ADHD-hersenen werken anders

Mijn dochter met ADD had vanochtend stress. Ze moest naar voetbaltraining en op het állerlaatste moment schoot ze de deur uit In een korte broek omdat ze haar trainingsbroek niet kon vinden. Ze had geen tijd meer om verder te zoeken. Gelukkig is het vandaag best warm voor een winterdag dus konden die blote benen de pret niet drukken. Toch is dit gedrag van mijn dochter opvallend.

AD(H)D-hersenen hebben slaap

Mijn ADD-dochter komt pas in actie wanneer een deadline in zicht is. Dan pas wordt haar brein voldoende geprikkeld om aan het werk te gaan. Misschien is dat herkenbaar voor je? Dan komt dit waarschijnlijk doordat je brein slaperig is. De hersenen van mensen met AD(H)D werken anders dan bij mensen zonder AD(H)D, zo blijkt uit EEG-scans *. Deze scans laten zien dat het brein van AD(H)D’ers onvoldoende beschikt over de neurotransmitter noradrenaline.

AD(H)D-brein heeft te weinig noradrenaline

Noradrenaline is belangrijk voor een wakker brein. Meestal wordt AD(H)D in verband gebracht met een disbalans van de neurotransmitter dopamine. Minder bekend is dat AD(H)D-symptomen tevens een gevolg zijn van een tekort aan noradrenaline.

Door het tekort aan noradrenaline hebben mensen met AD(H)D vaak niet door dat ze afgeleid worden of dingen doen waarvan anderen last hebben. Dit is eveneens de reden dat ze pas op het laatste moment dingen regelen en vaak te laat komen.

Bij stress neemt noradrenaline toe

Wanneer we in tijdnood komen, zoals vanmorgen het geval was bij mijn dochter, raken we gestrest. Onder stress maakt ons lichaam noradrenaline aan. En noradrenaline is precies wat we nodig hebben om in actie te komen. Helaas is langdurige stress slecht voor onze gezondheid. Maar ja, hoe kun je meer noradrenaline krijgen zonder dat je stressniveau stijgt?

Meer noradrenaline zonder stress?

In het artikel dat ik hieronder bijvoeg, wordt medicatie als oplossing aangedragen om de noradrenaline te verhogen. Ikzelf heb veel last van de bijwerkingen van medicatie dus ik zoek liever naar alternatieven om mijn hersenen te voorzien van de juiste hoeveelheid noradrenaline. Wanneer ik dat ga doen? Waarschijnlijk als ik in tijdnood zit. Eén minuut voor twaalf ofzo 😉.

Noot

* EEG betekent electro encefalografie. Dit houdt in dat er een soort hersenscan wordt gemaakt waarbij de elektrische activiteit van je hersenen wordt gemeten. Hier wordt het verder uitgelegd.

Bron

ADHD – een slaperig brein? – Impuls en Woortblind

5 2 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments