7 kenmerken van een narcist

Narcisten komen in allerlei verschijningsvormen

Ternauwernood ben ik onlangs opnieuw ontsnapt aan de kluwen van een narcist. Gelukkig een stuk eerder dan de vorige keer, want in plaats van zestien jaar deed ik nu slechts enkele maanden erover. Desondanks ben ik behoorlijk getraumatiseerd.

Daarom schrijf ik deze blog zodat ik me eraan kan herinneren NOOIT meer met deze persoon om te gaan. Tevens schrijf ik deze blog als waarschuwing. Voor jou of mensen om jou heen die wellicht met een narcist te maken hebben, want ze zijn gevaarlijk (geen grap).

Narcisten komen in allerlei verschijningsvormen. Ik herkende de betreffende persoon daarom eerst niet als narcist omdat deze me niet afblafte*. Derhalve is het van belang om op aspecten te letten die narcisten gemeenschappelijk hebben.

Als je meerdere van onderstaande kenmerken herkent bij iemand met wie je een relatie opbouwt of onderhoudt, pak dan je sneakers en smeer hem onmiddellijk. Ren zo hard en ver bij deze persoon vandaan als je kunt. Voordat je in de fuik loopt en zestien jaar later jezelf aan diggelen aantreft**. Laten we beginnen, we hebben geen tijd te verliezen. Het eerste waaraan je een narcist kunt herkennen, is dat je gaat twijfelen aan jezelf.

1. Narcisten bespelen je geest

Momenteel voel ik nog steeds twijfel in me of ik het echt bij het juiste eind heb over de man in kwestie***. Rationeel gezien weet ik zeker dat dit wel het geval is. Die twijfel is namelijk een logisch gevolg van het geroutineerde spel dat narcisten met je spelen. Doelbewust zaaien ze verwarring in je leven. Daartoe zetten ze verschillende trucjes in.

Ten eerste zal een narcist – vooral in de beginfase – doen alsof er een bijzondere band is tussen jou en hem (1, punt 1). Dat pakt hij aan op geniepige wijze. De ‘mijne’ handelde als volgt. Hij gedroeg zich zoals ik deed.

2. Narcisten spiegelen je gedrag

We hadden zoveel raakvlakken en ALLES wat we deden was sensationeel. Achteraf realiseer ik me dat dit een acteerkunst was. Dat deed hij perfect moet ik hem nageven. Zo vertelde hij me dat hij zich anders voelde en veelal onbegrepen, een feest van herkenning voor me. Laat ik nét daarover geblogd hebben, wat ik met hem besprak. Dat had ik misschien niet moeten doen 😊 (2,punt 2). Hij hield eveneens van de natuur. Net als ik voelde hij enorme connectie tussen ons, vanaf het allereerste begin.

Ik merk dat ik vaag ben in mijn beschrijving van hem zodat hij onherkenbaar blijft, want ik zou zijn reputatie niet willen bevuilen. En dat is prima, ik ben trots erop dat ik anders ben dan hij. Over zijn gedrag daarentegen ben ik hard in mijn bewoordingen, want ik wil je attent maken op de valstrik die een narcist kan spannen. Wat een narcist daarnaast nog doet en die ‘van mij’ ook, is het volgende. Hij liet me wachten.

3. Narcisten behandelen je respectloos

De eerste ontmoeting was hij stipt op tijd. Ik herinner me dit aangezien ikzelf tien minuten te laat was. Dat gebeurt me weleens, want ik verdwaal vaak.

De tweede ontmoeting….. vond niet plaats. Hij zegde af, enkele uren voordat we elkaar zouden treffen. Hij had een fantastisch excuus, dus ik slikte het voor zoete koek, alhoewel toen al iets knaagde bij me. Hij had tenslotte best eerder kunnen afzeggen, dan had ik wat anders kunnen doen die avond. De herkanste tweede ontmoeting….werd verschoven en ingekort. In plaats van een avond werd het een uurtje in de middag. Ik had nog niets in de gaten en vond het reuzefijn dat hij voor mij tijd had weten vrij te maken aangezien hij een heel druk bestaan heeft.

Na enige weken wachten, vond de derde ontmoeting plaats. Deze was buitengewoon, wat was hij een gentleman. Totdat hij wederom een aantal maal op het allerlaatste moment afzegde en afspraken vergat of gewoon niet reageerde als ik voorstelde om af te spreken. Dan appte hij dat hij erop zou terugkomen, wat hij vervolgens niet deed. Ik vond het verre van aangenaam (3, punt 1, 2 en 3).

4. Een narcist zegt andere dingen dan hij doet

Echter, hij wist me in een tang te houden en bleef andere dingen zeggen dan hij deed. Zijn beloftes waren prachtig, de praktijk stond in schril contrast (4, punt 4). Dan stelde hij voor dat we elkaar die zaterdag zouden zien en in de loop van de bewuste dag verschoof hij het tijdstip van onze date naar achteren en nóg later op de dag zegde hij helemaal af. Allerlei gewichtige zaken waren urgenter dan een afspraakje met mij. En dat snapte ik, empathisch als ik ben.

Alleen vind ik mezelf ook belangrijk. Daarbij komt, dat ik een hekel heb aan wachten. Van onduidelijkheid hou ik evenmin. Dat kost me energie.

5. Narcisten roven je energie

Ik werd rusteloos ervan. Op een gegeven moment begon ik me eenzaam te voelen. Dit terwijl ik me normaliter prima kan vermaken in mijn eentje. Ik liet hem dit op een nette en begripvolle manier weten, sensitief als ik ben. Hij reageerde….niet. Althans niet op wat ik hem vertelde. Hij was een paar dagen stil en pakte daarna laconiek de draad op alsof er geen vuiltje aan de lucht was, charmant en opgewekt zoals – ik dacht dat – hij was.

Als ik teruglees wat ik allemaal schrijf, denk ik: “Ik lijk wel een oelewapper dat ik dit gepikt heb.” Punt is, dat ben ik niet, ik ben juist intelligent. Toch kunnen narcisten dit teweeg brengen. Ze zijn immers alert erop bij wie ze dit geintje flikken. De empathische en sensitieve personen onder ons zijn doelwitten voor een narcist.

6. Narcisten maken gebruik van je gevoeligheid

Na een tijdje kreeg ik door dat ik me afgewezen voelde, dat ik gevoelens had van verwarring, wantrouwen, boosheid en verdriet. Hij triggerde deze gevoelens bij me en ik kon deze relateren aan mijn jeugd****. Het mooie aan hem was, dat hij naar me luisterde als ik hem over mijn verleden verhaalde. Of hij deed alsof, dat kan (hij) natuurlijk ook (uitstekend). Om erna weer wat afspraken te verzetten, vergeten of af te zeggen.

De combinatie van aantrekken en afstoten maakte dat hij continu in mijn gedachten was. Het leek op een verslaving, want zó geweldig was hij nou ook weer niet). Pas wanneer je dit patroon herkent, kun je het doorbreken (5*****). Dan realiseer je je dat een narcist absoluut niet geïnteresseerd is in jou, maar alleen in zichzelf.

7. Een narcist negeert je behoeftes

Drie keer heb ik afscheid van hem genomen, ik was klaar met wachten. Hij wilde hij me niet laten gaan want hij vond me superleuk. En ik hem. Wat we hadden was speciaal. Maar waarom beloofde hij dan dat hij me zou bellen, langskomen, erop zou terugkomen, zonder het te doen? Het antwoord is: “Ik ben nogal onbelangrijk.” Voor hem dan, niet voor mij. En evenmin voor mijn allerbeste vriendin die de middag meemaakte dat ik haar appte dat ik me ‘unheimisch’ voelde. Ik beschreef haar hoe hij me stapsgewijs meenam door zijn weekend waarbij hij me maar liet wachten, wachten en wachten. Totdat hij MISSCHIEN tijd voor me had.

Ik vroeg mijn vriendin eerlijk te zijn tegen me en stelde haar de vraag of ze dacht dat hij me in het ooitje nam. Haar woorden waren: “Ja, ik denk dat je ver bij hem weg moet blijven.”

Aangezien ik altijd luister naar goed advies, heb de bewuste man geappt dat ik vind dat hij zijn afspraken niet nakomt, dat zijn beloftes in de toekomst liggen maar dat ik NU leef. Voorts heb ik hem geblokkeerd op WhatsApp. Ook heb ik de instellingen op mijn telefoon aangepast zodat hij me niet kan bellen noch mij berichten kan sturen. Dit keer laat ik hém lekker wachten. Geblokkeerd en al. Voor een narcist heb ik het namelijk véél te druk 😉.

Zara's Life, leven met AD(H)D, burn-out en depressie

Zara’s Life zit ook op Facebook

Volg jij mij ook op Facebook? Klik hier. Stuur me gerust een berichtje.

Aanbevolen boek

Het Gaslight Effect Verborgen narcisme van Robin Stern is een waardevol boek voor iedereen die met narcisme te maken heeft. Gaslighting is een vorm van narcistische, mentale mishandeling, waarbij de misbruiker bewust onjuiste informatie doorgeeft om het slachtoffer aan het gezond verstand te laten twijfelen. Dat gaat van subtiel (‘Nee, je hebt niet tegen mij gezegd dat we een afspraak hadden met vrienden’) tot ernstig (‘Wat ben je toch ongelofelijk dom’).

Slachtoffers gaan ernstig aan zichzelf twijfelen en ook hulpverleners hebben vaak niet door wat er gebeurt omdat narcisten erg goed zijn in liegen en bedriegen. Robin Stern is psychoanalytica, docent, auteur en associate director van het Yale Center for Emotional Intelligence. Ze geeft in dit boek concrete oplossingen over hoe je los kunt komen van een narcist die gaslighting toepast. Klik hier voor een inkijkexemplaar.

Narcisme

Voetnoten

* Ofschoon hij me niet afblafte, zag ik signalen dat dit later alsnog zou kunnen gebeuren. Hij verdraaide mijn woorden en verweet me dat ik een kronkel heb in mijn hoofd.

** Mocht je denken: “Tja, beetje laat voor mij deze informatie, want ik leef langer met een narcist samen dan zestien jaar”, pak dan alsnog je sneakers en ren alsof je leven ervan afhangt. Grijp tevens alle hulp aan die je onderweg tegenkomt. Die kun je gebruiken. Ik spreek uit eigen ervaring. Als het verbreken van contact in jouw geval niet mogelijk is omdat het bijvoorbeeld om een familielid gaat of een collega, beperk het contact dan tot het absolute minimum.

*** Uiteraard kun je in plaats van ‘man’ hier vrouw lezen, alleen in mijn geval ging het om een man en het is mijn verhaal dus vandaar 😊. Waar ik over ‘hij’ en ‘hem’ spreek, kun je dit veranderen in ‘zij’ en ‘haar’ als dat voor jou van toepassing is.

**** Achteraf besef ik dat er nóg iets was wat me in deze man aantrok en dat was dat ik in mijn jeugd tevergeefs wachtte op een kruimeltje aandacht (Ik doorbreek de cirkel naar een nieuw begin | Zaras Life). Ik hoopte – onbewust – dat het dit keer anders zou aflopen. Het goede nieuws is: dat doet het ook, want ik heb mijn biezen gepakt en laat mezelf niet langer wachten op mijn eigen liefdevolle aandacht.

***** Ik kan je van harte aanbevelen het filmpje van bron 5 te bekijken. Ik vind het een eyeopener.

Bronnen:

  1. Narcisme en relaties! De narcist ontmaskerd – de 25 kenmerken van narcisme binnen de ‘liefdesrelatie’! – GuidoFox
  2. 5 tekenen waaraan je een narcist bij de eerste ontmoeting al herkent (famme.nl)
  3. Narcisme is ernstige vorm van mindfucking | Singlessite
  4. Waarom doet een narcist wat hij doet? • Het Verdwenen Zelf
  5. Signalen van de trauma verbinding – YouTube
0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments