Last van weglekkende energie? Vijf tips

Ik kan wel janken

Mijn huishoudelijke hulp is in quarantaine. Ik ben de hele week bezig geweest met het regelen van vervanging. Wat gelukt was. Oh, toch niet, want de planner van mijn zorgverlener had een fout gemaakt in de dag, mailde ze me tegen sluitingstijd. Voor mij is compleet onduidelijk of morgen opeens iemand voor mijn deur staat, een dag waarop het niet kan. Dat heb ik mijn zorgverlener herhaaldelijk laten weten. Echter, het lijkt erop dat ik niet gehoord word. Mijn energie lekt weg.

Ik heb last van weglekkende energie

Net zoals eergisteren, toen opeens iemand voor mijn deur stond terwijl het me totaal niet uitkwam. Het was mijn zus met wie ik – door mijn situatie – het contact tijdelijk op een laag pitje heb gezet.

Afgelopen jaren heb ik mijn zus meermaals uitgelegd dat ik moeite heb met onverwacht bezoek vanwege mijn burn-out. Desondanks kwam ze onaangekondigd, want ze mist me. Dan kan en ik mis háár. Punt is, ik was drukdoende met het organiseren van mijn huishouden want ik had geen hulp. Ik maakte mijn zus duidelijk dat haar bezoek me overviel gezien de situatie. Ze zei dat ze me wilde helpen. Ik gaf haar aan dat het fijn zou zijn als ze de prullenbakken kan legen. Ze bleef stil (zitten) en mijn energie holde achteruit.

Ik voel me niet serieus genomen

Mijn identiteitskaart is zoek. Gisteren attendeerde een behulpzame buurtgenoot me daarop. Tevens bracht hij me in contact met de vinder. De vinder wilde mijn identiteitsbewijs per sé bij me langsbrengen. Ondanks dat ik het liever niet doe, heb ik mijn adres verstrekt want ik dacht: “Dan heb ik ten minste mijn identiteitskaart weer terug”.  De hele dag hield ik mijn voordeur in de gaten. Niemand kwam.

‘s Avonds ontving ik een geïrriteerd berichtje van de identiteitskaart-vinder. Hij beweerde dat ik de deur niet had geopend voor hem, informeerde me dat hij zich als een boef behandeld voelde en dat hij mijn identiteitskaart bij de gemeente ging inleveren. Hier, lees maar zijn berichtje als je wil.

Ik voel dat mijn grenzen overschreden worden

Ik heb hem een keurig berichtje teruggestuurd met de toelichting dat ik niemand bij mijn deur heb gezien en dat mijn adres vaak verward wordt met een adres een straat verderop, dus dat hij wellicht per ongeluk bij dat andere adres heeft aangebeld. Eveneens opperde ik alsnog af te spreken. Het bleef stil. Vandaag stuurde ik hem wederom een berichtje. Het bleef opnieuw stil. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat deze persoon in feite mijn identiteitsbewijs heeft vervreemd. Mijn energie verdwijnt. Ik voel dat iets niet klopt. Dus luister ik naar mijn intuïtie.

1. Luister naar je intuïtie

Zeven maanden geleden greep iemand me bij mijn keel. Ik had daarom niet gevraagd. Daarom heet het mishandeling. Gelukkig kon ik erger voorkómen door naar mijn intuïtie te luisteren. Ook heb ik aangifte gedaan. De man moet volgende maand vóórkomen bij de officier van Justitie. Ik kreeg hierover afgelopen week bericht. De letterlijk pijnlijke herinneringen komen terug. Mijn energietank is leeg. Maar ik ga hem weer vullen. Dat doe ik als volgt.

2. Kom voor jezelf op

Vandaag ontving ik bericht van slachtofferhulp over de mishandelingszaak. Een behulpzame jurist heeft mijn verhaal op papier gezet waarmee ik me ga me voegen in het strafproces. Ik kom voor mijn rechten op. Dat geeft energie.

3. Wees proactief

Zojuist heb ik de gemeente gebeld over mijn identiteitsbewijs. Een behulpzame ambtenaar wist me te vertellen dat deze nog niet was afgegeven. Normaliter worden ingeleverde identiteitskaarten vernietigd, maar speciaal voor mij gaat ze hem bewaren. Ze heeft toegezegd mij volgende week te bellen over de stand van zaken. Pro-activiteit loont en mijn energie vloeit terug.

4. Geef jouw grenzen aan

Ik heb mijn zorgverlener gemaild met de herhaalde mededeling dat ik morgen geen huishoudelijke hulp kan ontvangen. Ik geef mijn grenzen aan. Mijn energie neemt toe*.

5. Richt je op wat goed gaat

Mijn zus is begin van de week onverrichter zake huiswaarts gekeerd. Mijn zorgverlener heeft evenmin veel kunnen betekenen deze week, maar jongste dochter doet dat wél. Ze gaat zo dadelijk koken en dat stemt me positief. Ik rond snel af zodat ik haar kan helpen. Dan hebben we energie voor twee 😉.

Noot

* Daags na het schrijven van deze blog berichtte mijn zorgverlener me dat aan het einde van de dag vervangende hulp zou komen. Ik was perplex, want dit was de dag waarvan ik meerdere keren had aangegeven dat deze ECHT niet kon. Trillend appte ik mijn vriendin die als contactpersoon fungeert. Nadat zij gebeld had met de zorgverlener werd de vervangende hulp afgezegd. Mijn deurbel zweeg de hele dag.

Aanbevolen boek

Grenzen stellen kan helpen om energie terug te krijgen. Zeker als je in een burn-out terecht bent gekomen of in een depressie. Met dit boek kun je leren om grenzen te stellen en behouden zonder in conflict te komen met jezelf en de ander. Klik hier voor een inkijkexemplaar.

Grenzen stellen
0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments