Rust in mijn ADD-hoofd door Intermittent Fasting
Ik ben gestart met Intermittent Fasting

Een heel fit persoon die goed op zijn gezondheid let, wees me laatst op de voordelen van Intermittent Fasting. Hij was erg enthousiast en was zelf net begonnen. Ik – ook al ben ik nogal eigengereid en tegendraads – volgde direct zijn voorbeeld. Dit was vandaag twee weken geleden. Tijd voor een tussenevaluatie. En natuurlijk maak ik jou graag deelgenoot van mijn ervaringen tot dusver. Waar mogelijk zal ik deze aanvullen met bevindingen uit de wetenschap. Aan mijn eerste ervaring is niets wetenschappelijks. Maar ik vertel hem je wel, want ik vind deze het belangrijkst en hij komt jou misschien ook van pas.

1. Intermittent Fasting is AD(H)D-proof

Zo ervaar ik dat ten minste. Het is namelijk lekker overzichtelijk. Ik eet tussen 11 uur ‘s ochtends en 7 uur ‘s avonds. Daarvóór en daarná drink ik alleen thee en water. Het fijne hieraan is dat het me vrijwel geen moeite kost. Ik kon dit schema vanaf het begin makkelijk volhouden. Het is duidelijk en eenvoudig in te passen in mijn eetpatroon. En in de ochtend ben ik zó klaar. Geen gedoe met het bereiden van mijn ontbijt.

In de avond heb ik het ook heerlijk rustig. Want ik had de laatste tijd ‘s avonds nogal veel discussies met mezelf ‘s op de momenten dat al mijn kinderen op bed liggen en ik nog even in mijn eentje op de bank zit te chillen. Onder het genot van mijn favoriete tv-programma ‘First Dates’ en….een pot Pindakaas. “Nee, niet doen joh, je had je toch voorgenomen om in de avond niet meer te eten?”, zeg ik dan tegen mezelf. “Ja, wel doen joh, want ik heb het verdiend na vandaag en ik ben zo lekker aan het chillen.”, is dan mijn antwoord. Op dit soort momenten probeer ik mezelf bij de les te houden met goede argumenten zoals: “Daar krijg je brandend maagzuur van, dat weet je.” en: “Je kunt niet slapen vannacht als je zo doorgaat.”  Maar meestal komt het erop neer dat ik mijn verstandige zelf negeer en het LEKKER TOCH doe. Een spijt dat ik steeds heb wanneer ik last krijg van brandend maagzuur of als ik weer eens niet kan slapen.

Sinds ik aan Intermittent Fasting doe, is dat gelukkig allemaal verleden tijd. Want ik heb een schema. Een helder schema waaraan ik me houd. Einde discussie. Als jij de symptomen van AD(H)D of burn-out ook zo vervelend vindt, heb ik een tweede voordeel voor je van Intermittent Fasting. Dit voordeel is wél wetenschappelijk onderbouwd.

2. Het is goed voor je hersenen

Uit onderzoek blijkt dat je cognitief functioneren verbetert door Intermittent Fasting. Je kunt beter leren en je kunt beter dingen onthouden (1). Dit is geweldig nieuws toch? Want ik ben nog steeds op zoek naar het nieuwe flosdraad dat ik gisteren naar beneden bracht maar niet meer kan vinden omdat ik deze waarschijnlijk op een onbewaakt moment in de prullenbak heb ‘gelegd’ in plaats van op de plek waar ik het wilde hebben. Okay, misschien een voorbeeld van een minuscuul ongemak, maar ik had er wel degelijk last van. Net als van mijn ‘weglopende’ sleutels, die ondanks de grote bollen die ik eraan heb gedaan een volledig eigen leven lijken te leiden. Nog enkele weken Intermittent Fasting en dat soort irritaties zijn vast ook uit de lucht, zeg ik hoopvol. Dan nóg een mooi gevolg van Intermittent Fasting.

3. Het vermindert stress

Eigenlijk vind ik dit voordeel passen bij het eerste voordeel dat ik noemde, namelijk het gemak dat ik ervaar doordat ik op bepaalde tijden niet hoef na te denken over eten. Toch is dit voordeel wel degelijk anders, want hier gaat het om vermindering van stress als gevolg van een lichaamsproces dat Intermittent Fasting in gang zet (2, 3). Er komen namelijk minder vrije radicalen vrij bij Intermittent Fasting. Als we teveel vrije radicalen in ons lichaam hebben, is dit niet goed voor ons en kan dit ons zelfs ziek maken. Een ander lichaamsproces dat als gevolg van Intermittent Fasting in gang wordt gezet, is het vermogen van ons lichaam om met stress om te gaan. Dat vermogen verbetert namelijk door Intermittent Fasting. Ook dit vind ik echt super. Want dat zou betekenen voor mij dat de weg naar herstel van mijn burn-out weer wat wordt bevrijd van obstakels. Want stress doet me steeds terugvallen in mijn herstel en als ik stressvrij ben, kan mijn herstel dus doorzetten. Hiep hoera. Tot slot nog een voordeel vanuit mijn eigen ervaring.

4. Het verbetert de stofwisseling

Dat is wat ik zelf ondervind. Ik kan hier helaas geen wetenschappelijke ondersteuning bij noemen. Sterker nog, ik lees in vele artikelen over Intermittent Fasting verwoede pogingen om aan te tonen dat Intermittent Fasting echt niet de stofwisseling en spijsvertering doet stilleggen. Hiervoor schijnen mensen nogal bang te zijn. Dit is ingegeven door het feit dat de meeste mensen met Intermittent Fasting het ontbijt overslaan en van ontbijten is altijd beweerd dat hierdoor de stofwisseling en spijsvertering op gang gebracht wordt. Maar wacht, ik lees nu toch iets interessants dat in de richting gaat van een verbeterde stofwisseling. Moment, ik ga het uitpluizen.

Ik heb het door nu. Het werkt, naar ik heb begrepen, als volgt. Als je eet, gebruikt je lichaam de glucose uit het voedsel als brandstof. Het teveel aan glucose slaat je lichaam op als glycogeen. Als je nu een tijd niet eet, ik eet niet gedurende 16 uur, dan gaat je lichaam eerst de opgeslagen glucose verbruiken om aan energie te komen en als dat op is, gaat het over tot vetverbranding.

Heb je meteen een handige manier gevonden om overtollig gewicht te verliezen als je daarnaar op zoek bent. Ikzelf merk daar overigens niets van, ondanks dat ik merk dat mijn spijsvertering is verbeterd wat ik gewoon prettig vind omdat ik niet hou van een vol gevoel in mijn maag. Misschien is de verklaring voor het bij mij uitblijvende gewichtsverlies dat ik ongeveer tegelijkertijd met de start van Intermittent Fasting ben overgestapt van drie keer per week sporten naar drie keer per week bewegen in de vorm van yoga en Pilates. Sporten was me teveel pijn gaan doen. Het zou dus kunnen dat het mindere bewegen en de hogere verbranding met elkaar in evenwicht zijn. Voor mij is dat erg prima, want ik ben niet op zoek naar gewichtsverlies, maar wel naar een goede stofwisseling. En dat laatste heb ik gevonden, via Intermittent Fasting. Kun je me nog volgen? Oh, nog even de bronnen erbij voor de liefhebbers onder ons (4, 5). Tot slot het allerleukste aan Intermittent Fasting, wat tevens een gevolg is van de vier voordelen die ik hiervoor beschreef: Intermittent Fasting is AD(H)D-proof, het is goed voor je hersenen, vermindert stress en het verbetert de stofwisseling.

Hierdoor word ik rustig

De voordelen van Intermittent Fasting hebben voor mij allemaal één ding gemeen en dat is dat ze me rust geven, in mijn lichaam én in mijn ADD-hoofd. Maar nu nog even niet, want mijn hersenen hebben zware arbeid verricht bij het schrijven van deze blog. Mijn lichaam is moe en heeft honger. Het is pas 1 uur in de middag. Dus ik ga eten maken. En daar tot vanavond 7 uur lekker van genieten.

Bronnen:

  1. L. Li, Wang Z. & Zuo Z. PLoS One. 2013; 8(6).
  2. Journal of Nutritional Biochemistry 16. 2005; 129-137.
  3. The EMBO Journal. 2011 Jul 6; 30 (13): 2520–2531.
  4. Nutrition Reviews, 2015 Oct;73 (10): 661-74.
  5. Journal of Translational Medicine, 2016 Oct 13;14 (1): 290.
0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments