Last van heftige emoties? Zes gouden tips
Negatieve emoties kunnen je uit je kracht halen

Als ik een negatieve emotie voel opkomen, zoals irritatie of teleurstelling, ga ik als het kan kort wandelen, gewoon ff een blokje om. Dat helpt meestal de emotie in de kiem te smoren zodat ik in mijn kracht blijf. Deze blog gaat echter over emoties die niet met een blokje om tot bedaren zijn te krijgen. In deze blog geef ik – zelf uitgeprobeerde – tips over wat je kunt doen als je emoties immens zijn opgelaaid. Heftige emoties zoals die kunnen voorkomen bij ADHD, burn-out en depressie.

Heftige emoties kunnen je overweldigen

Heftige negatieve emoties kunnen je volledig in beslag nemen. Je helemaal opeten. Van binnen, maar misschien ook wel van buiten. Daarom hebben ze een bijzondere aanpak nodig. De afgelopen twee weken kreeg ik de kans deze bijzondere aanpak te ontwikkelen. Dat kwam doordat ik last had van ENORME frustratie, gecombineerd met machteloosheid. Het overweldigde me en voelde zo allesomvattend dat ik in een depressie tuimelde. Ik was uitgeput en kon nauwelijks een stap verzetten van de pijn in mijn lichaam.

Ik had laatst last van heftige emoties en heb zes gouden tips voor je

De aanleiding voor mijn heftige emoties was dat mijn zorgverlener – ondanks beloofde beterschap – me onaangenaam bleef verrassen met hulpen die a. niet bij me wilden schoonmaken omdat ik voor hen te ver weg woon, b. niet kwamen opdagen omdat … ze dat gewoon niet deden en c. wél kwamen opdagen en supergoed werk verrichtten maar opeens door de zorginstelling waren ingepland bij iemand anders omdat …. de zorginstelling dat gewoon deed.

Als gevolg hiervan moest ik zelf aan de bak en verloor ik daarbij zoveel energie dat ik niets meer overhad op het moment dat mijn kinderen bij me waren. Tel daarbij op dat ze 100 keer vervelender gedrag vertoonden dan ze normaliter doen – in mijn beleving, maar ik had ook 100 keer minder energie – en je krijgt heftige emoties. Die heftige emoties moeten eruit. Wat je in dat geval kunt doen, is een aantal dingen, heb ik gemerkt. Mijn eerste gouden tip om je heftige emoties te ontladen, is de volgende.

1. Maak een LANGE wandeling

Dit helpt je emoties kanaliseren op een nuttige manier. Je kunt ook iets anders doen dan wandelen, als je maar FLINK in beweging komt en je je emoties erbij kunt uiten. Toen ik nog pijnvrij was, volgde ik in geval van heftige emoties de ZWAARSTE les die mijn sportschool aanbiedt en uitte ik mijn woede op een boksbal, dat was heilzaam.

Als je kiest voor wandelen, ga dan geen blokje om, maar maak een GIGANTISCHE wandeling. Neem het liefst een rustige route tijdens welke je niet al te veel mensen tegenkomt. En laat je emoties de vrije loop. Zoals ik deed toen ik aan het wandelen was. Met ferme passen, mijn gezicht op onweer, liep ik tierend de grootste ronde die ik kon lopen voordat het donker werd.

Neem als je eraan denkt je stappenteller mee, want als je na afloop ziet hoeveel je hebt gelopen, zal je humeur alleen dáárdoor al verbeteren. Bij mij kwam de teller uit op 10,7 kilometer. Dat hielp. Maar het was niet genoeg. Daarom heb ik eveneens een andere interventie gepleegd. Hiermee komen we op mijn tweede gouden tip in geval van heftige negatieve emoties.

2. App een begripvolle vriendin

Dit kan helpen je gedachten te vertragen. Omdat ik spreek vanuit mijn eigen ervaring, heb ik het over een vriendin. Je kunt hier invullen wat je zelf wilt: een begripvolle vriend, een begripvolle zus of broer, een begripvolle oma of opa, buurvrouw, kapper, wie je maar wil, als deze persoon maar begripvol reageert, want daarom gaat het.

Ik ben gezegend met een begripvolle vriendin. Die ik kan appen als ik er HELEMAAL doorheen zit. Dan bedoel ik niet zomaar appen, maar lappen tekst vól frustratie, woede én taalfouten, want bevangen door mijn hevige emoties heeft een keurige taalverzorging niet mijn hoogste prioriteit. Het is erg bevrijdend om dit te kunnen doen, want mijn begripvolle vriendin luistert, ze oordeelt niet en – je voelt hem aankomen – ze reageert begripvol.

Als ik mijn frustratie bij haar uit, weet ik dat het op een goede plek komt, dus ik hoef niet te filteren wat ik zeg, ik word niet erop afgerekend dat ik allerlei dingen eruit floep en ik breng geen schade toe aan anderen. Het doel is mijn heftige emoties te kunnen uiten.

Als je geen begripvolle vriendin of ander begripvol persoon in je omgeving hebt, dan kun je hopelijk iets met de volgende tip. Dit is mijn gouden tip nummer drie voor als je heftige negatieve emoties ervaart.

3. Bezoek lotgenotenfora

Op lotgenotenfora voor mensen met bijvoorbeeld ADHD, depressie of burn-out – gewoon intoetsen bij Google en je krijgt er een aantal op je scherm – kun je herkenning en veelal eveneens erkenning vinden voor je emoties. Het heeft mij al meerdere keren geholpen om op dergelijke fora te lezen wat anderen meemaken. Meestal kon ik zelf ook iets kwijt wat mij op dat moment dwars zat.

Als je zwaar geschut wilt inzetten, kun je besluiten jouw verhaal te delen op een dergelijk forum. Dat heb ik nog niet gedaan, maar ik vermoed dat je behulpzame reacties gaat krijgen met veel erkenning voor wat je doormaakt. Mijn volgende gouden tip gaat in op wat je vooral NIET moet doen op het moment dat je in een ontzaglijke emotiedip zit.

4. Ga NIET je geliefde overspoelen met je emoties

Natuurlijk deed ik dit wel :-). Ik was zó gefrustreerd dat ik mezelf wilde uiten en dacht goed eraan te doen mijn sexy stoere man van mijn emoties op de hoogte te stellen. Voor hem kwam mijn berichtgeving volledig uit het niets. Via de app ook nog. Dat was veel linker dan bijvoorbeeld via de telefoon. Eerst deed hij pogingen om me gerust te stellen. Maar ik was lekker aan het spuien en was daarmee nog lang niet klaar, dus ik ging gefrustreerd verder met het delen van mijn frustraties.

Mijn geliefde raakte geïrriteerd en appte: “Ik raak geïrriteerd’, of woorden met een gelijke strekking. Daardoor voelde ik me nóg gefrustreerder dan ik al was. Dit was duidelijk niet de meest effectieve manier om mijn emoties te uiten. Ik heb niet de indruk dat mijn vriend in dit opzicht heel erg afwijkt van andere mannen, als ik menigeen datingcoach mag geloven.

Bij vrouwen zou het wellicht anders kunnen werken, maar ik heb geleerd – en was het even vergeten door mijn heftige emoties die mijn gezonde verstand hadden uitgeschakeld – dat je bij een man beter iets anders kunt doen dan je heftige emoties uiten puur om ze te uiten. Het is heel simpel en het hoeft niet per sé bij een geliefde te zijn. Je kunt dit bij iedereen doen die je hiervoor geschikt acht. We komen hiermee op gouden tip nummer vijf.

5. Vraag praktische hulp

In mijn geval was mijn praktische hulpvraag: “Kun je me helpen een andere zorginstelling te vinden?”. Dáármee kon mijn superman uit de voeten. Hij had een lijst met een kleine 40 instanties bemachtigd van de gemeente en hij heeft ze ALLEMAAL een mail gestuurd. Wat een held, vind je ook niet?

Om precies te zijn ÉÉN van deze veertig instanties antwoordde dat ze me konden helpen. Mijn held liet zich niet kisten en waar het bij de vorige zorginstantie maanden duurde voordat de hulp kon starten, was het – onder zijn bezielende leiding – in één week gepiept. Nu heb ik een fijne hulp die a. in de buurt woont b. komt opdagen c. fantastisch werk doet en blijft komen :-).

Met deze interventie is de angel uit mijn heftige emotie gehaald, omdat de oorzaak is weggenomen. Ik zeg expres de angel uit de heftige emotie is weggehaald, want de emotie ebt nog steeds na. Hierop is mijn laatste gouden tip van toepassing.

6. Neem de tijd om tot rust te komen

Wekenlang was ik van slag. Ik bleef pijn houden en me uitgeput voelen. Daarom besloot ik mezelf vooral goed in acht te nemen. Ik deed alles zo rustig mogelijk. Als mijn kinderen bij hun vader waren, deed ik alles nóg rustiger en bracht ik zoveel mogelijk tijd alleen door, binnenshuis, ook al scheen buiten de zon. Als ik mezelf wilde activeren en behoefte had aan het gevoel onder de mensen te zijn, deed ik mee met deze opbeurende video.

Toen ik eindelijk weer mensen in het écht aankon, stond ik mezelf zonder schuldgevoel toe dat mijn held voor me zorgde. Hij kookte voor me, masseerde mijn pijn weg en bracht me naar de zee. Op mijn beurt liet ik hem weten wat een held hij voor me is. Zowel óp als zonder sokken.

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments