Bij stress ga ik aan de Rhodiola
Kinderen zijn zaligmakend

Zo wordt nogal eens gedacht. Nou, ik kan je vertellen. Dat zijn ze niet. Vooral niet als je een burn-out hebt en één van je kinderen zorgintensief is. En je een ex hebt die nog nooit van opvoeden heeft gehoord. En die je agressieve mails stuurt als je hem vraagt de kinderen streng toe te spreken omdat ze geen respect tonen. Dat laatste is makkelijk te verhelpen: de delete knop doet wonderen. De rest is een stuk lastiger kan ik je wel vertellen. Maar goed, na deze klaagzaag dan nu het goede nieuws.

Rhodiola helpt tegen een burn-out

Dat klinkt me als muziek in de oren. Geen idee wat Rhodiola is, maar als het helpt, is het goed. Hoe sneller ik van mijn burn-out afkom, hoe beter. Oh, het is een plant en het helpt ook tegen depressie lees ik. En tegen chronische vermoeidheid. Echt een geweldig middel voor mij. Je moet wel de Rhodiola rosea oftewel rozenwortel hebben, waarschijnlijk is er ook een andere, dus let daar goed op als je het wil aanschaffen. Maar hoe werkt dat goedje dan? Dat je depressie en burn-out verdwijnen als sneeuw voor de zon?

Rhodiola helpt je lichaam zich aan te passen aan stress

Rodiola verlaagt je cortisol, het hormoon dat in je lichaam wordt aangemaakt als je stress hebt. Ook bevat Rhodiola stofjes met ingewikkelde namen die ervoor zorgen dat er meer van de neurotransmitter serotonine in je lichaam blijft waardoor je goed geluimd raakt*. Maar Rhodiola doet nog veel meer: het bevordert je cognitieve functies, het verbetert je slaap, je immuunsysteem, je hart- en zenuwstelsel en je fysieke prestaties. En als kers op de taart vergroot ook nog eens je libido, altijd leuk.

Hoe je Rhodiola gebruikt

Je moet er best veel van nemen volgens mij. In de onderzoeken waarnaar wordt verwezen, spreken ze van ongeveer 400 mg Rhodiola-extract per dag gedurende ongeveer twee maanden. Maar er zit ook een studie tussen waar positieve resultaten zijn behaald na dagelijkse inname van 170 mg Rhodiola-extract gedurende twee weken. Bij de winkel waar ik mijn gezonde spullen koop, verkopen ze capsules van 300 mg. Ze hebben ook kruidenthee zie ik. Weet je wat? Ik start rustig. Ik ga aan de Rhodiola-thee. Ik ben een theeleut dus het zal heus wel iets doen. En ik heb stress, dus ik bestel het meteen. Terwijl ik zo rustig mogelijk geniet van mijn kopje – nu nog – Rooibosthee.

Noten:

* Ik heb het al in een aantal blogs toegelicht, maar vooruit, nog één keertje dan. Een neurotransmitter is een stof die prikkels overbrengt (transmit) tussen de zenuwen (neuronen), een soort van boodschapper dus.

Tussenstand: Na twee maanden Rhodiola-gebruik merk ik dat vooral mijn slaap is verbeterd, qua aantal uren maar ook qua diepte van mijn slaap. Ik maak dagelijks thee van Rhodiola samen met wilgenbast en zwarte bosvruchtenthee. De thee wordt er troebel van maar smaakt heerlijk. En het helpt dus ook nog. Bij mij in ieder geval. Als jij ook ervaring hebt opgedaan met Rhodiola, lees ik het graag van je.

Noot:

Wil je weten hoe mijn blogavontuur begon? Lees dan mijn eerste blog: Welkom in mijn hoofd

Bron:

Mercola.com

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments