wederom enkele opbouwende berichtjes kunnen sturen. Gisteren stond ze me toe haar weg te brengen naar een schoolfeest en hadden we fijn contact. Ik vroeg haar of ze volgende week overdag bij me wil zijn en ze stemde in. Beetje bij beetje krijg ik mijn dochter terug. Er is weer hoop.

Aanbevolen boek

Het Gaslight Effect Verborgen narcisme van Robin Stern is een waardevol boek voor iedereen die met narcisme te maken heeft. Gaslighting is een vorm van narcistische, mentale mishandeling, waarbij de misbruiker bewust onjuiste informatie doorgeeft om het slachtoffer aan het gezond verstand te laten twijfelen. Dat gaat van subtiel (‘Nee, je hebt niet tegen mij gezegd dat we een afspraak hadden met vrienden’) tot ernstig (‘Wat ben je toch ongelofelijk dom’).

Slachtoffers gaan ernstig aan zichzelf twijfelen en ook hulpverleners hebben vaak niet door wat er gebeurt omdat narcisten erg goed zijn in liegen en bedriegen. Robin Stern is psychoanalytica, docent, auteur en associate director van het Yale Center for Emotional Intelligence. Ze geeft in dit boek concrete oplossingen over hoe je los kunt komen van een narcist die gaslighting toepast. Klik hier voor een inkijkexemplaar.

Narcisme

Noten

* De vader van mijn kinderen heeft vele kenmerken van een narcist . Ik heb meerdere blogs geschreven over mijn ervaringen met hem.

** Ik heb de overzeese gentleman aangeboden bij ons te logeren in de wetenschap dat het contact tussen hem en mijn kinderen bijzonder prettig verloopt. Vele gezellige middagen en avonden hebben we gehad, vooral mijn middelste dochter kon het uitstekend met hem vinden.

*** Eerder loog mijn dochter over waar ze verbleef. Vandaar dat ik bij twijfel haar verblijf natrek.

Bron over ouderverstoting

https://www.solvie.nl/C8054-Ouderverstoting.html <- Deze bron heeft mij veel inzicht gegeven in ouderverstoting en hoe je ermee kunt omgaan.

5 2 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments