ADHD door slaapgebrek
Het kwartje is gevallen

Ik heb méér last van mijn ADD door slaapgebrek. Het is wetenschappelijk aangetoond. Een hooggeleerde professor, Sandra Kooij, heeft dit uitgezocht. En dat is heel nuttig om te weten voor mij en vele AD(H)D-ers met mij. Wat zegt deze professor allemaal?  Ze zegt een aantal dingen.

Mensen met AD(H)D hebben vaak slaapproblemen

Zegt ze ten eerste. Ongeveer 75 procent van kinderen en volwassenen met AD(H)D heeft slaapproblemen. Ik hoor zeker weten bij deze 75 procent, want van kinds af aan kom ik al moeilijk in slaap en ben ik te laat met opstaan. Waardoor ik te laat ben met zo’n beetje alles wat die dag nog volgt. En mijn dochter met ADD heeft dit ook, heel irritant, voor ons en onze omgeving.

Dat komt door onze ontregelde biologische klok

Zo zegt de professor. Ze licht toe dat AD(H)D en slaapproblemen tot nu toe werden beschouwd als twee afzonderlijke aandoeningen. Maar, ze heeft dus een ontdekking gedaan. Haar ontdekking is dat veel dingen waar AD(H)D-ers last van hebben zoals aandachts- en concentratieproblemen en overprikkeling en ook dat eeuwige te laat komen, gewoon komen omdat hun biologische klok is ontregeld. Ze heeft daar allerlei moeilijke woorden voor, als je die wil weten kun je straks onderaan klikken om het hele – enigszins saaie maar erg verantwoorde – artikel te lezen. Die ontregelde biologische klok heeft een vervelende consequentie.

Daardoor ontstaat een ontregeld leefpatroon

Het erop neer, zo legt professor Sandra uit in haar onderzoek, doordat die biologische klok is ontregeld bij ADHD-ers, dat alles zo’n beetje ontregeld is. Zo is onze lichaamstemperatuur anders, maar ook de aanmaak van een stofje in ons lichaam zodat we lekker kunnen slapen (melatonine heet dat stofje) is later. Zelfs eten en drinken doen we op andere tijden. En ons ritme van inspannen en ontspannen is afwijkend. Want als de meeste mensen op één oor liggen, namelijk ‘s avonds laat, bereiken wij ons actieve hoogtepunt. En dat allemaal alleen maar omdat we niet op tijd in slaap komen. Professor Sandra zegt het heel mooi: 

“ADHD en slapeloosheid zijn twee kanten van dezelfde medaille.”

ADHD is dus aan de ene kant psychisch, want we kunnen ons maar moeilijk concentreren enzo, maar aan de andere kant is het lichamelijk, want het komt gewoon omdat we niet genoeg slaap krijgen.

Voldoende daglicht helpt

Dat heeft professor Sandra ook nog gevonden. Ze is erachter gekomen dat mensen met ADHD vaak last hebben van zonlicht. Klopt, heb ik ook. Daarom dragen ze vaak een zonnebril overdag. Ja, dat doe ik ook, een hele hippe. Dat is alleen niet zo verstandig om te doen, legt de wijze professor uit. Daardoor slapen ze namelijk nóg later in dan ze al doen, want ze krijgen onvoldoende daglicht. Sinds ik dat weet trotseer ik elke zonnestraal zonnebrilloos. Ook zegt ze dat mensen met ADHD baat hebben bij lichttherapie in de ochtend en dat ze dat stofje melatonine in de avond kunnen innemen omdat hun lichaam dat zelf niet op tijd genoeg aanmaakt. Handige weetjes niet waar?

Ik drink magnesium vlak voor het slapen gaan, dat helpt ook enorm goed. En ik druppel iedere avond wat lavendel essentiële olie op mijn kussen, werkt ook als een trein. Verder draag ik oordopjes en een oogmasker, niet sexy, wel slaapverwekkend. En als dit alles niet lukt, dan doe ik mijn toevlucht tot meneer de uil van de Fabeltjeskrant, die me in slaap sust met een rustgevend muziekje en de volgende woorden: “Oogjes dicht en snaveltje toe”.

Bron:

Science Magazine

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments